Ρεπορτάζ του BBC στα εργοστάσια κατασκευής του iPhone 6

Εδώ και πολύ καιρό έχει τεθεί το ζήτημα για τις συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια που προμηθεύουν μεγάλους κατασκευαστές όπως Apple ή Samsung και κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες εργασίας. Πολλές φορές έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας περιστατικά εκμετάλλευσης στα εργοστάσια αυτά.

Αυτή τη φορά το BBC μπήκε σε ένα από τα εργοστάσια που προμηθεύει την Apple με τα κομμάτια για τις συσκευές της. Συγκεκριμένα μπήκε στο εργοστάσιο της Pegatron και κατέγραψε εξουθενωμένους εργαζόμενους να κοιμούνται μετά από 12 ώρες συνεχόμενης δουλειάς.

Δημοσιογράφος ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το BBC ως εργαζόμενος στο εργοστάσιο που φτιάχνει τα κομμάτια για τους υπολογιστές της Apple, ανέφερε ότι έπρεπε να δουλεύει 18 ώρες την ημέρα συνεχόμενα, παρά τις αιτήσεις του για ρεπό.

Άλλος δημοσιογράφος ανέφερε ότι το περισσότερο που δούλεψε συνεχόμενα ήταν 16 ώρες και κάθε φορά που πήγαινε στους χώρους που μπορούν να ξεκουραστούν για λίγο, δεν ήθελε να σηκωθεί ούτε για φαγητό ενώ λόγω της πίεσης δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια.

Η Apple από την πλευρά της αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ρεπορτάζ που ετοίμασε το BBC, αλλά δήλωσε ότι προσπαθεί όσο καμία άλλη εταιρεία να βελτιώσει και να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επεσήμανε επίσης, ότι προσπαθεί συνεχώς να συνεργαστεί με τους προμηθευτές για να τηρηθούν οι σωστοί κανονισμοί, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι παραπάνω που πρέπει να γίνει.

Η Apple αναφέρει επίσης ότι είναι σύνηθες φαινόμενο για τους εργαζόμενους να κοιμούνται στα διαλείμματα, αλλά όπως και να έχει υπόσχεται να διερευνήσει την υπόθεση και την περίπτωση να τους παίρνει ο ύπνος πάνω στη δουλειά, λόγω της εξουθένωσης.

Τέλος, αναφέρει ότι παρακολούθησε τις ώρες εργασίας πάνω από 1 εκατομμυρίου εργαζομένων της Pegatron και ο μέσος όρος εργασίας την εβδομάδα είναι 55 ώρες.

Το ζήτημα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στα Κινέζικα εργοστάσια ήρθε στη δημοσιότητα το 2010, όταν αυτοκτόνησαν 14 εργαζόμενοι της Foxconn, του μεγαλύτερου προμηθευτή της Apple.

Μετά τις αυτοκτονίες η Apple έθεσε τα standards για το πως πρέπει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι αλλά όπως φαίνεται 4 χρόνια μετά δεν μπόρεσε να τηρήσει την υπόσχεσή της να τους προστατέψει.

pegatron apple supplier, Ρεπορτάζ του BBC στα εργοστάσια κατασκευής του iPhone 6

pegatron apple supplier, Ρεπορτάζ του BBC στα εργοστάσια κατασκευής του iPhone 6

pegatron apple supplier, Ρεπορτάζ του BBC στα εργοστάσια κατασκευής του iPhone 6

pegatron apple supplier, Ρεπορτάζ του BBC στα εργοστάσια κατασκευής του iPhone 6

pegatron apple supplier, Ρεπορτάζ του BBC στα εργοστάσια κατασκευής του iPhone 6

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

37 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Alex

Αν δεν είσαι ικανός να δουλέψεις στο εργαστήριο κινέζε μου πάνε άλλου.

jiji

Η ανείπωτη εκμετάλλευση των εργαζομένων στις χώρες αυτές βασίζεται στον φετιχισμό των ψηφιακών μέσων των ανθρώπων του δυτικού κόσμου, στην λαγνεία για το καινούριο. Αλλά ας μην γελιόμαστε, αυτή είναι μια εικόνα από το μέλλον μας.

