Apple, Mac 30 για τα 30 χρόνια καινοτομίας

Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια ξεκίνησε η Apple τα βήματά της στους οικιακούς προσωπικούς υπολογιστές βάζοντας τον πήχη ψηλά υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες που συνέβαλαν στην εξέλιξη του τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών με άμεσο αντίκτυπο στον υγιή ανταγωνισμό αφού έκτοτε, οι εταιρείες βελτιώνουν τα προϊόντα τους συνεχώς προς όφελος του τελικού χρήστη και την εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για τα 30 χρόνια της Apple στους Η/Υ, κυκλοφόρησε ένα video αφιέρωμα στους Mac με χρήστες των Mac να εξιστορούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τους υπολογιστές της Apple. Το video ξεκινά από τον πρώτο Apple Macintosh (Macintosh 128K) και έναν χρήστη ο οποίος αναφέρει πως από την περίοδο που υπολογιστές είχαν τις διαστάσεις ενός ψυγείου, ξαφνικά στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ εμφανίστηκε ο Apple Macintosh γεμίζοντας με απορίες σχετικά με το «τι είναι αυτό; ».

Στην πορεία του αφιερώματος, αναφέρεται επίσης το γεγονός πως ο Mac ανασχημάτισε την εικόνα του πως θα μπορούσε να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για τον τελικό χρήστη ο οποίος χειριζόταν τον Mac με μια διαφορετική αίσθηση, με ευχαρίστηση ότι του προσέφερε κάτι που δεν το έβρισκε σε άλλους Η/Υ.

Έπειτα, εμφανίζεται και ο γνωστός καλλιτέχνης Moby ο οποίος αναφέρει πως δεν περίμενε ποτέ πως ό,τι επιθυμούσε να κάνει στην μουσική του καριέρα, θα μπορούσε να υλοποιηθεί χάριν των υπολογιστών της Apple και πως οφείλει την επιτυχία του στις λύσεις που του δίνουν οι Mac, οι οποίοι στο χώρο της μουσικής είναι από τα καλύτερα εργαλεία που κάποιος μπορεί να διαχειρίζεται.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο θέμα της αποτελεσματικότητας που έχουν οι Mac στο χώρο της εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως η χρήστη των φορητών Mac κατά τη διάρκεια του μαθήματος συνέβαλε τα μέγιστα στο να ανακαλύπτουν οι μαθητές ευκολότερα τη γνώση και να ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο της τάξης μέσω των εργαλείων που προσφέρει η Apple στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ότι πίσω από τους Mac υπολογιστές υπήρχε και υπάρχει ένα όραμα το οποίο έχει να κάνει με την μετουσίωση των προσδοκιών και των επιθυμιών όσων χειρίζονται έναν Mac για τη δουλειά τους, κάνοντας πράξη τα θέλω τους, συμβάλλοντας στην βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους επάνω στο εργασιακό τους αντικείμενο.

Ιδιαίτερο βάρος «πέφτει» και στο θέμα του πόσο ευκολότερη γίνεται η δουλειά σε έναν Mac με τα αποτελέσματά της βοηθούν στην περαίωση καλύτερων συνεργασιών μεταξύ εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα αφού, οι ιδέες που μπορεί κάποιος να έχει, σύμφωνα πάντα με το video, μπορούν να γίνουν πράξη και να έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Το κίνητρο είναι ένα επιπλέον θέμα που αναφέρθηκε αφού όπως σημειώνεται, η εξωτερική και εσωτερική μορφή ενός Mac, σε παροτρύνει στο να ασχοληθείς μαζί του, να δουλέψεις, να αφιερώσεις πολλές ώρες μιας και η όλη ενασχόληση με τους υπολογιστές της Apple μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και να σε παρακινήσει για να γίνεις ακόμα πιο δημιουργικός επάνω στον τομέα που εργάζεται ο καθένας.

