Η Ευρώπη ψήφισε υπέρ του διαχωρισμού της Google

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν διαρρεύσει οι πληροφορίες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμαζόταν να ζητήσει τον διαχωρισμό της Google. Τελικά οι πληροφορίες των Financial Times βγήκαν σωστές και σήμερα το Κοινοβούλιο ψήφισε η Google να διαχωρίσει τη μηχανή αναζήτησης από υπόλοιπες υπηρεσίες της.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η ΕΕ ερευνά την υπόθεση μονοπωλιακών δραστηριοτήτων της Google, αλλά να πούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει στο διαχωρισμό. Όμως η ψήφος αυτή λειτουργεί κυρίως προτρεπτικά προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Κομισιόν για να διασπάσουν τη Google και όμοιες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Επίσης είναι μια προειδοποίηση προς τις ρυθμιστικές αρχές στο θέμα του μονοπωλίου της Google η οποία έχει το 90% του ευρωπαϊκού Web search.

Το 2010 κάποιοι από τους ανταγωνιστές της Google την είχαν καταγγείλει ότι προωθεί τα δικά τις προϊόντα και υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζητήσεων και έτσι ξεκίνησε η έρευνα και έφτασε σήμερα στο να ψηφίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του διαχωρισμού.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αναφέρει ότι «η online αγορά αναζήτησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην ψηφιακή ενιαία αγορά» και εκφράζει ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Κομισιόν να διερευνήσει περαιτέρω τις πρακτικές των μηχανών αναζήτησης. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της μη ελεγχόμενης αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Η Google από την πλευρά της αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη σημερινή ψηφοφορία και μένει να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον της.

europe votes to break google, Η Ευρώπη ψήφισε υπέρ του διαχωρισμού της Google

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vagelis

Βλακεία, βόλευε πολύ αυτό.

Solon

Πολύ καλή κίνηση αλλά όπως έγραψα και σε προηγούμενο post θα πρέπει η Ευρωβουλή να πιέσει την Google για αποθήκευση των σχετικών με τις υπηρεσίες της δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών σε servers στην Ευρώπη χωρίς δυνατότητα πρόσβασης από τους servers των ΗΠΑ. Η διαχείριση της πληροφορίας που παράγεται από της δραστηριότητες των πολιτών μιας χώρας είναι πλέον βασική παράμετρος της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας αυτής της χώρας. Το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και εάν θέλουμε να δούμε ποτέ μια δυνατή ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία τότε το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί. Καλό σαν πρώτο βήμα αλλά εάν δεν γίνει αυτό που γράφω παραπάνω θα είναι ένα αναποτελεσματικό ημίμετρο.

Thodoris

Πρακτικά πώς θα γίνει αυτός ο διαχωρισμός;

george

Η απόφαση προήλθε απο γερμανούς ευρωβουλευτες που λίγο καιρό νωριτερα είχαν ζητήσει ανοικτά απο την Google να παραδώσει τον αλγόριθμο της για την μηχανή αναζήτησης. Ολο αυτό, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και διαφάνειας. Το θέμα μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις σε λίγο καιρό.

Η ασφάλεια δεν υφίσταται για την Google μόνο. Και οι αλλες 2 αμερικανικές εταιρίες -apple, Microsoft- λαμβανουν και κατέχουν προσωπικά δεδομένα. Και φυσικά έχουν διαμορφώσει στοιχεια κατόχων. Πχ icloud και sky drive περιέχουν πέρα απο ευαίσθητα έγγραφα, φωτογραφίες και αλλες προσωπικές πληροφορίες των κατόχων των συσκευών.

Solon

@george
Φυσικά αφορά και όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρίες στις οποίες φυλάσσονται δεδομένα ευρωπαίων πολιτών. Πιστεύω πως επέλεξαν να πλήξουν πρώτα την Google για να έχουν στο πρώτο στάδιο με το μέρος τους την Microsoft ώστε να υπάρχουν χαλαρότερες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ σε αυτό το πρώτο στάδιο. Οι πρακτικές της Google απέναντι στην πλατφόρμα της Microsoft είναι εύκολο να εντοπιστούνε και να καταδικαστούν ως μονοπωλιακές πρακτικές. Πιστεύω πως για αυτό ξεκινάν από εκεί. Αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι σοβαρό θα καταλήξουν σε αυτό που γράφω παραπάνω. Servers στην Ευρώπη με έλεγχο από Ευρωπαϊκή επιτροπή.

pk

Απο τη στιγμη που δεν ειναι δεσμευτικο η google μαλλον θα τους γραψει κανονικα…

Fortis

Ωραία την πήρανε την Ευρώπη που η Apple και η Google κάνουν ότι θέλουν. Ας λύσουν πρώτα τα προβλήματα της Ευρώπης και μετά τάμα αλλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.