Foxconn: Θέλει να αντικαταστήσει τους εργάτες με ρομπότ

Η Foxconn, η γνωστή κατασκευάστρια ηλεκτρονικών συσκευών συμπεριλαμβανομένου του iPhone και άλλων συσκευών, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αντικατάσταση του προσωπικού στα Κινέζικα εργοστάσιο με αυτοματοποιημένα ρομπότ. Η χρήση ρομπότ από την Foxconn δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού αυτή την στιγμή υπάρχουν 40.000 ρομπότ στις γραμμές παραγωγής, μειώνοντας έτσι το προσωπικό στο μισό από το 2014. Ο στόχος για πλήρη αντικατάσταση του προσωπικού θα γίνει σε 3 στάδια.

Σε μια συνέντευξή του, ο Dai Jia-Peng, Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Αυτοματισμού και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Foxconn, εξηγεί ότι η πρώτη φάση περιλαμβάνει την χρήση ρομπότ σε μεμονωμένους σταθμούς εργασίας, για να διεκπεραιώνουν εργασίες οι οποίες είναι επικίνδυνες και δυσάρεστες για τον άνθρωπο. Στην δεύτερη φάση, τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν εργαζομένους, δημιουργώντας έτσι πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής.

Αυτό θα οδηγήσει στην τρίτη φάση, στην οποία θα δούμε ολόκληρα εργοστάσια να είναι αυτοματοποιημένα, με έναν μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι θα ασχολούνται με τα logistics, τις δοκιμές και την επιθεώρηση. Αυτή την στιγμή, εργοστάσια στην Chengdu, Shenzhen και Zhengzhou είναι σε διάφορα στάδια της δεύτερης και τρίτης φάσης, με τουλάχιστον δέκα αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής.

Αυτή η κίνηση της Foxconn, θα μπορούσε να γίνει μεγάλο εμπόδιο για την υπόσχεση του Donald Trump να φέρει τις μονάδες παραγωγής των προϊόντων της Apple στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η σταδιακή εξάλειψη θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρες πόλεις στην Κίνα, οι οποίες αναπτύχθηκαν και βασίζονταν πάνω σε παραγωγικές μονάδες για να απασχολήσουν τον πληθυσμό τους.

Foxconn replace human workers with robots automation assembly lines phases, Foxconn: Θέλει να αντικαταστήσει τους εργάτες με ρομπότ

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

41 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παπαροκας tiamat

Ελλεεινο, ομως Κανεις δε θα συγκινηθει..

#Σιγα_μη_μας_νοιαξει_εμεις_να_περναμε_καλα!

Αλέξανδρος

Ας το κάνουν ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ.
ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ …….. ΜΗ ΠΩ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία.

Νίκος 31

Ναι, η Foxconn σας πείραξε, όχι τα λεωφορεία στα τρίκαλα που κυκλοφορούνε χωρίς οδηγούς, αυτό το θεωρούμε τεχνολογία…

Και η πλάκα είναι ότι για την κατασκαυή όλων αυτών, δουλεύουνε εργαζόμενοι. Τόσο λακαμάδες…

Να δουλεύεις 16 ώρες την ημέρα για να πλάσεις τον αντικαταστάτη σου…

Και με την αυτόνομη οδήγηση τα ίδια, και το Techblog ανοίγει και παράρτημα, να το χαίρεστε!

Ενα μέλλον χωρίς οδηγούς λεωφορείων, οδηγών ταξί, οδηγών γενικά, όλα ρομπότ, και ανοίγουμε και φόρουμ!

Και πανηγυρίζει ο λαός!

Ανοίξανε και τα κλειστά επαγγέλματα, τέλος οι οδηγοί, τέλος οι εργάτες, μετά το Rent A Car ήρθε η ανάπτυξη με το Rent A Van…

Η Αθήνα γέμισε αυτόματους πωλητές γάλατος…

Ακόμα και τα φαρμακεία πχ ΕΛ. Βενιζέλου Ν.Σμύρνη, μειώσανε τα ωράρια + υπαλλήλους, κλείνουνε νωρίς νωρίς και πουλάνε φάρμακα και καπότες με αυτόματους πωλητές!

Online Σούπερ Μάρκετ, εύρηκες που μας ζαλίζει πρωί βράδυ ο Χατζηνικολάου στον Real, κάμερες – μικρόφωνα σε όλα τα εμπορικά και ξενοδοχεία που μειώσανε τους σεκιούριτι απο 45.000 σε 18.000 σε όλη την Ελλάδα..

Και εμάς μας πείραξε η Foxconn.

Άντε καλή χρονιά και καλά μυαλά!

ΥΓ.Ελπίζω τουλάχιστον να μην αντικαταστήσουνε και εμάς με μποτάκια LOL!

