Bloomberg: Η Nokia θέλει να πουλήσει το τμήμα του Here Maps

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Nokia πούλησε το τμήμα mobile στην Microsoft και οι νέες πληροφορίες την θέλουν να βγάζει κι άλλο κομμάτι προς πώληση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg θέλει να πουλήσει το τμήμα που εργάζεται πάνω στους χάρτες.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνο για το Here Maps, και σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η Nokia θέλει να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις ασύρματου δικτύου.

Η φινλανδική εταιρεία λέγεται ότι έχει έρθει σε επαφή με πιθανούς αγοραστές μεταξύ των οποίων είναι η Uber και ονόματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία δεν επισημαίνεται ποια είναι, αλλά θα μπορούσαν να είναι BMW, Mercedes-Benz ή Volkswagen Group.

Αυτή τη στιγμή η αξία της επιχείρησης των χαρτών της Nokia αξιολογείται στα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, πολύ λιγότερα από όσα έδωσε η Nokia το 2008 για να εξαγοράσει την Navteq.

Το Here Maps έρχεται προ-εγκατεστημένο στα Lumia Windows Phone smartphones, πέρσι η εφαρμογή ήρθε στο Android όπου την χρησιμοποιούν πάνω από 2.5 εκατομμύρια χρήστες, ενώ από τον Μάρτιο είναι διαθέσιμο και στo iOS. Όμως, οι πηγές αναφέρουν ότι η Nokia δεν θα πουλήσει το κομμάτι των χαρτών, αν δεν πάρει το ποσό που θέλει.

nokia here maps πώληση, Bloomberg: Η Nokia θέλει να πουλήσει το τμήμα του Here Maps

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
keysmith

και τι θα μείνει μετά στην Nokia? Ας πούμε ότι επιστρέφει η nokia με android (έστω oem με το όνομά της). Τι από nokia θα έχει πάνω; Ουτε το Pure view έχει πια δικό της. Αν το είχε μαζί με χάρτες και κανα shell δικό της κάτι ίσως θα πετύχαινε με ελπίδα να ανακάμψει (να αποκτήσει κάποιο μερίδιο).

Τωρα μόνο “hardware” για παρόχους μέχρι να ξεχαστεί τελείως το όνομα; Αυτό αποφάσισε;

Jim

Τι θα σου απομείνει Nokia;

Alex

Οι χαρτες και υπηρεσιες Here, βάζουν την Nokia μέσα καθε χρόνο
κατα 1+ δισεκατομμυρια, οπότε ειναι αναγκαιο κακο να πουλήσει τους χάρτες της..

Απ’οτι φαινεται, μαλλον η MS θα τους αγοράσει, αλλα και πάλι δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΜΣ δουλεύει με τους χαρτες της στα Windows 10 ή δανίζεται και στοιχεία απο τους here..

Το μονο σιγουρο ειναι οτι η Νοκια τους πουλαει οπως και να χει.

tasos

Τόσα λεφτά πήρε από τη Microsoft, τι τα έκανε…..

Στεφανος

@tasos Πολύ καλά τα λες. Το έχω σκεφτεί κι εγώ. Τι τα εκενε τα λεφτά που πήρε; Πάνω από 6 δις. Μπορεί άνετα να εξαγοράσει άλλη εταιρεία. Τι σκέφτεται να καμει με τα χρήματα;

Agnostos13

Η αλήθεια είναι οτι αυτή τη στιγμή το τμήμα της Here ειναι κοινοφελές ίδρυμα. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά υποκαθιστώντας για πολλούς την ανάγκη αγοράς εφαρμογής πλοήγησης (offline), και δεν εισπράτουν σχεδόν τίποτα. Ίσως ο απότερος σκοπός ήταν να διαφημιστούν κάποιες τοποθεσίες στο μέλλον αλλά από ότι φαίνεται δύσκολα θα φτάσουν εκεί (τουλάχιστον με την ιδιοκτησία της Nokia). Κρίμα πάντως γιατί είναι ένα από τα καλύτερα προιόντα της εταιρίας. Ελπίζω να μην εκφυλιστεί ή να καταλήξει σε κάποιον που θα μας το χρυσοπουλήσει μετά…

αλιάκμων

Γύρνα το ρε Νοκια πάλι στο χαρτοπολτό και άλλαξε και όνομα αν γίνεται. Μόνο πάψε να ξεφτυλίζεις ότι αγαπήσαμε τόσα χρόνια.

isee

Η Nokia δεν είχε πει ήθελε να ασχοληθεί με τα αυτόνομα αυτοκίνητα; Και θέλει να πουλήσει τους χάρτες; Τι αλλοπρόσαλλες μ……. είναι αυτές; Αυτή η εταιρία απ’ ότι φαίνεται δεν έχει αποφασίσει τι θελει να κάνει.

gericho

Βασικά δεν είναι αλήθεια είναι οτι αυτή τη στιγμή το τμήμα της HERE ειναι κοινωφελές ίδρυμα. Η Microsoft πληρώνει δικαιώματα χρήσης στη Nokia προκειμένου να φιλοξενεί τους HERE maps στο οικοσύστημά της. Η Nokia αντίθετα στο Android οντως έχει επιλέξει να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της.

Με την ευκαιρία εκτός από τη MS, άλλη πηγή εσόδων για τη HERE, είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η βιομηχανία πλοήγησης GPS.

Agnostos13

@gericho
Είσαι σιγουρος οτι πληρωνει η Microsoft και δεν ειναι δωρο με την αγορα του τμηματος mobile? ‘Η έστω δωρο για μερικα χρονια..?
Και για Android και για iOS παρεχει δωρεαν τις υπηρεσιες της η Here, οποτε μου φαινεται χλωμο να πληρωνει η Microsoft για τα Windows.
Ίσως βγαζει οντως κανενα ψιλο απο τα GPS των αυτοκινητοβιομηχανιων αλλά για ποσο? Αν τα δινει δωρεαν στα smartphones θα τα θελουν και οι αλλοι τσαμπα, ή σχεδον τσαμπα!

gericho

Ναι, έχει ανακοινώσει η Microsoft σχετικά, έχει επιβεβαιώσει κι η Nokia.
Ευεργεσία.

χαρης

Τιποτα δικο της αυτη η nokia θα κρατησει

solar

Το πιο μεγαλο μερος των εσοδων της νοκια πλεον βγαινει απο την Networks. H Nokia Νetworks εχει παραρτηματα σε ολο τον κοσμο αλλα σχεδον δεν το ξερει κανεις. Ασχολειται με τεχνολογιες 2G, 3G, 4G και ειναι οριακα 2η παγκοσμιως πισω απο την Ericsson ( Ναι, δεν εννοω την Sony-Εricsson ή πλεον Sony) . Παρεπιπτοντως μεσα στο τελευταιο ετος εχει προσλαβει στην Ελλαδα μονο πάνω απο 500 νέους προγραμματιστες.

Γενικα η Νοκια δεν ειναι ούτε ηταν μονο τα κινητα. Αυτα ηταν απλα ενα μερος της (Νetworks, Technologies, Maps, Mobile). Το θεμα είναι οτι εμπορικα ο απλος κοσμος (μη επαγγελματιες του χωρου, χωρις παρεξηγηση) την γνωριζει μονο ως εταιριας συσκευων κινητης τηλεφωνιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.