Makis

Νομίζεις ότι είσαι ανώτερος άνθρωπος απο τον κινέζο φίλε?

Κώστας R.

Έτσι εξηγείται πως πέρασαν τα τεστ τα iPhone 6 plus που λυγίζουν! Όλοι στο τμήμα ελέγχου κοιμούνται του καλού καιρού! χαχαχα

Δημήτρης

Πήγαινε εσύ φίλε μου Alex να δουλεύεις 16ωρα για ένα κομμάτι ψωμί αφού αντέχεις και γουστάρεις εκμετάλλευση.Αλλά δε χρειάζεται να πας και κίνα.Με τέτοιες σάπιες απόψεις που δυστυχώς επικρατούν με την πλύση εγκεφάλου που γίνεται, θα έρθει η κίνα σε σένα.

telnet05

Στις αλλες εταιριες τα ιδια γινονται.

Tom

Alex τρολαρεις η σοαβαρα το λες;

Sot11

Είπε ο αλεξ ο προκομμένος που ‘δουλεύει’ όλη μέρα και νομίζει ότι ειναι και ανώτερος απο τους άλλους!

dimpep

Δεν πιστεύω ότι είναι φαινόμενο μόνο στα εργοστάσια που κατασκευάζονται τα προιόντα της apple. Είναι γενικότερο φαινόμενο η υπερεργασία στη Κίνα. Απλά λόγω του γεγονότος ότι η apple πουλάει σα ζεστό ψωμί, οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται γύρω της. Θα ήθελα να δω τις συνθήκες εργασίας και στα εργοστάσια που κατασκευάζονται Dell, HP, Lenovo, Samsung κλπ κλπ για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των πραγμάτων.

spiros

Alex η νοημοσύνη σου ειναι σε βαθμους σιβηριας ——————

anergos13

και τι ειπαμε οτι κανεις για να ζησεις mr Alex?????

nikmour

Σιγά μη νοιάζεται ότι κάθε ψώνιο και ωχαδελφιστής (γεια σου Alex αν δεν σαρκάζεις) για τις συνθήκες εργασίας του κάθε Κινέζου, ινδού, Ταϊλανδού κτλ. Υπάρχουν και στην γειτονιά μας παρόμοιες καταστάσεις και ελπίζω να μην ζήσουμε προσωπικά.

stavros

alex ουδεν σχολιον στενομυαλε..

dimpep σαφως γινεται και σε αλλα εργοστασια ισως λιγο παραπανω σε αυτα που φτιαχνουν apple και samsung λογω των αυστηρων deadlines και τησ μεγαλης ζητησης…

αλλωστε η foxxcon κατασκευαζει για HP και για πολλους αλλους κατασκευαστες… ακομα και για μικρους…
πχ απο την pegatron ψωνιζει καραβιές λαπτοπ και το πλαισιο…. 😛

Genesis

alex
σιγά ρε μάγκα εσύ, να σε δω σε 16ωρο+ τι θα κάνεις εσύ.

dimpep
σίγουρα θα γίνεται και αλλού αλλά λόγο ότι η apple είναι μια από της μεγαλύτερες εταιρίες στο κόσμο λογικό να στρέφονται σε αυτή.

Darth

@Alex αν τρολλαρεις μπράβο αρκετά πετυχημένο πράγματι!!!

