Apple: Έτοιμη να δανειστεί – και – σε φράγκο

Αποφασισμένη να δανειστεί τεράστια ποσά μέσω έκδοσης ομολόγων είναι η Apple. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων αποφάσισε να δανειστεί μεγάλα ποσά, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια σε συνεργασία με την Deutsche Bank και την Goldman Sachs.

Ο δανεισμός έγινε για πρώτη φορά σε ευρώ – ένδειξη ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Apple δεν αναμένουν ανάκαμψη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Τώρα η Apple βρίσκεται προ των πυλών για την έκδοση ομολόγου σε φράγκο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή του κολοσσού από το Κουπερτίνο δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελβετικών ομολόγων διολισθαίνουν σε αρνητικά επίπεδα, οι εταιρίες στρέφονται στη χώρα προς αναζήτηση μη κοστοβόρων δανείων, καθώς τα εταιρικά ομόλογα συνδέονται με τα κρατικά ομόλογα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η διάρκεια και ο στόχος άντλησης των προς έκδοση ομολόγων, ωστόσο αναμένεται να διατεθούν με αρνητικό επιτόκιο, ιστορική πρωτιά για εταιρικό ομόλογο στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες που θα τρέξουν την έκδοση είναι οι Credit Suisse και Goldman Sachs, ενώ η διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμα και αύριο Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.

, Apple: Έτοιμη να δανειστεί – και – σε φράγκο

Το παράδοξο
Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι μια εταιρία που εμφανίζει κέρδη-ρεκόρ και έχει ταμειακά διαθέσιμα 178 δισ. δολ. προσφεύγει σε δανεισμό. Στόχος της εταιρίας δεν είναι να χρηματοδοτήσει τρέχουσες δραστηριότητας ή επενδύσεις, αλλά να μοιράσει μερίσματα στους μετόχους της και να αγοράσει δικές της μετοχές μέσω χρηματιστηρίου.

Τα υπέρογκα ταμειακά διαθέσιμα των 178 δισ. που διαθέτει η Apple, θα παραμείνουν ανέγγιχτα, τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Οι λόγοι είναι φορολογικοί: Αν επαναπατρισθούν αυτά τα διαθέσιμα στις ΗΠΑ, θα φορολογηθούν με 35%. Είναι προτιμότερο λοιπόν να δανείζεται η εταιρία με 3%-4% και να αφήνει τα διαθέσιμα της να “φουσκώνουν” με τόκους σε φορολογικούς παραδείσους.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και πολλές άλλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες, που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη έξω από τις ΗΠΑ και δεν τα επαναπατρίζουν.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ και η Δημοκρατική Μπάρμπαρα Μπόξερ, πρότειναν ένα σχέδιο δραστικής μείωσης της φορολογίας στο 6,5%, στην περίπτωση που εταιρίες όπως η Apple θελήσουν να επαναπατρίσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Προτείνουν επίσης, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη φορολόγηση, να διατεθούν αποκλειστικά σε έρευνα-ανάπτυξη και εξαγορές, με σκοπό δηλαδή την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Το σχέδιο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Μελέτη των αμερικανικών ομοσπονδιακών φορολογικών αρχών φορολόγησης αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν, όταν εφαρμόστηκαν αντίστοιχα προγράμματα φοροελαφρύνσεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων,οι εταιρείες που επωφελήθηκαν δεν αύξησαν τις επενδύσεις τους σε έρευνα-ανάπτυξη, ούτε απέφυγαν τις περικοπές σε θέσεις εργασίας.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Μερίσματα και χαζομάρες… Φήμες λένε ότι η Apple ειναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης.. Επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί ποτε με αρνητικά επιτόκια ο τσίπρας εβαλε την Apple γι αυτό τον σκοπό..και σε περίπτωση που καταρρεύσει η χώρα μας, η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από την άντληση των αποθεματικών της apple..

Alexboom

Κοιτα να δεις που συνέπεσε με την ξαφνική άνοδο του φράγκου έναντι άλλων….π.χ. πολωνικού ζλοτ…που διπλασιάστηκε το ποσό εξόφλησης των δανείων…ακόμα τρέχουν οι Πολωνοί να καταλάβουν τί γίνεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.