Κλείνοντας, γίνονται αναφορές στο ότι η δημιουργικότητα μέσω της χρήστης των Mac γίνεται ανεξάντλητη και πως τα εργαλεία που υπήρχαν διαθέσιμα τότε αλλά ειδικά αυτά που προσφέρονται σήμερα, κάνουν τους χρήστες να μη μπορούν να φανταστούν τι άλλες δυνατότητες κρύβουν οι υπολογιστές της Apple και πραγματικά δεν γνωρίζουν το πως θα εξελιχθεί όλος αυτός ο πακτωλός καινοτομίας και ιδεών που έχουν κάνει τους Mac, μέχρι σήμερα, αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε χρήστη διευρύνοντάς του τις δυνατότητες και βοηθώντας τον να φέρει εις πέρας κάθε τι με επιτυχία.

Apple, Mac, Mac 30, innovation, Apple, Mac 30 για τα 30 χρόνια καινοτομίας

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
linuxas

αν δεν έκλεβαν από τα linux θα είχαν πατώσει. τα τελευταια χρονιά έχουν ανεβεί πολύ.

john

Αν έκλεβαν από τα linux ? Σοβαρά ? Πάνε διάβασε καμιά έγκυρη πληροφόρια και έλα μετά να τα ξαναπείς !

marinos

 βέβαια @linuxas η apple όλο κλέβει, τπτ δεν κάνει μονή της ποτέ, γιαυτο έχει φτάσει μέχρι εδώ σερ!! εννοείς μάλλον ότι αν οι περισσότεροι δεν είχαν αντιγράψει την apple μάλλον θα είχαν πατωσει…

nick

john to linux παρουσιαστικε το 91 και το os το 84.χωρια αυτου πρωτα η apple ΄΄εγραφε΄΄ σε γραφικο περιβαλλον χρηστη και οχι σε γραμμη εντολων οπως τα κ@λο-dos κατι που ακολουθησε ο Linus Torvalds.αλλα η μεγαλυτερη αντιγραφα ηταν απο minix.Ετσι νομιζω εγιναν τα ΄΄γεγονοτα΄΄..!!!!! φιλικα παντα..

nick

sorry τον linuxas εννοουσα…!!!!

Τελης Μπατακης

Για την ιστορία φίλε ΛΙΝΟΥΞΑ ο πρώτος Mac κυκλοφόρησε στην αγορά όταν ο Λίνους Τόρβαλντς
ηταν 15 ετων…το 1984 δηλαδή!
ο Λινους ξεκίνησε τον προγραμματισμό του πυρήνα Linux το 1991….τα συμπεράσματα δικα σου!
Ελπίζω να σε πρόλαβα και να μην τα είπες και αλλου αυτα που έγραψες :p

theo

συμφωνώ με το nick. απλά θέλω να προσθέσω ότι το πρώτο γραφικό δέν ήταν απο apple αλλά απο xerox απο την οποία το αγόρασε ο jobs σε εξεφτιλιστική τιμή. το Mouse ήταν μέρος του πακέτου αυτου. αυτός κατάφερε να τα εξελίξει περετέρω αλλα η ιδέα δεν ήταν δική του. αργότερα τον αντέγραψε ο bill gates (του ανέθεσε ο jobs να κάνει καινούριο λειτουργικό για τα apple και αυτός το πούλησε σε ibm pc σαν windows) και ο linus trovald απλά εμνεύστηκε (και εν μέρη αντίγραψε) απο τη ιδέα και έκανε δική του υλοποιήση. όλες οι ανακαλύψεις έχουν κάποια βάση. αν θεωρείται αντιγραφή να βελτιώνεις μια ιδέα καποιου άλλου δεν θα είχαμε ανάπτυξη. γιαυτό υπάρχει και το ελεύθερο λογισμικό…

Titribit

@linuxas ελεος…..

nikmour

Αν και δεν μου αρέσει το λογισμικό λόγω των πολλών περιορισμών είναι ξεχωριστή η πορεία των mac.
Πάντως theo αυτό που λες για αντιγραφή μην το παίρνεις στα σοβαρά. Η apple κυνήγησε την ms στα δικαστήρια και έχασε. Έφτασε στην χρεοκοπία και την έσωσε η ms (δάνειο 7b$). Ακόμη και τώρα (και για πάντα), η apple δεν μπορεί να μηνύσει την ma σε τίποτα ότι και να κάνει η ms (όρος του συμφωνητικού).
Αν δεν υπήρχε η αντιγραφή όπως την λέτε ή η αρχή όπως προτιμώ να λέω εγώ θα είμασταν ακόμα με dos (που λέει ο λόγος).