αν δεν τρολλαρεις συλλυπητήρια αλλά το iq sou είναι κάτο από το ο μηδέν

jiji

..,και η εκμετάλλευση των ανθρώπων πάει πάντα χέρι-χέρι με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι άνθρωποι αυτοί.
“Ψηφιακά νεκροταφεία ” εξάντας documentaries. Δείτε το.
Η Κίνα είναι το μέλλον μιας και έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο απολυταρχικού καπιταλισμού. Για να μπορέσει ο δυτικός κόσμος να γίνει ανταγωνιστικός προσπαθεί να αντιγράψει το μοντέλο αυτό. Φίλε Alex δεν υπάρχουν Έλληνες και Κινέζοι υπάρχουν μόνο καταπιεστές και καταπιεζόμενοι. Ή είσαι καταπιεστής ή γυμνασμένος με ξυρισμένο κεφάλι, άγριο βλέμμα και άσχημα παιδικά χρόνια. Ελπίζω να κάνεις πλάκα.

Γιάννης

Όσοι αγοράζουν συσκευές με το σάπιο μήλο είναι συνυπεύθυνοι για όσα τραβάνε οι εργαζόμενοι. Και μην ακούσω δικαιολογίες γιατί ΟΧΙ δεν έχουν όλες οι εταιρείες τις ίδιες απάνθρωπες συνθήκες.

Tom

Γιάννη αν το πιστεύεις το τελευταίο που λες αυταπατάσαι. Απλά πράγματα. Samsung, Sony Κινέζοι κλπ νομίζεις ειναι καλύτεροι; Αν οχι γιατι δεν φτιάχνουν τα προϊόντα τους εκτός Κίνας αφού ενδιαφέρονται για τον εργαζόμενο όπως λες;

Αλέξανδρος

Παιδιά αυτά να τα βλέπουν τα φανατισμένα boys της Apple γιατί μπορεί να θέσει τις προδιαγραφές για τους εργαζόμενους σύμφωνα με σωστά πρότυπα εργασίας και όχι αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί.
Η apple είναι και όχι το μανάβικο της γειτονιάς που θα περάσει απαρατήρητη από τον χ προμηθευτή, αλλά όλα για το κέρδος.
Φυσικά αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους αλλά αν οι μεγάλοι (Apple, Samsung κ.τ.λ) δεν κάνουν τίποτα που έχουν τεράστια κέρδοι, ποιοι νομίζετε ότι θα κάνουν την αλλάγη σ’αυτή τη κατάσταση;
Όταν το κακό έρχεται στου γείτονα τη πόρτα δεν θα αργήσει να έρθει και στη δικιά μας ασχέτως αν εμείς κάνουμε πως δε το βλέπουμε.
Πρέπει να δωθεί ένα μήνυμα στις εταιρείες και όχι γιατί συνεχίζει να είναι η πλάτη του κινητού από πλαστικό αλλά για τον συνάνθρωπο, άσχετα αν είναι μαύρος, άσπρος, σχιστομάτης κ.τ.λ .
Φυσικά όλοι θα συμφωνήσετε στα λεγόμενα μου (Ή ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΦΡΟΥΤΑ ΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) αλλά δε θα αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, αφού εμείς-εσείς οι ίδιοι βριζόμαστε χωρίς λόγο και προσπαθεί ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου λες και έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Sot11

Γιάννης σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις στα εργοστάσια της Samsung πέθαναν άνθρωποι! Έλεος μέχρι και σε τόσο σοβαρό θέμα βρίσκεται μερικοί να δείξετε ποσό θύματα εταιρειών είστε!

Sotiris

Όποιος θέλει σούπερ-ντούπερ κινητό με 150 ευρώ ας είναι αποφασισμένος να δουλέψει κι αυτός κάποια στιγμή έτσι… και σταδιακά δεν απέχουμε και πολύ, δεν παίζει επ’ αόριστον το ζήτημα να μείνει μόνο κινεζικό.. Όπως όποιος θέλει να ψωνίζει Κυριακή, κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά του να δουλέψει. Απλώς το ζήτημα με την Apple μού φαίνεται πως είναι ότι χρεώνει απαράδεκτα ψηλά σε σχέση με το κόστος παραγωγής του. σε σχέση με τια άλλες. Αλλά όλες οι μάρκες πάνω-κάτω έτσι είναι. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε το φθηνότερο δυνατό για να αγοράσουμε με τον πενιχρό μισθό μας, θα έπρεπε να μας περισσεύουν 300κάτι για να πάρουμε το Fairphone, τη μόνη σχετικά αξιοπρεπή εναλλακτική. Αλλά με 400 ευρώ βασικό σε κανέναν δεν περισσεύουν

ioannis

Το θέμα είναι ότι η apple ασχολείται γιατί ένα μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός ασχολειθηκε με το θέμα αλλιώς γραμμένους στο imessage θα τους είχε…..

