Bloomberg: Πως η Apple μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Από την μια έχουμε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple που το τελευταίο τρίμηνο του 2014 έσπασε κάθε ρεκόρ κερδών, και από την άλλη χώρες όπως η Ελλάδα και άλλες, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα μπορούσε η μια να βοηθήσει την άλλη;

Το 2012, όταν η Ελλάδα εν μέσω κρίσης βρισκόταν και πάλι στο προσκήνιο, στην γενική συνέλευση της Apple, ένας επενδυτής είχε ρωτήσει τον Tim Cook με το ρευστό που διαθέτει η Apple (97.6 δισ. δολάρια τότε, 194 δισ. σήμερα), αν σκέφτεται να αγοράσει την Ελλάδα. Ο Tim Cook είχε απαντήσει χιουμοριστικά λέγοντας ότι έχει σκεφτεί να κάνει πολλά, αλλά όχι αυτό. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι παρά χιούμορ (καλό ή κακό).

Όμως ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky, επανέρχεται στο θέμα λέγοντας ότι αν ήθελαν οι αμερικανικοί κολοσσοί και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα και να επωφεληθούν όλοι.

Η Apple αυτή τη στιγμή έχει ρευστό 194 δισεκατομμύρια δολάρια το οποίο δεν μπορεί να ξοδέψει επενδύοντας σε ένα smartwatch ή σε μια υπηρεσία μουσικής. Ο Tim Cook έχει αναφέρει ότι ετοιμάζει πράγματα που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι που να μπορεί να ξοδέψει τόσο μεγάλο ποσό.

Οι αμερικανικές εταιρείες που δεν ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά έχουν σε ρευστό 1.73 τρισ. δολάρια από τα οποία το 1.1 τρισ. ανήκει σε 50 εταιρείες και Apple, Microsoft, Google, Pfizer, Cisco έχουν τα 439 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλές από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται έξω από τις ΗΠΑ λόγω της τεράστιας φορολογίας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, οι 5 εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα με τον εξής τρόπο: Η χώρα μας χρειάζεται περί τα 190 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της και να το φέρει στο επίπεδο του 70 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό είναι το 48% του ρευστού που διαθέτουν οι 5 εταιρείες.

Η καλύτερη φορολόγηση ως αντάλλαγμα
Για να έρθουν οι εταιρείες αυτές να βοηθήσουν και να πληρώσουν το χρέος, θα μπορούσε να υπάρξει μια ειδική συμφωνία με τη χώρα μας όπου η Ελλάδα θα τους προσφέρει ευνοϊκή φορολόγηση, κάτι ανάλογο που έχει κάνει η Ιρλανδία με την Apple. Ωστόσο, η ΕΕ ερευνά την συμφωνία αυτή και μάλλον θα την ακυρώσει, αλλά η Ελλάδα αποτελεί διαφορετική περίπτωση.

Η ΕΕ ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να επιτρέψει μια πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στις εταιρείες αυτές, για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ θα είχαν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχαναν πολλά χρήματα από μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και από την αποσταθεροποίηση που θα έφερνε ένα Grexit.

Δίνοντας το μισό περίπου ρευστό τους με αντάλλαγμα την καλύτερη φορολόγηση, οι εταιρείες αυτές θα έφερναν τα γραφεία τους στην Ελλάδα, κάνοντας την αρχή για ένα τεχνολογικό κέντρο που στη συνέχεια θα μπορούσε να προσελκύσει κι άλλες εταιρείες.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι οι Έλληνες δεν θα είχαν αντίρρηση να έρθουν οι εταιρείες αυτές στη χώρα με μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Bloomberg: Πως η Apple μπορεί να σώσει την Ελλάδα, Bloomberg: Πως η Apple μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Papamakis

Κάτι μου βρωμάει !

μαρια

Εμένα με ανατριχιάζει αυτό το θέμα…

ΑντώνηςΤ

@Papamakis, οι “μίζες” καήκαν για αυτό…

Για ακόμα μια φορά ως άλλοτε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και της μυθολογίας τους, περιμένουμε τον απομηχανή θεό… τι να πω.

Αλήθειά πια εταιρία θέλει να μπλέξει με το ελληνικό φορολογικό σύστημα και τις κυβερνήσεις που αλλάξουν γνώμη σαν τα πουκαμισά, όσο «ευνοϊκή» και αν είναι μια συμφωνία.

9gag

καλα οταν το ειχα ποσταρει εγω πριν κατι μερες στο αρχικο thread περι iPhone 6s…

τεσπα οπως και να εχει… IN TIM WE TRUST…GOD SAVE THE QUEEN :p

και επιτελους να πηγαινουμε για φραπεδουμπα με iPhone Made in Greece να νιωθουμε μια περηφανια βρε αδερφε!!

zois

Ας σωση πρωτα την αμερικη και μετα βλεπουμε.

Jorge

Μόνο εγώ το βλέπω καλό αυτο; Πολυ καλή λύση θα ήταν: 1ον η Ελλάδα φεύγει από την κρίση που βρίσκεται τωρα. 2ον οι πιο μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έρχονται στην Ελλάδα να κάνουν γράφεια και εργοστάσια. Κατα κόρον θα ειναι αμερικανοί “θεωρητικά” εργαζόμενοι, αλλα πόσες πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν; Οι περισσότεροι φοβούνται κατι τετοιο λες και η Apple θα αγοράσει την Ελλάδα αν έρθει να κανει βάση της. Ετσι θα ανεβει και η οικονομία. Δύσκολα να γινει όμως ετσι το Δ.Ν.Τ τι κερδίζει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.