Apple, ελέγχεται από την Κομισιόν για πιθανή φοροδιαφυγή δισ. ευρώ

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει από σήμερα η Apple καθώς θεωρείται ότι η ειδική συμφωνία που έχει συνάψει με την Ιρλανδία έχει ως αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ. Με έγγραφό της η Κομισιόν εκφράζει τις υποψίες της γα την ευνοϊκή μεταχείριση της Apple σε σε μια χώρα όπως η Ιρλανδία όπου οι επιχειρήσεις φορολογούνται ελάχιστα.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού ξεκίνησε να ελέγχει την φορολογική δραστηριότητα της Apple στην Ιρλανδία από τον Ιούνιο και όπως αναφέρει η Wall Street Journal βρέθηκαν ενδείξεις ότι η ιρλανδική κυβέρνηση την μεταχειρίζεται με πιο ευνοϊκό τρόπο. Σύμφωνα με την Financial Times αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει η Apple δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το 1980 η Apple έχει την έδρα των διεθνών της εργασιών στην Ιρλανδία όπου απασχολεί 4.000 υπαλλήλους. Την έδρα τους στην Ιρλανδία έχουν κι άλλες εταιρείες όπως Amazon, PayPal και Twitter και αυτό λόγω του ότι η φορολογία στην Ιρλανδία είναι μόλις στο 12.5%.

Όμως, παρά την ήδη υπάρχουσα πολύ χαμηλή φορολόγηση η Apple πληρώνει λιγότερο από 2% φόρο την Ιρλανδία όπως αποκάλυψε έρευνα της Αμερικάνικης Γερουσίας το 2013, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το πολύ χαμηλό ποσοστό διοχετεύοντας τις παγκόσμιες πωλήσεις μέσω θυγατρικών.

Η συμφωνία που είχε κάνει με την Ιρλανδική κυβέρνηση μεταξύ του 1991 και του 2007 είναι αυτή που ουσιαστικά θα ελεγχθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή για το κατά πόσο είναι θεμιτή ή αν θεωρείται ότι η Ιρλανδία βοήθησε και άρα χορήγησε παράνομα την Apple. Η Κομισιόν θεωρεί πως η συμφωνία είναι παράνομη, και αν αυτό αποδειχθεί τότε η Apple θα κληθεί να πληρώσει χρήματα για πάνω από 10 χρόνια που ουσιαστικά είχε φοροδιαφύγει.

Μιλώντας στους Financial Times ο Επικεφαλής Οικονομικών της Apple αρνήθηκε της κατηγορίες για ειδικό deal με την Ιρλανδία. Μιλώντας σε συνεδρίαση της Γερουσίας πέρσι ο Tim Cook, αρνήθηκε ότι η Apple προσπαθεί με τον οποιονδήποτε να ξεφύγει από την φορολόγησή της.

apple φοροδιαφυγη, Apple, ελέγχεται από την Κομισιόν για πιθανή φοροδιαφυγή δισ. ευρώ

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gio

Δεν φτανει που υπερτιμολογει τις συσκευες ,Δεν φτανει που εχει specs προ διετιας ,Δεν φτανει που στραβωνει σα ξυλαγγουρο θελουν να πληρωνουν και μονο 2% φορο ενω εμεις οι υπολοιποι ειμαστε μ#@$$×@@ς που πληρωνουμε κανονικα.

Κostas

μήπως το παρατραβήξαμε το πράμα? Κάθε βδομάδα ακούμε και κάτι αρνητικό

Parastas

Ο Tim Cook με κοστούμι και γραβάτα… Οκ.

ariusbb

Εάν πουλάει κάποιος μια συσκευή 100 ευρώ ο φόρος είναι 23 ευρώ
Εάν το πουλάει 1000 ο φόρος είναι 230 ευρώ

Σαφώς και θέλει η κάθε χώρα η Apple να πουλάει ακριβά προϊόντα γιατί έτσι εισπράττει μεγαλύτερο ΦΠΑ.

Το άρθρο αναφέρεται προφανώς στη φορολόγηση των κερδών. 2% είναι μια χαρά. Σε άλλες χώρες θα ήταν 0%.

ioankav

@ariusbb Η έρευνα αφορά το κατά πόσο θεμιτό ή όχι ήταν μία εταιρεία να έχει ειδική φορολογική μεταχείριση απέναντι στις υπόλοιπες. Το ίδιο πρόβλημα δεν έχει μόνο η Apple, αλλά και τα Starbucks (στην Ολλανδία) και η Fiat (στο Λουξεμβούργο).

ariusbb

Μακάρι να είχαμε εμείς την κάθε Apple να ερχόταν να μας έλεγε θα φτιάξουμε 4.000 θέσεις εργασίας οι οποίες θα έφτιαχναν άλλες 1.000 παράπλευρες και ας πληρωνε 2% φόρο.
Με 70% φόρο στις εταιρείες εννοείται ότι δεν θα πάμε μπροστά.

Απολύτως θεμιτό είναι. Εάν η κάθε χώρα δεν δίνει κάτι δεν έχει νόημα για τον κάθε επιχειρηματεία να πάει εκεί τα λεφτά του.

nikmour

Όλοι οι νεοφιλελεύθεροι ήρθαν εδώ και υπερασπίζονται την apple και την κάθε apple. Μην κάνετε λάθος ούτε κρατιστής είναι ούτε σοσιαλιστής είμαι, πιστεύω στηη ελεύθερη αγορά αλλά αυτή πρέπει να έχει κανόνες και αυτοί να ακολουθούνται. Κάθε εταιρεία πρέπει να φορολογήται στο μέρος που έχει κέρδη. Τα προϊόντα της Ελλάδας να φορολογούνται εδώ. Το ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι εταιρικοί φόροι είναι σίγουρο αλλά για αυτό δεν έρχονται μεγάλες εταιρείες εδώ, αλλά τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί που αποκτούνται.
Για να μην νομίζετε ότι είμαι κατά των αγορών, το παραπάνω είναι ένα από τα σημεία καταπολέμησης της εταιρικής φοροδιαφυγής που πρετείει ο ΟΟΣΑ στο G20.
Επίσης μετά από την apple παίρνει σειρά και η google γαι την οποία η επίτροπος της ΕΕ είπε ότι τα προβλήματα που είχε η ms δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που θα αντιμετωπίσει η google.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business

eCommerce & Digital Marketing Expo SE Europe 2024: 24 – 26 Μαΐου 2024, Αθήνα

Η Verticom, διοργανώτρια της eCommerce & Digital Marketing Expo Southeastern Europe 2024, ανακοίνωσε ότι τα εισιτήρια της διοργάνωσης είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Business Apple

Apple: Θέλει συμφωνία με το Photobucket για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συμφωνία με τη Photobucket για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ της.

Business Apple Apple Car

H Apple απέλυσε περισσότερους από 600 υπαλλήλους μετά την ακύρωση του Apple Car

Η Apple υπέβαλε μια απαιτούμενη ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μόνιμη απόλυση περισσότερων από 600 υπαλλήλων.