jiji

Ο πλανήτης κινεζοποιείται. Στην Αγγλία μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων εργάζεται με τις λεγόμενες zero hour συμβάσεις: Πας για συνέντευξη τους δείχνεις τα μεταπτυχιακά σου και σε παίρνουν για δουλειά, υπογράφεις σύμβαση και σε καλούν για δουλειά όταν έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες σου. 10 ώρες το μήνα δουλεύεις 10 θα πληρωθείς. Στην σύμβαση υπογράφεις ότι δεν θα πας να δουλέψεις σε άλλη εταιρεία όσο “δουλεύεις” για αυτούς.
Στην πλούσια Γερμανία οι δανειζόμενοι υπάλληλοι φτάνουν σε κάποιες επιχειρήσεις το 80 %. Περίπου 4000000 εργάζονται για 400-600 ευρώ το μήνα.
Στην Ελλάδα εκτός από τους ανέργους που φτάνουν τους 1400000 , οι απλήρωτοι εργαζόμενοι φτάνουν τους 850.000.
Τα συμφέροντα των πολυεθνικών κρύβονται πίσω από τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα και οι λαοί σφάζονται για του αφέντη το φαϊ.

nikmour

@sotiris αυτό με τις Κυριακές είναι μεγάλος λαϊκισμός. Δηλαδή εσύ δεν πας για φαγητό ή για καφέ την Κυριακή? Εκτός αν πιστεύεις ότι οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά συνάθροισης κοινού είναι κατώτεροι από αυτούς στα εμπορικά μαγαζιά. Επίσης να σου πω πως εγώ έχω κάνει επίβλεψη έργου ανήμερα Χριστουγέννων.

Darth

@nikmour καμία σχέση απλός εδώ τα αφεντικά μόλις ακούσανε δουλειά την Κυριακή…… να τι έκαναν……

παλιά δούλευες 5 μέρες η 6 πχ και πχ μια μέρα ρεπό για 600 εθρo τάρα θα δουλεύεις 7 μερες ίδια λεφτά χωρίς κανένα ρεπό…….

χωρίς κανένα ρέπω = ψιχολογικα με τον καιρό και χάνεις νοιμα για την ζωη…. (δοκιμασμένο προσωπικά σε μια δουλειά 6 μηνών) αλλα έκατσα το season γιατι πλήρωναν 2200 το μίνα (δλδ καθρα και μονο να μαζέψω) και ζούσα αυτούς τους 6 μηνάς με την σκεψη οτι θα τελειοσουν και φεύγω…. αν δεν τελείωνε και ηταν καθημερινή μου δουλειά τάσεις αυτοκτονίας με την μύα σου έρχονται (δλδ εργάζεσαι για να φας και τέλος γιατι χρόνος για κάτι άλλο δεν υπάρχει όσα λεφτά και να μαζέψεις)

so…….. δεν είναι τοσο παράλογο που το φωνάζουν αυτό 🙂

Giorgos

@NIKMOUR
αυτο με τις κυριακες σε εμας δεν εχει σχεση με τους εργαζομενους σε καφε ή σε αλλές δουλειες που ηξερες εξαρχης οτι θα δουλευεις βαρδια ΚΑΙ κυριακες.
το θεμα ειναι οτι τωρα θελουν να περασουν το ιδιο για ολους τους εργαζομενους ασχετα αν ειναι σε εμπορικα καταστηματα ή οχι.
και κυριως θελουν να καταστρεψουν σιγα-σιγα το θεσμο της οικογενειας που υπαρχει στη χωρα μας και της αλληλεγγυης που εχουμε στον συνανθρωπο.