imamis

δυστηχως ο φιλος linuxas τα εκανε μανταρα
το ios βασιστικαι στο bsd unix
https://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution

Alan

Η δικιά μου άποψη είναι πως, αν και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου κάποιον υπολογιστή ή ακόμα και κινητό για πολύ ώρα, σε πραγματικές συνθήκες, σκοπεύω να το κάνω. Δεν ξέρω για περιορισμούς και σχετικά, αν και στα κινητά έχω ακούσει σαφώς, αλλά ότι είναι δεμένες συσκευές, ειδικά μεταξύ τους, δεν νομίζω ότι μπορεί να το αρνηθεί κανείς εύκολα. Κάνουν την δουλειά τους καλά και όπως θέλουν αυτοί που τα έφτιαξαν.

Qzoo

Εγώ πάντως χρησιμοποιώ εδώ και 3 χρόνια iMac και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.ολα ειναι απλά ευχρηστα και για ιούς και αντιβαιρους έχω ξεχάσει τι θα πει!!!η εταιρία ξέρει τι χρειάζεστε ο μέσος χρήστης και του το δίνει.τεληκα έχουν δίκιο που λένε οτι αν πας μια φορά στο Μήλο δε ξαναγυρίζεις πίσω.
Υπόψιν κάτοχος iMac,που για κινητό έχει lumia 920…

theo

@Qzoo απλά respect!

Haduuken!

Για εμένα η Αππλε απλά “πέθανε” οταν έριξε την “μαμά” Μοτορόλα για την βρωμο-ιντελ. Δε με νοιάζει άμα ειταν σωστό η όχι, η αίσθηση του στυλ μου τερματίζει πολύ πριν απ’αυτό.

Veritas

Ασχετα με το ποτε εμφνιστηκε το mac και πότε το linux, και τα δυο ειναι κλωνοι του Unix.Το Linux δεν εχει αντιγραψει σε τιποτα απο το Mac.Επειδη αλλο ο πυρηνας Linux και αλλο ο υβριδικος πυρηνας του Mac o οποιος αποτελειται απο free bsd kai net bsd.Τωρα..Η διανομη Ubuntu ισως σε καποια σημεια εχει αντιγραψει την φιλοσοφια του Mac.Αλλο πυρηνας Linux…και αλλο διανομη Linux(γραφικο περιβαλλον κτλπ.).Αν και εχει δρομο ακομα το Linux πιστευω οτι στο μελλον θα αποκτησει μεγαλο μεριδιο.firefox os chrome book Ubuntu adroid, cloud computing,server…
Συγνωμη αν κουρασα.

Panagiotis

Απλά respect σε μια καθαρόαιμη εταιρεία πληροφορικής η οποία σέβεται τους πελάτες της. Τα έχω ξαναγράψει αλλά με την ευκαιρία θα τα ξαναπώ. Αγοράζοντας μια συσκευή Apple, πέρα από specs, προσωπικά γούστα, κλπ κλπ, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα κάνει πάντα ότι σου υπόσχεται χωρίς να αλλάζει συμπεριφορά με τον καιρό και χωρίς να χάνει σε αίσθηση και ποιότητα παρόλη την συνεχή χρήση. Έχω Macbook mid 2009, ipad mini και iPhone. Απλά όλα λειτουργούν τέλεια μεταξύ τους (icloud, φωτο, έγγραφα, σημειώσεις, κλπ) χωρίς κόπο. Πραγματικά δεμένη εμπειρία χρήσης που σου λύνει τα χέρια. Και το ταλαίπωρο αλλά πάντα ισχυρό Macbook μου ακόμα τρέχει σαν πύραυλος (του έχω βέβαια 8gb ram και ssd)! Νομίζω ότι θα το έχω τουλάχιστον για 3-4 χρόνια ακόμα…δεν είναι κι άσχημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.