Demis

@Νίκος 31 τουλάχιστον αν περάσουμε σε πλήρως αυτόνομη οδήγηση οφέλη για τον απλό κόσμο είναι μπόλικα και συγκεκριμένα ανύπαρκτα ατυχήματα σχεδον

απλα σε καποια φαση οταν ολα θα γίνουν αυτόματα θα υπάρχει ανάγκη μείωσης πληθυσμού κατά 80% και τέλος

sera65

@Demis έχεις δίκιο, ειδικα σε αυτο τον πληθυσμό. Υπάρχει μία πεποίθηση που λέει ότι αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει να μειώσουμε τον πληθυσμό. Δυστυχώς θα την πληρώσουν οι φτωχοι και ο απλός κοσμακης. Βέβαια μπορεί να γίνει συντονισμένα και σωστά και όλοι να ζουμε.

ΥΓ. Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι σωστή μείωση ή στασιμότητα του πληθυσμού πρέπει να υπάρξει.

Demis

@sera65 λιγο χλομο να ειναι ολα αυτονομα και να ειναι ολοι καλα και να ειναι οπος ειναι ο πλιθισμος τοτε θα εχουμε ενα 15% να δουλεύει και απλά 85% να καθετε και να μην κάνει τπτ και να τους ταΐζουν απλά

bama

Μου αρέσει που όταν μια μηχανή αντικαθιστά έναν άνθρωπο σας φαίνεται λογικότερο να μειώσουμε τους ανθρώπους και όχι τις ώρες εργασίας. Αν η παραγωγή γίνεται για την κοινωνία και όχι για κάποιον απατεώνα, η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από μια μηχανή θα μας δώσει απλώς περισσότερο ελεύθερο χρόνο και καλύτερη ζωή.

Demis

@bama οκ πες απο 8 ωρες να δουλεψουν 2 ωρες (το λιγότερο βάζω) θα πληρώνονται για 2 ωρες όμως (ετσι είναι ο τρόπος ζωής ) οχι απλά καλύτερη ζωη δεν θα έχει αλλα θα ζει σαν φιτο….

εκτός και αν πιστεύεις οτι θα αλλάξει η κοινωνία και δεν θα είναι όπως τώρα (δλδ ο πλούσιος πλουσιοτερος και ο φτωχός απλά σαν εργαλείο)

το ποιο πιθανό να είναι αυτό…… να μειωθεί ο πληθυσμός σε ένα τεραστιο βαθμό τα εργαλεία να αντικατασταθούν από άλλα εργαλεία (δλδ μηχανές) από τα 15% τα 13 14 θα είναι άλλοι άνθρωποι και 1% elit

θα μου πεις γιατί ετσι? γιατί ετσι είναι το dna του ανθρώπου πάντα να γίνεται δυνατότερος και να πατει οτι είναι ποιο κατω και ότι δεν του χρειάζεται απλά να το ξεφορτώνεται

και σε περίπτωση που ακόμη και να αλλάξει ο τρόπος ζωής και να γίνει αυτό που λες εσυ…… ο πληθυσμός πρέπει να μειωθεί οτι και να γίνει γιατί εδώ και χρόνια δεν είναι ούτε καν στάσιμος αλλά ανεβαίνει με επικινδύνους ρυθμούς…….. και αυτό αυτόματα σημαίνει καταστροφή

πχ μια απαγόρευση γεννήσεων (πάνω από ένα παιδί) να θεωρείτε σοβαρότατο εγγλιμα πιθανόν θα έλυνε το θέμα (σιγα σιγα)

Πάνος

Ρε @demis και @sera65 πάτε καλά; Τι ήπιατε χτες; Απαγόρευση γεννήσεων και μείωση πληθυσμού;
Έχω να προτείνω και ευγονική.

panos kostagiannis

Και μόλις το κάνουν να βρούνε και ρομπότ να κάνουν τους καταναλωτες

9gag

Σχόλια από λοβοτομήμένους ανθρώπους… δεν εξηγείται αλλιως.Δέχεστε την μείωση του πληθυσμού. Δείτε το children of men και τα λέμε μετά. Και στην τελική είμαι σίγουρος επειδή είστε και καραελληναρες του κερατά και του στυλ “ξέρει ποιος είμαι εγώ” είμαι σίγουρος πως δεν θέλετε να ξεκινήσει η μείωση του πληθυσμού από τις δικές σας οικογένειες…Από τους γιους σας ή τις κόρες σας..Ή από εσάς τους ίδιους… ΑΕΙ τώρα τραβάτε να ασχοληθείτε με το αν ανοίγει κάνα app πιο γρήγορα και να τσουτσουρωσες.