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Ως ναυτικος τυγχανει να εχω δουλεψει στη Κινα μαζι με κινεζους.. Αυτο που θα πω μη το παρετε στραβα καθως δεν υποστηριζω την apple και την καθε apple.. Και σαφως για το συγκεκριμενο γεγονος που αναφερεται στο ποστ μπορει να κανω και λαθος.. Αυτο που θα πω ομως αναφερεται σε προσωπικη εμπειρια. Σε επισκευη του πλοιου λοιπον πολλοι κινεζοι και ενω εφθαναν για δουλεια στης 9 η ωρα το πρωι (εμεις οι ελληνες ειχαμε αρχισει απ της 8) νιωθανε αδυναμοι πολλες φορες χωρις λογο (αφου μολις ειχε ξεκινησει η μερα) και τους εβλεπες σε συνθηκες εργοταξιου να την εχουν αραξει οκλαδων σε μια γωνιτσα και να κοιμουνται (μιλαω για ατομα που τα βλεπαμε καθε μερα και ξεραμε τι δουλεια κανανε κ απ τις προηγουμενες μερες).. Επισης τα μετρα ασφαλειας που παιρνανε για τους εαυτους τους σε σχεση με εμας ηταν μηδαμινα.. Εβλεπες ας πουμε εναν κινεζο με το ενα χερι στην ηλεκτροκολληση και με το αλλο να καραταει το smartphone του και να κανει μισες δουλειες.. ‘Η να κολλαει και διπλα του να εχουν τρεξει λαδια.. Αλλα αυτος στα @@ του.. Ετσι του λεγε το μυαλο του και ετσι εκανε.. Οι κινεζοι επισης που τους ελεγχανε οι περισσοτεροι απ αυτους… Συνέχεια »

παπαροκας tiamat (πρωην tiamat)

το θεμα ειναι πολυ σοβαρο.

θα ηθελα να πιστεψω οτι φταιχτες ειναι μονο οσοι ακομα αγοραζουν iphone παρα τα συνεχομενα κρουσματα οτι συμβαινουν ολα αυτα τα απανθρωπα περιστατικα, αλλα πολυ φοβαμαι η αναισθησια στη φρικη και τον πονο του αλλου δεν ειναι μοναχα δικο τους “προνομιο” ..

ολοκληρος ο κοσμος που εχουμε φτιαξει διακρινεται για ενα μονο πραγμα.

τον ατομικισμο!…στον κ@λο μας μην μπει ,μονο εμεις μη θιγομαστε… και ας γινει οτι θελει στους αλλους ! τι μας νοιαζει!!!..

ludwich

1ον συμβαινει σε ολες τις εταιριες 2ον απο τι στιγμη που μιλαμε για apple ολα πρεπει να ειναι τελεια και στην ωρα τους για να τα απολαμβανει οποιος εχει και δινει λεφτα 3ον ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΑΡΙΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ APPLE… προφανως και θα κραξουν προφανως και θα συκοφαντισουν οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια… ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ολοι οι φιλοι της μηλοεταιριας ομως δεν εχουμε κανενα λογο να πτοουμαστε καινα μην αγοραζουμε τα νεα της προιοντα πως να το κανουμε οι συνθηκες εργασιας της pegatron δεν ειανι κατι που πρεπει να μας αφορα

nk0s

γιατι εδω στο ελλαντα ποσες ωρες δουλευουμε????????? και 12 δουλευουν μερικοι και ισως παραπανω!!

STATHIS

jiji +1000000 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. Η APPLE ΚΑΙ ΚΑΘΕ APPLE ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΓΑΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ! ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ. ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ.
ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η APPLE ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΒΑΘΥ. ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΊΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!!!!

