iPad Air, Με οθόνη IGZO για λεπτότερες συσκευές χαμηλότερης κατανάλωσης

Το iPad Air σηματοδοτεί ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα προς τα μπροστά για την Apple βελτιώνοντας την απόδοση της συσκευής ενώ παράλληλα μειώνεται το πάχος και το βάρος της κατά 25%. Η μείωση αυτή έγινε εφικτή χάρη στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, κάτι το οποίο επέτρεψε στην Apple να μειώσει το πάχος και την χωρητικότητα της μπαταρίας κατά 25%.

Όπως αναφέρθηκε σε ανάλυση της εταιρείας IHS iSuppli, το iPad Air χρησιμοποιεί μόνο 36 LEDs για το φωτισμό της οθόνης του, πολύ λιγότερα από τα 84 LEDs που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές iPad. Επιπλέον, η Apple μείωσε και το πάχος της οθόνης και των επιμέρους τμημάτων της, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του βάρους και του μεγέθους του iPad Air.

Σε μια πρόσφατη ανάλυση της οθόνης του iPad Air, έγινε σύγκριση με αυτή του Kindle Fire HDX 8.9 και του Google Nexus 10, από τον Ray Soneira της εταιρείας DisplayMate Technologies, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η Apple άλλαξε την οθόνη με μία τεχνολογίας IGZO (indium gallium zinc oxide) σε αντίθεση με τα προηγούμενα iPads που χρησιμοποιούσαν a-Si (amorphous sillicon).

Χάρη στη νέα τεχνολογία IGZO η Apple κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην οθόνη του iPad Air κατά 57% σε σχέση με το παρελθόν, κάτι το οποίο δε θα μπορούσε να γίνει με την τεχνολογία a-Si μιας και σε σύγκριση με το προηγούμενο iPad, η οθόνη του Air έχει 23% λιγότερες αντανακλάσεις και η φωτεινότητα της αυξήθηκε κατά 7%. Η ίδια τεχνολογία εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί και στο iPad mini με οθόνη Retina, μιας και είναι περισσότερο σημαντική η εφαρμογή της στη συγκεκριμένη συσκευή λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητας των εικονοστοιχείων (pixels).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως στην ανάλυση που έγινε απο τον Ray Soneira, αναφέρθηκε πως παρόλο που η οθόνη του iPad Air είναι εξαιρετική δεν τοποθετεί την Apple στην κορυφή σε αυτό τον τομέα μιας και η οθόνη του Amazon Kindle Fire HDX 8.9 αποδίδει καλύτερα από αυτή του iPad Air. Αυτό συμβαίνει γιατί η Amazon χρησιμοποιεί τεχνολογία LTPS (low temperature polysilicon) που προσφέρει καλύτερη απόδοση της οθόνης και χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση από τις οθόνες τεχνολογίας IGZO.

Φαίνεται πως θα έχουμε σκληρό ανταγωνισμό στον τομέα των οθονών μιας και η Apple ήταν για πολλούς, πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό μιας και αναμένεται η κυκλοφορία του iPad mini με οθόνη Retina, και οι συγκριτικές δοκιμές θα βοηθήσουν στο να βγουν επιπλέον συμπεράσματα για την ποιότητα των οθονών που είναι εφοδιασμένα όλα τα κορυφαία tablet της αγοράς.

iPad Air με οθόνη IGZO, iPad Air, Με οθόνη IGZO για λεπτότερες συσκευές χαμηλότερης κατανάλωσης

iPad Air με οθόνη IGZO, iPad Air, Με οθόνη IGZO για λεπτότερες συσκευές χαμηλότερης κατανάλωσης

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giorgio

Ό,τι και να λέμε, η Apple σχεδιάζει και βγάζει εξαιρετικά προϊόντα. Προσωπικά δεν με καλύπτουν σε λειτουργικότητα αλλά η αλήθεια να λέγεται…

kostas

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πάνε στο ζητούμενο από άλλο δρόμο. Δηλαδή κάνουν ότι μπορούν για να μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας και την ίδια την μπαταρία δεν την ισχυροποιεί . Δηλαδή υπάρχουν επιστήμονες για όλα τα άλλα εκτός των μπαταριών μην τρελαθούμε τόσα χρόνια έχουν μήνη στην ίδια τεχνολογία .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured iPad Air

Νέα iPad: Μάλλον έρχονται τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου

Η Apple πιθανότατα θα κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στην αγορά κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Gear Apple iPad iPad Air

Νέα iPad: Οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο

Τα νέα μοντέλα iPad Pro της Apple με οθόνες OLED πιθανότατα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται στους πελάτες τον Απρίλιο.

Gear Apple iPad Air

To iPad Air θα είναι το επόμενο OLED tablet της Apple

Το iPad Air θα είναι το επόμενο tablet της Apple που θα υιοθετήσει την τεχνολογία πάνελ οθόνης OLED μετά τα επερχόμενα μοντέλα OLED iPad Pro.