Techskwpticon

Όλα εδώ πληρώνονται. Χρόνια τώρα βασίζω την έρευνα μου στο πως θα γίνουν οι αγρότες πιο παραγωγικοί. Κανείς δε ρώτησε αν ο πληθυσμός είναι παραπάνω. Κανείς δε μίλησε για μείωση πληθυσμού ή από που αντλεί κανείς το δικαίωμα για να κάνει 5 παιδιά.

ChristosT

9gag@
Σωστός!!!

Κώστας

Κατά την γνώμη μου όλοι είστε λάθος,μακάρι ο άνθρωπος να σταματήσει να δουλεύει για την επιβίωση του και να γίνονται όλα αυτόματα.

vasilist

Για εμένα αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητά κατασκευής και μειωμένα λάθη στην συναρμολόγηση.
τα περί εργασίας δεν με ανησυχούν γιατί όπως χάνονται δουλειές έτσι κερδίζονται νέες θέσεις και επαγγέλματα πως π.χ streamers κτλ.

ΑντώνηςΤ

Καλή Χρονιά σε όλους αρχικά… όμως γιατί όλη αυτή η κουβέντα. Τώρα μας πείραξαν τα ρομπότ… όταν εδώ και δεκαετίες ολόκληρα εργοστάσια που δουλεύαν με 50.000 και ξαφνικά δουλεύουν σήμερα με 2.000 είναι κάτι διαφορετικό. Σήμερα ολόκληρα εργοστάσια που παράγουν διάφορα τρόφιμα και άλλα, λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό ενώ παλιότερα λειτουργούσαν με χιλιάδες. Και δεν υπάρχουν «έξυπνα» ρομπότ εκεί, απλά αυτοματισμοί. Από τις πρώτες βιομηχανικές αλυσίδες του Ford συμβαίνει αυτό. Δεν είναι κάτι νέο. Το πρόβλημα δεν είναι τα ρομπότ (αυτά τα κατά τα άλλα συμπαθητικά άψυχα «ανθρωποειδή» μηχανήματα), άλλα το τι θεωρούμε εργασία. Ναι η χειρωνακτική εργασία συνεχώς φθίνει και αυτό γινόταν δεκαετίες. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε εμείς από αυτήν την «εύκολη» λογική σαν επιλογή. Τετοιου είδους εργασιες δεν θέλουν και μεγάλη εξειδίκευση και εκπαίδευση, άλλα μόνο το να μάθεις σαν ρομπότ να εκτελείς μια επαναλαμβανομένη εργασία. Για αυτό καταφεύγουν ευκολά στην μεγάλη μάζα της Κίνας από ανειδίκευτους εργάτες που δεν έχουν ιδιαίτερη παιδία. Και δε θέλω να μου πείτε ότι αυτό δεν είναι εργασία? Φυσικά και είναι και μάλιστα πολύ σκληρή. Όμως οι νέου τύπου εργασίες θέλουν μυαλό και για να το αποκτήσεις αυτό θέλει χρόνια προσπάθειας και εκπαίδευσης. Οπότε για να καταλήγω σιγά σιγά,… Συνέχεια »

Ιωάννης jb

Καλή χρονιά κ από μένα….
Λοιπόν ο κλασσικός tiamat λέει πάλι τα χαζα του!!!
Αν η εταιρία αυτή δεν έχει εργαζόμενους θα μειωθεί το κόστος παραγωγής άρα θα έχουμε χαμηλότερες τιμές…
Όπως είπε πολύ σωστά ο Αντώνης τ… Παρόλο που θα χαθούν τόσες πολλές θέσεις θα δημιουργηθούν νέες που θα απαιτούν μυαλό!!!! Εξειδίκευση!!!!!
Από τη στιγμή που μειώνεται η τιμή του προϊόντος που παράγει η εταιρία αυτήν… κ άλλες θα κάνουν έτσι… θα δημιουργηθούν κ άλλες νέες κ θα μεγάλωνει ο ανταγωνισμός ανάλογα κ με την ζήτηση!!!!
Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα…
Αν σιγά σιγά δημιουργηθούν υγιείς αγορές σε όλα τα κράτη του πλανήτη δεν θα εμφανιστεί κανένα πρόβλημα όπως αυτά που αναφέρουν παραπάνω ορισμένοι άσχετοι…
Αλλά ακόμα κ να παραμείνουν οι τεράστιες ανισότητες…
Δείτε το σήμερα που ζούμε…
Δεν είναι εκεί το πρόβλημα

Demis

@Ιωάννης jb δεν είναι τόσο απλά….. αντί για 10,000 άτομα εργάτες θα χρειαστούν 50 άτομα (προγραμματιστές) τα οποία θα μειωθούν αργοτερα με την αύξηση δύναμης στα AI όπου μηχάνημα θα παράγει μηχάνημα με ελάχιστα παρακολούθηση (δλδ 50 θα γίνουν 5 max)

