Σύλληψη διαχειριστή ιστοσελίδας που πουλούσε εξοπλισμό για ηλεκτρονικές υποκλοπές

Συνελήφθη την Πέμπτη 12 Ιουλίου στο Ηράκλειο Αττικής, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 33χρονος ημεδαπός, διαχειριστής ιστοσελίδας πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο οποίος κατηγορείται για κακουργηματικές παραβάσεις που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών και στην πρόκληση για τέλεση κακουργήματος, από ενδιαφερόμενους αγοραστές συσκευών υποκλοπής τηλεφωνικών ή προφορικών συνομιλιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διαδικτυακής έρευνας από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκε ιστοσελίδα που διαφήμιζε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, κατάλληλο για την υποκλοπή και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών τύπου smartphones.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό παρείχε τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο τηλεφωνίας και πρόσβασης – καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών, παρακάμπτοντας την ασφάλεια του δικτύου. Πέρα της υποκλοπής – καταγραφής της «φωνής» είχε παράλληλα τη δυνατότητα καταγραφής των γραπτών μηνυμάτων (SMS), αλλά και της γεωγραφικής θέσης – εκπομπής του κινητού, εφόσον ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS).

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στον χρήστη, σε περίπτωση που δεχόταν η συσκευή κλήση από «απόρρητο» νούμερο, να προωθεί την κλήση σε εταιρεία του εξωτερικού, μέσω του διαδικτύου, και στη συνέχεια να ενημερώνεται για τον αριθμό κλήσης, παρακάμπτοντας έτσι το απόρρητο των επικοινωνιών.

Επίσης, διαφήμιζε – προωθούσε στην αγορά συσκευές που τοποθετούνται σε χώρους με σκοπό την υποκλοπή προφορικών συνομιλιών και εν συνεχεία την αποστολή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, μέσω του δικτύου της τηλεφωνίας.

Ο συλληφθείς με τις καταχωρήσεις – διαφημίσεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας παρότρυνε ενδιαφερόμενα άτομα – χρήστες του διαδικτύου, να προβούν στην αγορά τους, με σκοπό τη διάπραξη τηλεφωνικών υποκλοπών και καταγραφής προφορικών συνομιλιών.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στην οικία του 33χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, δύο (2) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, ιδιόχειρες σημειώσεις, κατάλογος με ονόματα πελατών που είχαν προμηθευτεί ανάλογο εξοπλισμό, ένα (1) κινητό τηλέφωνο και το ποσό των -38.200- ευρώ.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για φύλαξη.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα των συσκευών που έχουν διατεθεί στην αγορά.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγείται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δελτίου Τύπου Ελληνικής αστυνομίας: Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
greeceandroid

Εδώ απλά να αναφέρω ότι “το λογισμικό παρακολούθησης” ΔΕΝ διαφέρει σε τίποτα από τις εφαρμογές που υπάρχουν για να ξαναβρούμε το κινητό μας σε περίπτωση που χαθεί/μας το κλέψουν.

Τώρα δεν ξέρω πώς το διαφήμιζε ο τύπος στο site του (και αν π.χ. παρότρυνε την παράνομη χρήση του), αλλά σοβαρά, δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος που πουλάει κάποιο πρόγραμμα (που χρησιμοποιείται για να βρεθεί το χαμένο/κλεμένο σας τηλέφωνο) μπορεί να είναι υπεύθυνος για την χρήση που θα κάνουν όσοι το αγοράσουν.

Φυσικά ίσως δεν ξέρουμε όλα τα στοιχεία της ιστορίας, just saying.

Κώστας Βλαχάκης

Ο κ. Σφακιανάκης (Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος) σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι το λογισμικό αυτό πωλείται από 1.000 έως 5.000 ευρώ και το κινητό στόχος παγιδεύεται αν ανοίξει ένα κακόβουλο SMS που στέλνει ο επιτιθέμενος.

greeceandroid

Δεν το γνώριζα αυτό Κώστα. Βάσει αυτού που λες, το “SMS” θα ήταν μήνυμα διαμόρφωσης ρυθμίσεων (όπως αυτά που στέλνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με ρυθμίσεις για MMS/3G κτλ).

(Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πάντως ο χρήστης θα ‘πρεπε να αποδεχτεί τις νέες ρυθμίσεις και να τις αποθηκεύσει)

Πάντως ναι, έτσι δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια νόμιμη χρήση.

Solon

Κώστα εδώ και μέρες γράφονται πολλά για το εν λόγο λογισμικό. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται με άνα απλό SMS να μολυνθεί ένας υπολογιστής. Ο μόνος τρόπος είναι εάν υπάρχει συνημμένο πρόγραμμα ή συνημμένες εντολές διαμόρφωσης, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει αποδοχή και εγκατάσταση από το χρήστη κάτι που δεν θα κάνει ποτέ ένας υποψιασμένος χρήστης. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στα ΜΜΕ το θέμα αφήνει να εννοηθεί ότι το εν λόγο λογισμικό παρακάμπτει αυτό το εμπόδιο και εγκαθίσταται στο smartphone χωρίς τα παραπάνω βήματα.
Επειδή είναι κάτι που μας απασχολεί όλους πάρα πολύ νομίζω πως πρέπει να αναλάβεις να κάνεις τις επίμαχες ερωτήσεις στον κ. Σφακιανάκη και να μας ενημερώσεις υπεύθυνα.
Θα είσαι και ο πρώτος που θα το κάνει γιατί έψαξα και στα άλλα μεγάλα ελληνικά φόρα και όλοι λένε τα ίδια και τα ίδια αλλά υπεύθυνη ενημέρωση για το πως ακριβώς εγκαθίσταται αυτό το πρόγραμμα και αν παρακάμπτει την διαδικασία εγκατάστασης από τον χρήστη με ένα απλό SMS πουθενά δεν βρήκα.
Νομίζω πως όλοι εδώ μέσα θα θέλαμε να ενημερωθούμε υπεύθυνα.
Ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.

Business Apple featured iPhone

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων.

Business

Πώς να καθαρίζεις σωστά όλες τις οθόνες του σπιτιού σου

Η σκόνη στις οθόνες είναι κάτι που σίγουρα μας αφορά όλους και καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως να την αφαιρούμε σωστά.

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.