Υποχρεωτική η απενεργοποίηση κλεμμένων κινητών μέσω ΙΜΕΙ

Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων), όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ της κλεμμένης συσκευής από το συνδρομητή στον πάροχό του. Ο κωδικός ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε συσκευής. Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό ΙΜΕΙ:
• Στη συσκευασία της συσκευής
• ή πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του
• ή με σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής

, Υποχρεωτική η απενεργοποίηση κλεμμένων κινητών μέσω ΙΜΕΙ

Για την απενεργοποίηση της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

Κάθε εταιρία, που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών στα δίκτυά τους.

Σημειώνεται ότι ένα αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο.

Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή έναντι του φαινομένου της κλοπής συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tek Thanos

Καλό αυτό.

angelo

καιρος ηταν, να σταματησουν να αγοραζουν διαφοροι τα κινητα/κλοπιμαια των διαφορων απατεωνων. Δουλευω σε ξενοδοχειο και οσες αλοδαπες εχουν iphone ειναι κλεμενα και αγορασμενα απο 100/200 ευρω…

Dimitris

Δηλαδή εγώ που αγόρασα ένα Κινητο από το forum του techblog που μπορεί να ήταν κλεμμένο κάποια στιγμή μπορεί να μου κλειδώσει; Κώστα τι πιστεύεις εσύ;

Dimitris

Να με συγχωρείτε για το διπλό post. Αντίστοιχα κάποιο κατάστημα μπορεί να είχε πέσει θύμα κάποιου παράνομου με πλαστα τιμολόγια και όλα αυτά που κάνουν και εγώ αγοάζω το Κινητο από αυτόν τι γίνεται πάλι μπορεί να κλειδώσει; Και για αυτό Κώστα τι έχεις να πεις

giannis13

στην 1η περιπτωση δεν θα εχεις κινητο και δεν θα μπορεις να κανεις κατι εκτος κι αν ειναι φιλος σου ή ξερεις τον πωλητη !!!

στην 2η περιπτωση αφου ειναι κανονικη αγορα απο καταστημα , μπορεις να κανεις παρα πολλα !
στην χειροτερη σου δινουν καινουριο κινητο , αν το κυνηγησεις , μπορει να παρεις και αποζημιωση ! σε καθε περιπτωση , θα εχεις κανονικο κινητο που θα δουλευει !

Nikos

Η ΕΕΤΤ να κανει τιποτα ομως και στην περιπτωση των 5ευρων καρτων που καταργηθηκαν εν μεσω μιας νυκτος απο τα περιπτερα χωρις να ενημερωθει κανεις μας!!!!!!!!

Α.Ν.

Γενικά αν περιμένεις μέχρι να γίνει οοοοοοοολο αυτό απλά αυτός που το έχει κλέψει θα μπορέσει να του αλλάξει η ιμει η να το δώσει σε κάποιον λίγο περισσότερο γνώστη που υπάρχουν πολλοί
που να μπορεί να το αλλάξει ιμει και ούτε γάτα ούτε ζημιά για αυτον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.