Γιώργος

@ludwich
Δεν ξέρω αν τρολάρεις , αν ναι είναι αρκετά επιτυχημένο , αν όχι τότε πραγματικά είσαι για λύπηση γιατί είσαι και εσύ σκλάβος της Apple και μάλιστα εκτελείς τα καθήκοντα σου δωρεάν.

Vasilis

Από πότε το “συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες” είναι δικαιολογία; Επίσης όσοι δηλώνουν πως”συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες” να παραθέσουν αποδείξεις για όλες, ΜΑ ΟΛΕΣ τις εταιρίες που να αποδεικνύει ότι ισχύουν οι συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας. Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος καμιάς εταιρίας, ως άλλος ένας μεγαλομέτοχος, όπως εμφανίζονται πολλοί σε αυτό το blog υπερασπιζόμενοι με νύχια και δόντια την εταιρία της οποίας το προϊόν αγόρασαν, δε μπορούμε να τσουβαλιάζουμε όλες τις εταιρίες όπως δε μπορούμε να λέμε πως “μαζί τα φάγαμε” ή “οι Έλληνες είναι ΟΛΟΙ τεμπέλιδες”.

ironmanmark40

Αποθηκαριος με συμβαση 13:00 εως 20:00 , εφταωρο δηλαδη με 500 ευρω, σχολαμε 21:00 , 22:00 και 23:00 , και ειμαι και τυχερος. Ο αδερφος μου, (σεφ) ποιανει και 14 ωρες…. Μη πατε μακρια, στο ελλαδα τα ιδια γινονται….

Sanegain

Έλληνα ΔΕΣ το μέλλον σου…Η ανάπτυξη του Σαμαρά είναι αυτή που βλέπεις….Παραπονιέσαι ότι δεν έχεις δουλειά ε? Συνεργαζόμαστε ήδη με τους Κινέζους για να ΕΧΕΙΣ δουλειά ακόμα και στον Υπνο σου…..
Η κινεζοποίηση σου Έλληνα έχει ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ !

jiji

Η παγκοσμιοποίηση της “ελεύθερης αγοράς ” και η σκλαβοποίηση που αυτή επιφέρει απαιτεί δράσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Όταν οι Έλληνες ή οι ισπανοί ή οι Αμερικάνοι κ.ο.κ. αντιδρούν όταν συμβαίνει κάτι στην χώρα τους, και αν, τότε δεν γίνεται τίποτα.
Ένα ιδιαίτερα ΕΠΙΘΕΤΙΚΌ καταναλωτικό κίνημα παγκόσμιο θα μπορούσε να πετύχει πολλά. Η σήμανση των προϊόντων που αγοράζουμε θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα του καταναλωτή- εργαζόμενου. Πρέπει να σκεφτόμαστε σαν εργαζόμενοι όταν καταναλώνουμε όχι σαν πελάτες γιατί αλλιώς αναπαράγεται η εκμετάλλευση ανάμεσα στους εκμεταλλευόμενους, δηλαδή εμάς.
Σήμανση προϊόντων: 1) Το προϊόν που παράχθηκε δεν παράχθηκε από παιδιά. 2)Σεβασμός στο περιβάλλον 3) εργατικά δικαιώματα 4) ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει τέτοια σήμανση, δεν αγοράζω το προϊόν που μου πουλάς. Χρειάζεται επίθεση όχι ηττοπάθεια. Απέχουμε όμως πολύ από αυτά γατί ή κατανάλωση είναι το ναρκωτικό του εργαζόμενου.
Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν ξεκινάει από (πχ) τα κινητά ξεκινάει με την μίσθωση της εργασίας (αχ βρε Κάρολε) που είναι μια από τις βασικότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεν νοικιάζουν τον χρόνο μας οι εργοδότες αγοράζουν το ΕΊΝΑΙ μας.
Ούτε στο indymedia τέτοια συζήτηση.

Snake

Χωρίς να αμφισβητω το άρθρο μου έχει τύχει να δουλέψω με Κινέζους (Huawei) και το μεσημέρι κοιμόταν στο γραφείο επάνω όπως αυτοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.