οσο για το κόστος το κανουν καθαρά και μόνο για αύξηση κέρδους (δλδ λιγότερα έξοδα με ιδια τιμή παραπάνω έσοδα)

Techskepticon

Προτείνω να διαβάσετε το ευημερία χωρίς ανάπτυξη. Ευτυχώς δε θα τα προλάβουμε εμείς αυτά αλλά χώρες όπως η Κίνα έβαλε μέτρο στον υπερπληθυσμό για να κατά πολεμήσει τη φτώχεια και τη μόλυνση. Δυστυχώς οι συνέπειες δεν είναι άμεσα διακριτές και αν οι λύσεις σας φαίνονται ακραίες όταν οι πολιτικοί αναλάβουν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να τα υλοποιήσουν θα έχουμε επιλογές τύπου Χόλιγουντ

Νίκος 31

χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ναι @bama, ο καπιταλισμός φέρνει τα ρομπότ για να σου λύσουν τα χέρια, να δουλεύεις 4ωρος και το βράδυ να έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο να παίρνεις την γυναίκα ρομπότ σου (το άκουσες αυτό φαντάζομαι) και να τα ακουμπάς στον Βοσκόπουλο!

Λίγη δουλειά, πολλά λεφτά, κάτι σαν τον Κάρλος Τέβεζ και τον Floyd Mayweather ενα πράγμα που κοιμούνται με τα καυτά Dollars στο κρεββάτι!

Έρχονται και οι ρομπό στρατιώτες, πρόγραμμα που ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τράμπ μέσω ιδιωτικής εταιρίας! Επιτέλους, το Terminator θα γίνει πραγματικότητα!

Costas

Θα γεμισουμε μουσουλμάνους φανατισμλενους που γεννάνε σαν τα κουνέλια 5-10 παιδιά καμικάζι!

bama

@Demis ο πληθυσμός μειώνεται στις δυτικές κοινωνίες. Δεν είναι πρόβλημα ο υπερπληθυσμός. Οι ανησυχίες για υπερβολική αύξηση του πληθυσμού υπάρχουν από την εποχή του Μάλθους και αντικατοπτρίζουν τους φόβους των ελίτ.
@Νίκος 31. Αυτό ακριβώς λέω. Ότι το πρόβλημα δεν είναι η βελτίωση της τεχνολογίας αλλά ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής. Δεν θέλω όμως να πω καμιά κακή λέξη και να τρομάξω τον κόσμο. Ας συμφωνήσουμε πρώτα ότι βελτίωση της τεχνολογίας δεν σημαίνει Καιάδας αλλά υπό προϋποθέσεις βελτίωση της ζωής μας.

Νίκος 31

Απο κι ως που θα δημιουργηθούν άλλες θέσεις εργασίας με τα ρομπότ, με βάση ποιά έρευνα βγάλετε το συγκεκριμένο συμπέρασμα ρε επιστήμονες; Γιατί εγώ βλέπω κάθε χρόνο οι εταιρίες να απολύουν 10.000-20.000 προσωπικό (βλέπε Microsoft, Apple, Google, Nokia κτλ μιάς και είμαστε σε τεχνολογικό φόρουμ), βιομηχανίες αυτοκινήτων με 70.000 προσωπικό τώρα δουλεύουνε με 5000 στην Τουρκία και στην Κίνα,ακόμα και στίς ελιές που έκανε μεροκάματο ο πατέρας μου και οι δικοί σας πατεράδες και σας μεγαλώσανε, και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες μεροκάματα κάθε χρόνο, τώρα περνάει το μηχάνημα απο πάνω και τα μαζεύει όλα αυτόματα. Τι θέσεις εργασίας ανοίξανε, μήπως γεωπόνοι; Όλοι άνεργοι είναι, σουβλάκια τυλίγουν και ντελίβερι.

Τα πράγματα είναι απλά και ο στόχος τους ένας και μοναδικός. Μηδενικό κόστος παραγωγής όσο αυτό είναι δυνατόν και η μεγαλύτερη δυνατή τιμή που μπορούνε να αποσπάσουνε απο τον πελάτη. Απλά τα πράγματα, τώρα τα υπόλοιπα είναι Μητσοτακο-νεοφιλελέ καταστάσεις.

