Τετάρτη
24/12/2014

Apps, ebooks και μουσική θα αυξηθούν οι τιμές στην Ευρώπη

Σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στην φορολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να επιφέρουν αύξηση στην τιμή των apps, ebooks και των MP3 περίπου 6.5%. Η νέα νομοθεσία γνωστή ως Directive 2008/8/EC, θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2015 και έρχεται να κλείσει μια «τρύπα» με την οποία οι εταιρείες κατάφερναν και πλήρωναν λιγότερο φόρο για τα ψηφιακά αγαθά.

Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία, τα ψηφιακά προϊόντα φορολογούνται με τον φόρο ο οποίος αντιστοιχεί στην χώρα που έχουν την έδρα τους ανεξάρτητα αν πουλάνε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι αυτό επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η Apple και η Google να πουλάνε ψηφιακά αγαθά με ευνοϊκή φορολογία έχοντας μόνο ένα γραφείο σε κάποια χώρα με μικρή φορολογία.

Για παράδειγμα το Λουξεμβούργο έχει φορολογία για τα ebooks μόνο 3%. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η Amazon έχει εκεί τα κεντρικά γραφεία της στην Ευρώπη. Παρόλο που τα γραφεία της στο Λουξεμβούργο αριθμούν 500 εργαζόμενους, σε σχέση με αυτά στην Αγγλία που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φτάσουν τους 5000 εργαζόμενους, όλες οι συναλλαγές περνάνε από το μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου. Οι τοπικές εταιρείες ebook στην Αγγλία είναι αναγκασμένες να πληρώνουν φόρο 20% πράγμα που καθιστά των ανταγωνισμό άνισο.

apps-570


Πηγή

Συντάκτης: .


7 Σχόλια

 1. Ο/Η Τομ λέει:

  Πιστευω οτι τα ψηφιακα προιοντα ειναι ηδη πολυ ακριβα και απο οτι φαινεται θα μεγεθυνθει περαιτερω το προβλημα.

 2. Ο/Η Darth λέει:

  και μετά αναρωτιούνται γιατί πειρατεία ανεβαίνει

 3. Ο/Η Parastas λέει:

  Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην απορροφήσουν οι ίδιες οι εταιρίες αυτή την αύξηση, ιδιαίτερα από την στιγμή που τόσο καιρό επωφελούνταν από την ισχύουσα νομοθεσία…

 4. Ο/Η Panos7GR λέει:

  @Parastas: Αυτό είναι στο χέρι της εκάστοτε εταιρίας αν θέλει να το κάνει για να μην ανέβουν τα ποσοστά της πειρατείας όπως λέει ο Darth.

  Πάντως για τις μικρές εταιρίες/επιχειρήσεις το θεωρώ δίκαιο, τις ευνοεί. Για εμάς τους καταναλωτές… Φόροι φόροι φόροι…

 5. Ο/Η No. λέει:

  Πειρατεία forever!

 6. Ο/Η Geoerge E. λέει:

  Με δεδομένο ότι ο φόρος στην Ελλάδα είναι 23% πόσο παραπάνω δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουμε για την αγορά κάποιου μουσικού album ή βιβλίου; Κακά νέα Χριστούγεννα…

 7. Ο/Η nikmour λέει:

  @parastas αν οι εταιρείες είναι έξυπνες θα κάνουν αυτό που λες.

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.