Μέχρι το 2030 θα έχουν χαθεί οι μισές δουλειές στον πλανήτη

Αυτό αφορά όχι μόνο τη χώρα μας, η οποία είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη: σύμφωνα με τις προβλέψεις του μελλοντολόγου Thomas Frey, νέες τεχνολογικές καινοτομίες θα προκαλέσουν ραγδαίες αλλαγές σε βασικούς τομείς της παραγωγής, με αποτέλεσμα την όλο και μειούμενη ανάγκη ανθρώπινης επίβλεψης.

Είναι πολύ ριψοκίνδυνο να πει κανείς τι θα συμβεί σε 20 χρόνια από σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κου Frey, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια θέσεις απασχόλησης θα πάψουν να υφίστανται μέχρι το 2030. Το κεντρικό συμπέρασμα βασίζεται σε ανάλυση επί μέρους τομέων, κάνοντας προεκτάσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Έτσι λοιπόν, στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι η εξέλιξη των εναλλακτικών και “καθαρών” μορφών παραγωγής της, θα οδηγήσει σε εξάλειψη τη βιομηχανία εξόρυξης γαιανθράκων και πετρελαίου, με παράλληλη εξαφάνιση των τεράστιων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Πάρα πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν από τη δραστική μείωση της εξόρυξης, διύλισης και εμπορίας καυσίμων.

Μια άλλη τεράστια αλλαγή που θα συμβεί είναι η ουσιαστική εξάλειψη της αυτοκίνησης, τόσο των Ι.Χ., όσο και των μέσω μαζικής μεταφοράς. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι στο μέλλον δε θα χρειάζεται να βγαίνουμε από το σπίτι συχνά, καθώς θα έχει καθιερωθεί το μοντέλο της τηλεργασίας. Παράλληλα, τα οδηγούμενα αυτοκίνητα θα δώσουν στη θέση τους σε αυτοκινούμενα οχήματα, πλήρως αυτόνομα, τα οποία θα βασίζονται σε υπολογιστές και σύστημα GPS, στα οποία θα επιβαίνει το κοινό, χωρίς να τα έχει στην κατοχή του.

Στην εκπαίδευση, προβλέπεται ότι θα πάψουν να υφίστανται τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κολέγια και πανεπιστήμια, με τη μορφή που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Η μάθηση θα γίνεται με ιντερνετικές διαλέξεις και θα προσφέρεται σε όλους ελεύθερα με τη μορφή webcasts αλλά και μαγνητοσκοπημένων μαθημάτων.

Η βιομηχανική παραγωγή θα μεταλλαχθεί, από κεντρική και μαζική διαδικασία σε οικιακή υπόθεση, με την εμφάνιση 3D printers, οι οποίοι θα μπορούν να φτιάχνουν τα κατά παραγγελία προϊόντα, από χρηστικά αντικείμενα μέχρι και φαγητό. Η εμπορική δραστηριότητα έτσι, θα πληγεί καίρια, καθώς δε θα υπάρχει η ανάγκη καταστημάτων λιανικής, αλλά ούτε και τεράστιες αποθήκες, αλλά και διαμετακομιστικά μέσα μεταφοράς των προϊόντων από ήπειρο σε ήπειρο.

Τέλος, η ρομποτική θα φέρει αναπόδραστα μια νέα γενιά ευφυών και ευέλικτων ρομπότ, τα οποία θα εκτελούν κάθε επαναλαμβανόμενη, δύσκολη, βαρετή, αλλά και επικίνδυνη χειρονακτική εργασία που κάνουν σήμερα άνθρωποι, από την αποκομιδή των σκουπιδιών, μέχρι το κτίσιμο βιομηχανικών εγκαταστάσεων, το χειρισμό τοξικών αποβλήτων, τη γεωργία, την αλιεία, τις οδοκατασκευές, την ασφάλεια.

, Μέχρι το 2030 θα έχουν χαθεί οι μισές δουλειές στον πλανήτη

Ίσως όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά για ένα τόσο στενό χρονικό παράθυρο 20 χρόνων, δεδομένων των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που βιώνουμε, αλλά δεν παύει να είναι ένα σενάριο που μπορεί να πραγματωθεί σε ορισμένα σημεία του κόσμου. Ίσως η πρόοδος της τεχνολογίας να ανακοπεί από τις οικονομικές δυστοκίες του παράλογου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά τελικά η πορείας της δεν μπορεί να είναι και πολύ διαφορετική, ακόμη κι αν διαρκέσουν 20, 40 ή 100 χρόνια για να φτάσουμε στα σημεία που περιγράφει στις προβλέψεις του ο Thomas Frey.

Πηγή

27
0

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Haduuken!

Το 2030 χλωμό, το 2300 μ.Χ. παίζεται.

kodinos
tasos

οποιος προσπαθησε να μαντεψει το μελον απετυχε οικτρα οποτε ολα αυτα ειναι παραμυθια.το μελλον εξαρταται απο χιλια δυο πραγματα.Δευτερον για ποιο λογο να θεωρειται βαρετη δουλεια η γεωργια για παραδειγμα.διαλεγω αυτη γιατι ειμαι αγροτης και χαιρομαι να καλλιεργω τη γη.οτι τα πραγματα οδηγουνται προς ενα τετιο ζοφερο μελλον ειναι αληθεια αλλα το μελλον το καθοριζουμε ολοι μας

socrates

φιλε tasos δεν θα ελεγα πως το μελλον μακρυα απο αυτά είναι ζοφερό κάθε άλλο. ιχ ,πετρελαιο, αγχος, εργασια με ανταλλαγμα παλιοχαρτα χωρις αντικρυσμα(απορω ποιος ειναι αυτος που ορισε ενα ζωγραφισμενο χαρτι να ελεγχει τα παντα γυρω μας).