Εκτός κι αν κάποιοι ρομαντικοί πιστεύουνε στο μέλλον ότι θα αγοράζουνε iPhone 8 κατασκευασμένο απο ρομπότ με 150 ευρώ!.

james

Τα καλυτερα σχολια ever. Για να συνεχισω το σκεπτικο της ομορφης παρεας, πιστευω οτι και τα φορτηγα ηταν ενα τεραστιο λαθος. Αντι για ενα φορτηγατζη θα μπορουσαν να δουλευουν 50 ατομα με μουλαρια. Για μα μην πω για τον ηλεκτρισμο που εξαφανισε το συμπαθες επαγγελαμα του παγοπωλη, ή του φωτιστη που αναβε τις λαμπες ασετυλινης τα βραδια. Νομιζω οτι τον 18ο αιωνα ηταν ολα πιο καλα, ο πληθυσμος ηταν πολυ μικροτερος, ολοι ειχαν δουλειες και περνουσαν πολυ ομορφα μεσα στον πλουτο

Ιωάννης jb

Νικο31… Έχεις γράψει πολλά… Ανάθεμα κ αν ειπες κάτι σωστό!!! Δεν έχεις ιδέα για το πώς λειτουργεί η σύγχρονη αγορά!!!

Νίκος 31

Ευτυχώς που έχουμε την κουκλίτσα εδώ μέσα, και μας ανοίγει τα μάτια!

Νίκος 31

Έτσι λειτουργεί η παγκόσμια αγορά:

Η VW θα απολύσει 30.000 άτομα

https://www.kathimerini.gr/884260/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-vw-8a-apolysei-30000-atoma

Αλλά ξέχασα, με την έλευση των ρομπότ θα τους ξαναπροσλάβουνε!

tester

Όσοι δεν βλέπουν οτι μακροπρόθεσμα η ρομποτική θα φέρει μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες μάλλον εθελοτυφλούν. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα βιβλία να διαβάσει κάποιος γύρω απο το θέμα και η απάντηση στα παραπάνω δεν είναι να γίνουμε όλοι λουδιστές και να αρχίσουμε να καιμε μηχανές και ρομποτ. Δυστυχώς όμως οι απαντήσεις σε τέτοια θέματα, απαιτουν συννενοήση και ανοιχτό μυαλό απο ανθρώπους που δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν λύσεις που να αφορούν τις κοινωνίες.

bezilys

Ρε παιδιά πως κάνετε έτσι λες και ηρχε το τέλος του κόσμου!!,σε κάποια πράγματα τα ρομπότ χρειάζονται όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί γίνονται μερικές φορές και λάθη στους ανθρώπους.απλά δεν πρέπει να προχωρήσει αυτό και σε άλλους τομείς και στην καθημερινή μας ζωή γιατί τότε τιν πάτησαμε!!
Υ.Γ καλή χρονιά σε όλους!!

Ιωάννης jb

Νικο31.. Όταν μία εταιρία απολύει κόσμο το κάνει για να μείνει στον ανταγωνισμό ο οποίος είναι τεράστιος…
Οι άνθρωποι που απολύονται θα καταλήξουν είτε σε ανταγωνιστική εταιρία είτε σε άλλο κλάδο…

Η εταιρία που απολύει πολύ κόσμο το κάνει για να αυξήσει τα κέρδη τις…
Όταν μία εταιρία αυξάνει τα κέρδη ανεβαίνουν οι μετοχές τις κ συνάμα η αξία τις…
Αυτά τα κέρδη θα τα καρπωθούν διάφοροι μέτοχοι οι οποίοι θα βγουν με την σειρά τους να τα ξοδέψουν στο νέο εστιατόριο που άνοιξε αυτός που απολύθηκε από την συγκεκριμένη εταιρεία….
Το ξαναλεμε τα ρομπότ δεν είναι πρόβλημα…
Ρομπότ στην ουσία έχουμε εδώ κ 150 χρόνια ο πληθυσμός τις γης δεν πέφτει αντιθέτως ανεβαίνει με τεράστιους ρυθμούς….

Διάβασε κ αυτά που λένε οι james κ Αντώνης τ…

Λευτερης

Καποτε υπηρχαν ανθρωποι που η δουλεια τους ηταν να πλενουν ρουχα. Σημερα εχουμε πληντυρια. Καποτε υπηρχαν ανθρωποι που η δουλεια τους ηταν να κανουν υπολογισμους και να διαχειριζονται δεδομενα. Σημερα εχουμε τους υπολογιστες. Καποτε για να χτιστει ενα σπιτι χρειαζονταν πολλαπλασιοι οικοδομοι. Σημερα εχουμε μηχανηματα. Ετσι παει μπροστα η ανθρωποτητα, ετσι γινεται η ζωη μας πιο ευκολη και οχι με κυνήγι μαγισσων και δαιμονοποιηση της τεχνολογιας….

