Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση του παράνομου λογισμικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών και ενεργειών μάρκετινγκ που πραγματοποιεί η Business Software Alliance (BSA) από το 2009 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

, Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Το πειρατικό λογισμικό ίσως να αποτελεί την εύκολη και φθηνή λύση για μια επιχείρηση, ωστόσο υπό το πρίσμα του σημερινού οικονομικού κλίματος, το πιθανότερο είναι πως στην πορεία ο παραβάτης θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Οι συνέπειες για την χρήση παράνομου λογισμικού από τις επιχειρήσεις μπορεί να είναι τεχνικές, οικονομικές και νομικές όπως είναι η απώλεια αρχείων, η προσβολή από ιούς, οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και η παραπομπή στην ελληνική δικαιοσύνη.

«Η ελληνική νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στα προϊόντα λογισμικού είναι τόσο αυστηρή που σε περίπτωση κρατικού ελέγχου και επιβολής του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, μια επιχείρηση θα πρέπει να σηκώσει ένα ξαφνικό –και πιθανώς μεγάλο- οικονομικό βάρος. Επομένως, είναι σημαντικό οι εταιρείες να φροντίζουν σε κάθε περίπτωση ότι το λογισμικό που χρησιμοποιούν είναι νόμιμο και φέρει όλες τις απαραίτητες άδειες χρήσης» τονίζει ο κ. Κώστας Σαμαράς, εκπρόσωπος εταιρίας μέλους της BSA στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού και την χρήση προγραμμάτων Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management) παρέχονται στην ιστοσελίδα: www.bsa.org/hellas.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Σωτήρης

Ας γυρίσουμε, όποτε είναι εφικτό, στις ανοιχτού κώδικα(open source) εφαρμογές. Το παράδειγμα θα έπρεπε να έρχεται από το Δημόσιο…

alex

Ακριβώς,δόξα το θεό υπάρχει και το linux,γιατί πρέπει να πληρώνουμε όταν υπάρχει το ανοιχτού κώδικα λογισμικό?

Γιωργος Χαριτος

Συμφωνω απολυτα! Αν σκεφτουμε επιπλεον οτι το ανοιχτου κωδικα λογισμικο εχει πολυ λιγοτερες απαιτησεις σε hardware καταλήγουμε στο συμπερασμα οτι εξοικονομουμε πολλα περισσοτερα απ’ οσα φανταζομαστε!

george_p

Είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να κάνουν μια τέτοια μετάβαση λόγω των επιμέρους λογισμικών που χρησιμοποιούν και αναπτύσσονται πάνω στα windows π.χ. autocad, sap κλπ. καλό θα ήταν να απεμπλακούμε αλλά πολύ δύσκολο.

enzo

απο την στιγμη που η κοινοτητα του linux δεν δινει κινητρα για να τραβηξει τις μεγαλες εταιρειες, το linux ειναι καταδικασμενο σε home users και προγραμμαστιστες. πολιτικοι μηχανικοι οπως φανταζομαι ο george και γενικα μηχανικοι, γραφιστες, λογιστες κτλ δεν εχουν την δυνατοτητα να πανε σε linux. και μην πειτε υπαρχουν αντιστοιχα προγραμματα γιατι ΔΕΝ υπαρχουν. και η αγορα εργασιας ειναι τετοια που ολοι απαιτουνε να ξερεις κατι πολυ συγκεκριμενο.
χαρακτηριστικο παραδειγμα το ansys δεν εβγαλε την v13 για linux….

Solon

Εντάξει, να το πληρώσουμε το καλό λογισμικό. Όμως τι γίνεται με την υποστήριξή του στην Ελλάδα; Υπήρξα σύμβουλος υλοποίησης σε ένα πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Όταν φτάσαμε να μιλήσουμε για το λογισμικό που θα χρειαζόμασταν κάποιοι πρότειναν να μην προμηθευτούμε καθόλου! Τα προγράμματα που θέλαμε μπορούσαμε να τα βρούμε από τους “θείους”. Πάτησα πόδι και αρνήθηκα. Όχι τους είπα, θα πάρουμε γνήσιο λογισμικό αφού μας το πληρώνουν κιόλας να είμαστε νόμιμοι . 1 χρόνο μετά χρειάστηκα βοήθεια με κάποιο θέμα του Photoshop. Είχαμε αγοράσει όλη τη σουΐτα της Adobe νόμιμα στο διαγωνισμό. Πήρα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία για υποστήριξη. Ο υπάλληλος δεν ήξερε τι του γινόταν και με παρέπεμψε βαριεστημένα για οδηγίες στο Google!!! Πληρώσαμε κάπου 2.000 ευρώ για τα συγκεκριμένα προγράμματα και υποστήριξη 0 !!!
Ρε άντε από δω παλιοαρπάχτρες! Ας μου ξανατύχει τέτοια περίπτωση και άμα πάρω γνήσιο λογισμικό τηλεφωνήστε μου.

nicholas

Οι επιχειρήσεις στην Ελάδα χρεωκοπούν σαν τα ποντίκια και η BSA χτενίζεται

Filo Aman

Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις. Γνωρίζουμε όλοι μικροεπιχειρηματίες “φτωχοδιάβολους” που χρησιμοποιούν κάθε είδους “μικροπαρανομία” για να επιβιώσουν (και μην μου πει κανείς ότι αν δεν “βγαίουν” οι δουλειές τους να τις κλείσουν γιατί τότε θα μικλάμε για ανεργία πάτω από 50% στην Ελλάδα). Ανάμεσα σε αυτές τις μικροπαρανομίες είναι και ότι έχουν εγκαταστήσει ένα (ή παραπάνω…) αντίγραφα. Το σίγουρο είναι για τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν. Αν αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ απλά δεν θα χρησιμοποιήσουν υπολογιστές (επιστροφή στη δεκαετία του 50 – ανταγωνιστικότητα στο ναδίρ).
Στις οικονομίες που αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς (Κίνα, Ινδία κτλ.) το παράνομο λογισμικό αποτελέι καθεστώς και μάλιστα το κράτος κάνει τα “στραβά μάτια” πολύ απλά γιατί ξέρει ότι ο αναλφαβητισμός της πληροφορικής είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγωντας για την ανάπτυξη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.