Το θεμα ειναι μεχρι τοτε να υπαρχει τετοια τεχνολογικη προοδος ωστε να μην δουλευουμε για να πληρωνουμε χρεη που ουσιαστικα ειναι ανυπαρκτα (χμμμ τι μου θυμιζει αυτο???) αλλα οπως ειπες να κανουμε δουλειες με νοημα στη ζωη μας, οπως ειναι η καλλιεργια της γης,την οποια ως τωρα φροντιζουμε να καταστρεφουμε.

Ολ’αυτα βεβαια εαν αρχισουν να επενδυονται κεφαλαια σε επιστημονες κ τεχνολογια παρα σε πολεμους κ αλλα.
Αλλα μαλλον αυτο δεν συμφερει καποιους οπως πχ αυτους που σου πουλανε βενζινοκινητα οχηματα, αυτους που φροντιζουν για τη βενζινη σου κ πολλους αλλους.

Ελπιζω να μην κουρασα,φιλικα παντα.

x-com

“προβλέπεται ότι η εξέλιξη των εναλλακτικών και «καθαρών» μορφών παραγωγής της, θα οδηγήσει σε εξάλειψη τη βιομηχανία εξόρυξης γαιανθράκων και πετρελαίου, με παράλληλη εξαφάνιση των τεράστιων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα”…αν εννοεί τις πράσινες πηγές ενέργειας, όποιος έχει διαβάσει κάποια πράγματα ξέρει ότι δεν παράγουν ενέργεια και ότι είναι από πολλές απόψεις απάτη (με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά για όποιον τα έχει). Για παράδειγμα, δεν μπορείς να έχεις βιομηχανία κατασκευής tablet βασισμένη στα αιολικά και φωτοβολταϊκά. Πόσο μάλλον βιομηχανία αυτοκινήτων κ.ά.. Οπότε μην περιμένετε μεγάλες δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Η.Π.Α. να αφήσουν τα ορυκτά καύσιμα, εκτός και αν επεκταθούν τα πυρηνικά ή ανακαλυφτεί κάτι καινούργιο.
Για περισσότερα διαβάσετε εδώ: archaeopteryxgr.blogspot.com/

Alessio

“Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια…. ο Θεός γελάει!” -σεμνά & ταπεινά..

GREG

Αν γινόταν ισοκατανομή του πλούτου και των πρώτων υλών παγκοσμίως, δεν θα χρειαζόταν ούτε οκτάωρο ούτε πενθήμερο. Τώρα οι ελάχιστοι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου και κάθονται ενώ οι φτωχοί και λοιπές κοινωνικές τάξεις που είναι πλειοψηφία, εργάζονται. Όταν ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν αμοίβεται με μισθούς 35 Ελλήνων, τι άλλο να περιμένουμε; Φυσικά και θα χαθούν οι μισές δουλειές αλλά για άλλους λόγους. Ας ελπίσουμε όμως, ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ότι κάτι θα γίνει εντωμεταξύ…

Vagelis

Συμφωνώ απόλυτα και με τον socrates και με τον GREG..

ΓΙΩΡΓΟς

Zeitgeist ζεις, εσυ μας οδηγεις….(μακαρι!)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Business Meizu

Η Meizu πουλάει αυτοκίνητα στους εκθεσιακούς χώρους τηλεφώνων της

Έναν ιδιαίτερο τρόπο για να προωθήσει την πώληση αυτοκινήτων επέλεξε η Meizu, καθώς τα τοποθετεί στους εκθεσιακούς της χώρους.

Business Business Wi-Fi

Η ασύρματη φόρτιση μπορεί σύντομα να είναι τόσο εύκολη όσο η σύνδεση με το Wi-Fi

Η ασύρματη φόρτιση είναι μια τεχνολογία που υπάρχει στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι καταναλωτές την γνωρίζουν λόγω των κινητών τηλεφώνων, πολλά από τα οποία μπορούν να φορτίσουν και χωρίς καλώδια.

Business Apple Business

Apple, 35η θέση στη λίστα με τις ιδανικότερες εταιρείες για απασχόληση

Στην ετήσια λίστα με τις “Καλύτερες Εταιρείες για Εργασία το 2014” που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Glassdoor, οι αναφορές από τους εργαζόμενους στην Apple την τοποθετούν στο νούμερο 35, μια θέση χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό έτος, στη λίστα με τις εταιρείες που θεωρούνται σαν ιδανικές για απασχόληση.

Business Business

Innovation Act, Νομοσχέδιο των ΗΠΑ κατά των patent trolls

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο, το Innovation Act, για την προάσπιση των εταιριών τεχνολογίας ενάντια στα patent trolls. Το νέο νομοσχέδιο, απαιτεί από τον ενάγων πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο εναγόμενος καταπατεί τις πατέντες του πρώτου. Επίσης αναγκάζει τον ενάγων να κατονομάσει όλες τις πλευρές που έχουν […]