agnostos13

Το σωστο θα ηταν τα ρομποτ να βοηθησουν του ανθρωπους και οχι να τους ανταγωνιστουν. Αν μιλαμε για ρομποτ που θα βελτιωσουν τις συνθηκες εργασιας του εργαζομενου τοτε σαφως και μιλαμε για κατι θετικο.
Ειναι λογικο να επιλεγουμε ενα ρομποτ για μια εργασια που απαιτει πληρως αυτοματοποιημενες και αυστηρα συγκεκριμενες κινησεις ή μετακινηση βαρεων αντικειμενων. Ο εργατης που αντικατεστησε θα μπορουσε να συνδραμει ειτε επικουρικα αναλαμβανοντας ελεγχκο, εργασιες που το ρομποτ δεν ειναι αποδοτικο να αναλαβει ή διεργασιες που απαιτουν κριτικη σκεψη και φαντασια (κατι που τα ρομποτ σημερα δεν εχουν).
Σαφως η πληρη περιθωριοποιηση των εργαζομενων ειναι πισωγυρισμα που ξερουν οτι δεν το θελουν οι εταιρειες που εχουν ως σκοπο να μεγαλωσουν τα κερδη τους καθως η καταρευση των εσοδων απο την ελειψη αγορας (εφοσον οι ανθρωποι δεν εχουν εργασια και κατ επεκταση εισοδημα πλεον να δαπανησουν) μονο αυξηση εσοδων (και κερδους) δεν προκαλει…

ΝΙΚΟΣ

Άνετα -Ανετότατα( με όσα βλέπω και διαβάζω εδώ και σε άλλα sites τεχνολογικού ή όχι περιεχομένου) ακόμη και ρομπότ προηγούμενης δεκαετίας είναι λιγότερο ηλίθια , πιο χρήσιμα και θα δημιουργούσαν λιγότερα προβλήματα από όσα τα εν λόγω μπουμπούκια.

Νίκος 31

Τι να διαβάσω ρε Γιάννη, άστοχα σχόλια και να δώσω και βάση;

Το φορτηγό δεν αντικατέστησε τον άνθρωπο, αντιθέτως μπόρεσε να καλύψει την απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, πράγμα που δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ ο άνθρωπος με τα πόδια και επίσης κατά μέσο όρο, μιάς και δουλεύω στίς μεταφορές, ενα φορτηγό απασχολεί περί τα 4-7 άτομα, οδηγό, εργάτες και ιδιοκτήτη. Και μέσω αυτού πήρες ενα τοπικό εμπόριο και το έκανες παγκόσμιο, πράγμα που δεν θα μπορούσε να συμβεί με τα μουλάρια. Επίσης την εποχή των …μουλαριών, δεν υπήρχανε εργαζόμενοι ούτε θέσεις εργασίας, αλλά μαύροι δούλοι και το εμπόριο περιοριζόταν σε σιτάρι και κριθάρι, όχι τεχνολογικά πάντως όπως συμβαίνει σήμερα. Να διαβάζουμε και λιγάκι ιστορία, όχι μόνο υπολογιστή και Nintendo.

Εδώ έχουμε ξεκάθαρα αντικατάσταση ανθρώπινου δυναμικού με μοναδικό σκοπό το κεφάλαιο να γίνει ακόμα πιο ισχυρό και το 94-6 του παγκόσμιου πλούτου να γίνει 100-0.

Ναι, όλες οι εταιρίες χασούρες έχουνε, και όλοι ζούνε στην χλιδή και στην πολυτέλεια, με βιλάρες, αυτοκίνητα και με ξανθές αιθέριες υπάρξεις. Γραφεία πολυτελείας, γυάλινες βιτρίνες, χλιδή, δεξιώσεις σε επισήμους με χαβιάρια και όλα αυτά με δάνεια απο κρατικές και μή τράπεζες. Και μετά τους φταιει το εργατικό κόστος.

James

@Νίκος 31η ιστορία λέει ότι μετά τη βιομηχανική επανάσταση που ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε και πολλές θέσεις εργασία παλαιού τύπου αντικαταστάθηκαν από μηχανές, συνέβη το εξής: κανένας δεν έμεινε χωρίς δουλειά, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν, καθιερώθηκε το οκτάωρο (λιγότερες ώρες εργασίας) και το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατακόρυφα και δημιουργήθηκε η μεσαια τάξη που πριν δεν υπήρχε.

Οι ίδιες τεχνοφοφοβικές απόψεις με τις δικές σου υπήρχαν και τότε και κάθε άλλη φορά που κάποια μηχανή αντικαθιστούσε κάποιον άνθρωπο. Όμως το αποτέλεσμα πάντα ήταν να δημιουργούνται νέοι κλάδοι εργασίας, συνήθως πιο ξεκούραστοι και πιο προσοδοφόροι.

