Applications Rule και 1.1 δισ. smartphones το 2015

Το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας είναι οι κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα έσοδα των εταιριών από παραδοσιακές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας εδώ και πολύ καιρό κινούνται πτωτικά λόγω του σκληρού ανταγωνισμού και της περιορισμένης δυνατότητας περαιτέρω ανάπτυξης. Η αγορά κινείται προς νέο εμπλουτισμένο περιεχόμενο και υπηρεσίες, πέρα από τις υπηρεσίες φωνής.

, Applications Rule και 1.1 δισ. smartphones το 2015

Παγκοσμίως, έχει αυξηθεί η τάση προώθησης smartphones χαμηλού κόστους στις αναπτυσσόμενες περιοχές. Αυτά τα smartphones δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο Internet – σε μερικές περιπτώσεις για πρώτη φορά στη ζωή τους και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη των παρόχων και σε αυτές τις αγορές. Όσο για την Ελλάδα, είδαμε και στην πρόσφατη έρευνα της Gfk ότι η διείσδυση των smartphones αγγίζει πλέον το 15%, ενώ η πρόθεση απόκτησης smartphone κατά την επόμενη αγορά κινητού υπόσχεται να διπλασιάσει σχεδόν την αγορά σύντομα.

Με το πλήθος δυνατοτήτων και εφαρμογών που προσφέρουν αυτές οι συσκευές, αποκτούν πολλαπλή αξία στην καθημερινότητα των χρηστών και δημιουργούν νέες πηγές εσόδων για τους παρόχους. Η σύνδεση στο Internet με υψηλές ταχύτητες είναι απαραίτητη για τους χρήστες για multimedia εφαρμογές, παιχνίδια online, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Τα όρια μεταξύ πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καταργούνται, καθώς οδεύουμε με γεωμετρική πρόοδο στη σύγκλιση.
Οι εφαρμογές και οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες αλλά χρειάζονται υποδομές στα δίκτυα και κατάλληλοι οραματιστές για να υλοποιήσουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές. Αυτό το καταλαβαίνουν πλέον και οι εταιρείες και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επενδύσουν στα δίκτυα και πρέπει να εκσυγχρονίσουν την υποδομή τους, προκειμένου να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ποιότητα και λειτουργικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας συνδρομητής smartphone διακινεί κατά μέσο όρο περίπου 100-300 MB ανά μήνα, που αντιστοιχεί σε <0,1x της διακίνησης δεδομένων που γίνεται από χρήστες laptop/PC αλλά είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε απλές συσκευές τηλεφώνου.

Οι ζυμώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως (ίσως όχι ακόμα τόσο έντονα στη χώρα μας αλλά θα ακολουθήσουμε κι εμείς αναγκαστικά την ίδια πορεία) και έχουν φέρει στο προσκήνιο και πάλι τη Silicon Valley που φαινόταν να χάνει έδαφος σε σχέση με την Ασία τα προηγούμενα χρόνια. Η κινητή ευρυζωνικότητα συναντά το Internet και το ΙΡ στη Silicon Valley και τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη καινοτομικών εφαρμογών και υπηρεσιών. Οι πρωτοποριακές ιδέες βρίσκουν εκεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, καθώς υπάρχουν επενδυτές και κινείται έντονα η αγορά. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010 επενδύθηκαν στον τεχνολογικό τομέα $9 δις και συνεχίζεται η ανοδική πορεία. Υπολογίζεται ότι το 2015 οι συνδρομητές κινητών τηλεφώνων θα φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων 1.1 δισεκατομμύρια θα έχουν smartphones.

Όπως είναι λοιπόν προφανές από την πορεία της τεχνολογικής σύγκλισης, έχει ενισχυθεί σημαντικά η θέση τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, όπως η Ericsson, στη Silicon Valley καθώς συνεργάζονται άμεσα με τις εταιρείες πληροφορικής και μαζί προσφέρουν πρωτοποριακές εφαρμογές που όλοι απολαμβάνουμε στα smartphones και τα tablets μας.

Οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ και εξελίσσονται συνεχώς προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες σε εμάς τους χρήστες. Οι εταιρείες πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση για να αναπτύσσονται και να δημιουργούν νέα δεδομένα. Όσο για εμάς, δεν μένει λοιπόν παρά να υιοθετήσουμε τις νέες εφαρμογές και να αξιοποιήσουμε όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NIck Z.

Ενδιαφέρον……!!!!!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Ericsson USA

Ericsson: Πρόστιμο 206 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η Ericsson καλείται να πληρώσει πρόστιμο 206,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική δικαιοσύνη για να διευθετήσει μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Business Ericsson

Ericson: Νέο πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων

Η Ericsson θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 206 εκατ. δολαρίων και παραδέχτηκε την ενοχή της για την παραβίαση των διατάξεων περί δωροδοκίας του νόμου για τις πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό.

Business Ericsson

Νέος γύρος απολύσεων στην Ericsson – Αποχωρούν 8500 εργαζόμενοι

Η Ericsson σκοπεύει να απολύσει 8.500 υπαλλήλους της παγκοσμίως στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης κόστους της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Business Ericsson

Η Ericsson προχωρά σε περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας στη Σουηδία

Η Ericsson σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.400 θέσεις εργασίας στη Σουηδία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας σε άλλες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ.