Apps, ebooks και μουσική θα αυξηθούν οι τιμές στην Ευρώπη

Σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά στην φορολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να επιφέρουν αύξηση στην τιμή των apps, ebooks και των MP3 περίπου 6.5%. Η νέα νομοθεσία γνωστή ως Directive 2008/8/EC, θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2015 και έρχεται να κλείσει μια “τρύπα” με την οποία οι εταιρείες κατάφερναν και πλήρωναν λιγότερο φόρο για τα ψηφιακά αγαθά.

Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία, τα ψηφιακά προϊόντα φορολογούνται με τον φόρο ο οποίος αντιστοιχεί στην χώρα που έχουν την έδρα τους ανεξάρτητα αν πουλάνε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι αυτό επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η Apple και η Google να πουλάνε ψηφιακά αγαθά με ευνοϊκή φορολογία έχοντας μόνο ένα γραφείο σε κάποια χώρα με μικρή φορολογία.

Για παράδειγμα το Λουξεμβούργο έχει φορολογία για τα ebooks μόνο 3%. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η Amazon έχει εκεί τα κεντρικά γραφεία της στην Ευρώπη. Παρόλο που τα γραφεία της στο Λουξεμβούργο αριθμούν 500 εργαζόμενους, σε σχέση με αυτά στην Αγγλία που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φτάσουν τους 5000 εργαζόμενους, όλες οι συναλλαγές περνάνε από το μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου. Οι τοπικές εταιρείες ebook στην Αγγλία είναι αναγκασμένες να πληρώνουν φόρο 20% πράγμα που καθιστά των ανταγωνισμό άνισο.

apps ebooks more expensive in europe, Apps, ebooks και μουσική θα αυξηθούν οι τιμές στην Ευρώπη


Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τομ

Πιστευω οτι τα ψηφιακα προιοντα ειναι ηδη πολυ ακριβα και απο οτι φαινεται θα μεγεθυνθει περαιτερω το προβλημα.

Darth

και μετά αναρωτιούνται γιατί πειρατεία ανεβαίνει

Parastas

Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην απορροφήσουν οι ίδιες οι εταιρίες αυτή την αύξηση, ιδιαίτερα από την στιγμή που τόσο καιρό επωφελούνταν από την ισχύουσα νομοθεσία…

Panos7GR

@Parastas: Αυτό είναι στο χέρι της εκάστοτε εταιρίας αν θέλει να το κάνει για να μην ανέβουν τα ποσοστά της πειρατείας όπως λέει ο Darth.

Πάντως για τις μικρές εταιρίες/επιχειρήσεις το θεωρώ δίκαιο, τις ευνοεί. Για εμάς τους καταναλωτές… Φόροι φόροι φόροι…

No.

Πειρατεία forever!

Geoerge E.

Με δεδομένο ότι ο φόρος στην Ελλάδα είναι 23% πόσο παραπάνω δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουμε για την αγορά κάποιου μουσικού album ή βιβλίου; Κακά νέα Χριστούγεννα…

nikmour

@parastas αν οι εταιρείες είναι έξυπνες θα κάνουν αυτό που λες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Software Adobe

Adobe Premiere Pro: Αποκτά εργαλεία δημιουργίας βίντεο τεχνητής νοημοσύνης – Ίσως ενσωματώσει το Sora της OpenAI

Η Adobe ετοιμάζει ένα μοντέλο βίντεο παραγωγικής ΑΙ για την οικογένεια Firefly που θα φέρει νέα εργαλεία στην πλατφόρμα Premiere Pro.

Software WhatsApp

WhatsApp: Νέα φίλτρα συνομιλίας σας βοηθούν να βρίσκετε εύκολα το μήνυμα που θέλετε

Το WhatsApp κυκλοφορεί νέα φίλτρα συνομιλίας για να διευκολύνει την εύρεση των μηνυμάτων που αναζητάτε χωρίς να χρειάζεται ατελείωτο scroll.