Αλέξανδρος

@James παλικάρι μου φαίνεται δεν καταλαβαίνεις τι λέει το άρθρο. Εδώ δεν λέμε να πάρει ένα μέρος ο αυτοματισμός παραγωγής προϊόντων ( ρομπότ, μηχανές κ.α. ), ΑΛΛΑ, ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Καταλαβαίνεις; Θέλω να μου πεις εσύ που μιλάς για τεχνοφοβισμούς ΤΙ θα τους κάνεις η Κίνα ένα δις ανθρώπους αν η παραγωγή προϊόντων γίνεται πλήρως από μηχανές; Θα πουλάν ντομάτες; Μα αφού σε λίγο θα το κάνουν οι μηχανές και αυτό ( ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΣ ). Σε εργοστάσια; ………..Μηχανές. Σερβιτόροι….; ……… μηχανές Ταρίφες; Καλά σε λίγο θα βγάλουν και αυτόματο drone για να σε πηγαίνει σπίτι. Θέλω να μου πεις τι θα τους κάνουν γιατί εύκολα μιλάτε για φοβίες και σαχλαμάρες ΑΛΛΑ άλλο οι μηχανές να συμβάλουν στην παραγωγή και άλλο ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Εκτός αν ζεις σε παραμυθάκια με πεταλουδίτσες και νομίζεις ότι οι εταιρίες ( κράτη******* ? ) ότι τα ρομπότ και οι μηχανές θα δουλεύουν και εμείς θα καθόμαστε και θα ζούμε με επιδόματα ή θα βγει το 2ΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Πάντα για το χρήμα νοιαζόταν και ο απλός κόσμος ΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Πάρε για παράδειγμα την χώρα μας ( φόρους, φόρους και ξανά ΦΌΡΟΥΣ και ας κλείνουν οι επιχειρήσεις μικρές… Συνέχεια »

james

@Αλέξανδρος η χειρονακτικη εργασια πεθανε στη βιομηχανια εδω και πολυ καιρο. Η Κινα ας εκπαιδευσει τον κοσμο της να μην ειναι απλα συναρμολογητες iphone και λοιπων μπιχλιμπιδιων. Αν τους θελει χαζους και μονολιθικους, σιγουρα θα βρει κανενα ορυχειο να τους χωσει να δουλευουν. Τα συγχρονα κρατη επενδυουν στη μορφωση γιατι θελουν τους πολιτες τους να δουλευουν με το μυαλο τους και οχι με τα χερια. Πισω απο ολες αυτες τις μηχανες παντα θα υπαρχουν ανθρωποι που θα τις σχεδιαζουν, θα τις κατασκευαζουν, θα τις συντηρουν, θα τις αναβαθμιζουν. Η εργασια ποτε δε θα χαθει, γιατι πισω απο ολη την τεχνολγια κρυβεται ο ανθρωπινος εγκεφαλος.

Τα υπολοιπα που λες ειναι απλα απο επιστημονικη φαντασια ως απλη χαζομαρα. Και δεν ειμαι παλικαρι σου…

Αλέξανδρος

@James δεν βλέπεις την γενική εικόνα. Ότι και να σου πω δεν πρόκειται να καταλάβεις μέχρι που να δεις πλήθος ανέργων και να γίνεται πανικός ( όπως εδώ ας πούμε αλλά επί αρκετές φορές επάνω ).

Εφόσον αυτά τα βλέπεις φαντασιώσεις ή χαζομάρες γιατί δεν μας λες τι θα γίνει παλικάρι ( χωρίς το μου ).
Αν νομίζεις ότι θα βγάλουν ρομπότ για παραγωγή ( και φυσικά αυτό το κάνουν για το κέρδος ) και δεν θα προνοήσουν για την συντήρηση τους ( δηλαδή άλλα μηχανήματα να διορθώνουν τα υπάρχων ) είσαι γελασμένος.
Κανείς δεν είπε ότι ο άνθρωπος θα πάψει να εργάζεται ή να συμβάλει στο εκάστοτε έργο. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πάψουν να υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Φυσικά θα δημιουργηθούν και νέες αλλά δεν είναι δυνατό τόσους ανθρώπους να τους απασχολήσει κάτι.
Θα δούμε σε λίγα χρόνια τι θα γίνει ( γιατί και χωρίς ρομπότ η ΑΝΕΡΓΕΙΑ όλο και αυξάνεται, ΜΕ ΡΟΜΠΟΤ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ).

