EARTH Energy Aware Radio and Network Technologies, Για πράσινα δίκτυα 4G

Δεκαπέντε κορυφαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προμηθευτές δικτυακών υποδομών, προμηθευτές υλικού και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ανακοίνωσαν τη σύσταση της κοινοπραξίας “EARTH” (Energy Aware Radio and neTwork tecHnologies), με σκοπό να μειωθεί κατά 50%, μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, η ενέργεια που καταναλώνουν τα δίκτυα ασύρματων κινητών επικοινωνιών 4ης γενιάς (4G).

, EARTH Energy Aware Radio and Network Technologies, Για πράσινα δίκτυα 4G

Η κοινοπραξία EARTH έχει τη στήριξη του κλάδου των κινητών επικοινωνιών κι εκμεταλλεύεται τη μεγάλη και αλληλοσυμπληρούμενη εμπειρία μελών όπως η Alcatel-Lucent (Συντονιστής του Προγράμματος), η Ericsson (Τεχνικός Σύμβουλος), η NXP Semiconductors France, η DOCOMO Communications Laboratories Europe GmbH, η Telecom Italia S.p.A., η CEA, το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Πολυτεχνείο της Δρέσδης, ο imec, η Πολυτεχνική σχολή IST της Λισσαβώνας, το Πανεπιστήμιο του Ούλου, το Τεχνολογικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το TTI, και το ETSI. Η προσέγγιση της EARTH στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας θα αφορά τη μείωση σε δικτυακό επίπεδο, χωρίς να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε κάποια μεμονωμένα στοιχεία δικτύου.

Τα μέλη της κοινοπραξίας προτίθενται να κατευθύνουν την έρευνα τους σε τομείς που θα επιτρέψουν μια πρωτοφανή μείωση στην κατανάλωση των ασύρματων δικτύων και των στοιχείων που τα απαρτίζουν, καθώς και στην απλοποίηση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων (radio). Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τα μέλη της EARTH θα αναπτύξουν μια νέα γενιά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων χαμηλής κατανάλωσης, θα διαμορφώσουν ενεργειακά αποδοτικές στρατηγικές ανάπτυξης δικτύων, και θα εντάξουν στα συστήματα διαχείρισης λύσεις για τον έλεγχο της κατανάλωσης των δικτύων.

Η πρωτοβουλία EARTH υποστηρίζει το πρόγραμμα “Network of the Future”, μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του μέλλοντος, η οποία έχει στόχο την υλοποίηση της νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δικτύων και διαδικτυακής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο έβδομο χρηματοδοτικό πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, συγκεντρώνοντας κάτω από μια κοινή στέγη όλες τις ερευνητικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Ο Δρ. Rainer Fechner, επικεφαλής των Bell Labs και μέλος της ομάδας διοίκησης της Alcatel-Lucent στη Γερμανία, ανέφερε: “Αυτό που καθιστά την πρωτοβουλία EARTH τόσο επιτακτική, είναι το ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην κοινωνία χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία θα αποδειχθούν πολλαπλώς ωφέλιμα: θα μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν τα δίκτυα επικοινωνιών, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση προς το περιβάλλον, και παράλληλα θα φέρουν τις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες κοντά σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στην Ευρώπη. Η αξία της δικής μας συνεισφοράς συνδέεται με την πολύ μεγάλη εμπειρία και τις καινοτομικές λύσεις που έχουμε αναπτύξει τόσο σε επίπεδο πράσινης τεχνολογίας, όσο και σε επίπεδο προηγμένων συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας.”

Ο κ. Jan Färjh, επικεφαλής του τμήματος Ερευνών στην Ericsson, δήλωσε τα εξής: “Είμαστε χαρούμενοι με το ότι η Ericsson αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που καλύπτει ολόκληρο τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο και στοχεύει στην ουσιαστική αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της νέας γενιάς δικτυακών υποδομών, η οποία μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια θα αρχίσει να βγαίνει στην παγκόσμια αγορά. Αν λάβουμε υπόψη την ταχύτατη αύξηση του όγκου των διακινούμενων δεδομένων, γίνεται σαφές ότι αποκτά ζωτική σημασία, το να εστιάσει ο κλάδος το ενδιαφέρον του σε λύσεις που είναι τεχνικά εφικτές και μπορούν να υλοποιηθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λύνοντας το πρόβλημα της έκρηξης των data και κρατώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.”

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών, την οποία επιδιώκει η κοινοπραξία EARTH, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 από την πλευρά του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ICT), και θα βοηθήσει να αναπτυχθούν ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, με τρόπο που είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος.

Επίσης, οι πρωτοβουλίες της κοινοπραξίας θα βοηθήσουν την επέκταση των ασύρματων δικτύων επικοινωνίας στην Ευρώπη, και σε ολόκληρο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας σημαντική μείωση του κόστους των υποδομών, η οποία θα επιτρέψει στους παρόχους να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια που εμποδίζουν τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στις μη αστικές περιοχές, ή στις αναδυόμενες αγορές.

Το ερευνητικό πρόγραμμα EARTH παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2012. Η επίσημη έναρξη έγινε τον Ιανουάριο στη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις των Bell Labs της Alcatel-Lucent στη Στουτγάρδη.

Project Website: www.ict-earth.eu

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Business Meizu

Η Meizu πουλάει αυτοκίνητα στους εκθεσιακούς χώρους τηλεφώνων της

Έναν ιδιαίτερο τρόπο για να προωθήσει την πώληση αυτοκινήτων επέλεξε η Meizu, καθώς τα τοποθετεί στους εκθεσιακούς της χώρους.

Business Business Wi-Fi

Η ασύρματη φόρτιση μπορεί σύντομα να είναι τόσο εύκολη όσο η σύνδεση με το Wi-Fi

Η ασύρματη φόρτιση είναι μια τεχνολογία που υπάρχει στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι καταναλωτές την γνωρίζουν λόγω των κινητών τηλεφώνων, πολλά από τα οποία μπορούν να φορτίσουν και χωρίς καλώδια.

Business Apple Business

Apple, 35η θέση στη λίστα με τις ιδανικότερες εταιρείες για απασχόληση

Στην ετήσια λίστα με τις “Καλύτερες Εταιρείες για Εργασία το 2014” που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Glassdoor, οι αναφορές από τους εργαζόμενους στην Apple την τοποθετούν στο νούμερο 35, μια θέση χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό έτος, στη λίστα με τις εταιρείες που θεωρούνται σαν ιδανικές για απασχόληση.

Business Business

Innovation Act, Νομοσχέδιο των ΗΠΑ κατά των patent trolls

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο, το Innovation Act, για την προάσπιση των εταιριών τεχνολογίας ενάντια στα patent trolls. Το νέο νομοσχέδιο, απαιτεί από τον ενάγων πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο εναγόμενος καταπατεί τις πατέντες του πρώτου. Επίσης αναγκάζει τον ενάγων να κατονομάσει όλες τις πλευρές που έχουν […]