Νίκος 31

@James Όλα αυτά που αναφέρεις περί οχτάωρου, συνθηκών εργασίας δεν τα έφερε καμία βιομηχανική επανάσταση αλλά το ότι ανέβηκε το επίπεδο της μόρφωσης. Σε χώρες με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης συνεχίζουνε κανονικά τα 16ωρα (βλέπε Κίνα) και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, ανεξαρτήτως μηχανημάτων και αυτοματισμών. Τις εποχές που αναφέρεις εσύ, τότε δούλευες όλη την ημέρα και η δουλειά δεν έφτανε. Με τους αυτοματισμούς η εργασία δεν επαρκεί για όλους τους ανθρώπους με αποτέλεσμα τεράστιο πλεονάζων προσωπικό και άλλους τόσους που δουλεύουνε ημιαπασχόληση με τα μισά και λιγότερα χρήματα του βασικού και η ρομποτική θα διαλύσει τα πάντα. Περιμένω μια απάντηση όμως, η Foxconn απο το 2014 νομίζω έχει ήδη απολύσει το 50% του προσωπικού της (να βάλω λίνκ του CNN αλλά θα εμφανιστεί το πόστ την επόμενη μέρα), απο 110.000 σε 60.000 και οι άλλες τεχνολογικές εταιρίες τα ίδια, όλο αυτό το προσωπικό σε πιά ακριβώς ειδικότητα δουλεύουνε αυτή την στιγμή; Το ίδιο ισχύει και στίς αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι οδηγοί της ΕΘΕΛ που θα απολυθούνε με τα αυτόνομα οχήματα, σε ποιόν τομέα θα βρούνε δουλειά; Θα κατασκευάζουνε αυτόνομα οχήματα; @Αλέξανδρος, 1 δίς Κινέζοι θα μορφωθούνε και θα κατασκευάζουνε ρομπότ, θα δημιουργηθούνε 1,5 δίς θέσεις εργασίας, θα ανοίξουνε τα σύνορα και θα πάμε… Συνέχεια »

tester

Πρέπει ίσως να δείτε ένα βιντεάκι απο εργοστάσιο κατασκευής ρομποτ, όπου φυσικά, ρομπότ κατασκευάζουν ρομποτ 24/7 σε αίθουσες χωρίς φωτισμό (γιατί δεν χρειάζεται). Τα φώτα ανάβουν δύο φορές το 24ωρό, όταν μπαίνουν για μερικά λεπτά επιθεωρητές για να ελέγξουν οτι είναι όλα οκ.
Και μετά μου λέτε για ρομποτ που θα βοηθούν τον άνθρωπο. Και για να είμαι ξεκάθαρος, το θέμα δεν είναι η τεχνολογία και τα ρομποτ, που είναι καλά και άγια, το θέμα είναι η εκμετάλλευση του παραγόμενου απο τα ρομποτ κέρδους.

ΝΙΚΟΣ

Με μεγάλη μου χαρά βλέπω σιγά σιγά να πηγαίνει η κουβέντα ή στο Skynet ή σε μια νέα Οκτωβριανή επανάσταση! Τελικά τις στρεβλώσεις στα μυαλά των ανθρώπων στο κωλ..χανείο που λέγεται Ελλάδα τις βλέπεις παντού. Σαν μπαρμπάδες σε καφενείο κάνετε που βλέπουν ειδήσεις & τους πιάνει ο μεσσιανισμός & αρχίζουν τις μαλ..ίες με ύφος: ξέρω τι σου λέω, τα λέει ο Παΐσιος και ο Λιακόπουλος!!
Αν όλη η κατασκευή ενός τηλεφώνου γίνεται από ρομπότ , η ευθύνη πέφτει στους designers και στην επιλογή των υλικών. Άνετα μειώνεται το κόστος κατασκευής μεσοπρόθεσμα -μακροπρόθεσμα & οι αστοχίες, ενώ νέοι κλάδοι εργασίας ανοίγουν.
Υ.Γ Τα ρομπότ είναι στην αυτοκινητοβιομηχανία 10ετίες και στην Ευρώπη μόνο ο κλάδος απασχολεί έμμεσα ή άμεσα 10.000.000 ανθρώπους. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΡΕ! Σε τεχνολογικό site είστε , όχι σε χριστιανικό blog ή σε στις μανούλες του Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Apple iPhone 5S featured

Foxconn: Ο βασικός προμηθευτής της Apple επενδύει 1,54 δισ. δολάρια στην Ινδία

H Foxconn σχεδιάζει να επεκτείνει τις παραγωγικές της δυνατότητες με μια σημαντική επένδυση 1,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία.

Gear AirPods Apple Foxconn

Η Foxconn κατασκευάζει AirPods για πρώτη φορά – Nέο εργοστάσιο στην Ινδία

Ο προμηθευτής της Apple, Foxconn, κέρδισε μια παραγγελία για την κατασκευή AirPods για πρώτη φορά, αναφέρει το Reuters.

Business Apple featured Foxconn

Foxconn: Πωλήσεις ρεκόρ από τον προμηθευτή της Apple τον Ιανουάριο

Οι πωλήσεις της Foxconn τον Ιανουάριο σημείωσαν ρεκόρ μετά την αποκατάσταση της παραγωγής στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο.

Business Foxconn

Foxconn: Πτώση των εσόδων κατά 12,3% τον Δεκέμβριο

Tα προβλήματα παραγωγής που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού στο εργοστάσιο της Foxconn στην Zhengzhou είχαν ως αποτέλεσμα η Foxconn να καταγράψει μείωση εσόδων κατά 12,3% τον Δεκέμβριο.