Google, Θέλει να φτιάξει δικούς της επεξεργαστές;

Κατά μέσο όρο, η Google δαπανά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε επεξεργαστές της Intel για servers, αφού έχει τεράστιες ανάγκες λόγω των μεγάλων κέντρων δεδομένων που διατηρεί. Η εταιρεία έχει το δικό της τμήμα που κατασκευάζει και “τρέχει” τα data centers, ωστόσο φαίνεται πως θέλει να εξοικονομήσει πόρους και για αυτό φημολογείται ότι θα κατασκευάσει η ίδια τους δικούς της επεξεργαστές, βασιζόμενη στην αρχιτεκτονική της ARM.

Είναι γνωστό πως η Google, είναι πολλά περισσότερα πράγματα από μία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, και μετά τις εξαγορές διάφορων εταιρειών, κατασκευάζει “τα δικά της” κινητά τηλέφωνα, θα έχει το δικό της τμήμα ρομποτικής, έχει κάνει άλματα στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης κ.ά.

Γιατί λοιπόν να μην επενδύσει, έστω και αν αυτή η κίνηση της πάρει περίπου τρία χρόνια, στην δική της τεχνολογία chips; Από τους servers, είναι λογικό αργότερα να θέλει να κάνει βήματα και προς άλλους τομείς της αγοράς, όπως να κατασκευάσει τα δικά της chips για smartphones, ποιος ξέρει; Η μετοχή της Intel έπεσε εχθές κατά 3.1%.

Google ARM chips, Google, Θέλει να φτιάξει δικούς της επεξεργαστές;Google ARM chips, Google, Θέλει να φτιάξει δικούς της επεξεργαστές;Google ARM chips, Google, Θέλει να φτιάξει δικούς της επεξεργαστές;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
JEK

Φαντάσου η google να αποφασίσει να αλλάξει τα χρώματα στο λογότυπο της…ε ρε δουλείες που θα έχουν οι μπογιατζήδες 😛

ed

Άσε μας ρε google… Εσύ είσαι η έξυπνη οι άλλοι χαζοί… Το καλάμι πολλοί αγάπησαν, οι περισσότεροι όμως έπεσαν.

Nio

Δεν ειναι θεμα εξυπναδας φιλε μου. Ειναι θεμα δυναμης. Αφου μπορει το κανει.

ed

Δε μπορεί φίλε μου. Και το ξέρει. Απλά θέλει να παίξει παιχνίδια με την αγορά. Επεξεργαστές x86 και x64 δε μπορεί να φτιάξει γιατί υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μόνο μεταξύ intel-amd. Οπότε μπορεί να στραφεί μόνο στους arm που είναι ελεύθεροι. Είναι πολύ κατώτεροι αλλά έχουν τιμή σε γελοία επίπεδα. Ένας συντάκτης τις προάλλες χαριτολογώντας έγραψε ότι δεν είναι απίθανο να τους δίνουν δώρο με τα δημητριακά μελλοντικά… Κάποιος μπορεί να πει ότι μελλοντικά θα βελτιωθούν. Το πρόβλημα στο επιχείρημα είναι ότι ακόμα κ να βελτιωθούν οι arm, δε σημαίνει ότι οι x86-x64 θα μείνουν στάσιμοι. Που ακούστηκε τώρα server τιτανοτεραστιου μεγέθους σαν της google να δουλεύει με arm(?) (!)…

Πάντα φιλικά. Κουβεντα κάνουμε. 🙂

Veritas

Η Google χρονο με το χρονο γινεται τεραστια,με οτιδηποτε καταπιανεται (υπηρεσιες λογισμικο κβαντικοι υπολογιστες αυτονομα αυτοκινητα διαστημα κ.α) εχουν επιτυχια…Προσωπικά πιστευω οτι σε 7-8 χρονια θα ειναι η Google και οι αλλοι.Ισως να κανω λαθος, αλλα η μεθοδικοτητα που ακολουθει της βγαινει.

Alexboom

Ας φτιάξει κανένα σοβαρό ΛΣ πρώτα….έχουμε γεμίσει υπολειτουργικά λειτουργικά (android, chrome)!!! Κι αυτό με ΑΡΜ είναι άραγε αλήθεια?? Γιατί εδώ πραγματικά γελάμε….

alex vour

ed εχεις δικιο για τους x86, x64 και οντως και να θελε δε θα μπορουσε… οι arm ομως αναπτυσσονται με ταχιστους ρυθμους (ενα midrange δυο χρονια πριν ειχε μετα βιας εναν 600mhz cortex-a5 ενω τωρα “παιζει” με 2πυρηνο cortex-a9 στο 1ghz δλδ σχεδον 5 φορες τη δυναμη του προηγουμενου) και εχουν αποδειχθει καλυτεροι σε μικρες συσκευες, οποτε και επιλογη να ειχε πιστευω τους arm θα διαλεγε και παλι

ed

@alex vour, σίγουρα έχουν κάνει τεράστια βήματα οι arm, αλλά μπορεί να έγιναν λόγω του ότι ήταν καινούρια τεχνολογία. Υπάρχουν σίγουρα πολλά παραδείγματα τεχνολογιών που ξεπέρασαν το “κατεστημένο” σε χρόνο dt. Η google είναι ένα από αυτά. Δε ξέρω τι όρια έχει η αρχιτεκτονική arm (όχι ότι ξέρω τι όρια έχει η x86-x64…:-P), αλλά η intel έχει από τα πιο εξελιγμένα εργαστήρια στο κόσμο, και έχει κάτι ακόμα που την κάνει διαφορετική από πολλές εταιρίες και νομίζω ότι είναι αυτό που κάνει τις εταιρίες ανθεκτικές στο χρόνο. Ασχολείται με ένα τομέα και δε κοιτά με ιδιαίτερο ζήλο να επεκταθεί παντού. Αλλά στο τομέα της, δεν έχει αφήσει ποτέ περιθώρια σε άλλον, ακόμα και στην amd. Αν φτιάξει κάτι καλύτερο άλλη εταιρία σε επεξεργαστή, θα ρίξει πολύ χρήμα και θα στρατολογήσει κορυφαία μυαλά για να επανέλθει πρώτη. (Είχε γίνει το 2003 νομίζω με την amd που για μικρό χρονικό διάστημα έφτιαξε καλύτερους επεξεργαστές)
Στην τελική, εδώ θα ήμαστε να δούμε. Κάποιος κάνει λάθος. Θα δείξει. (Αν ισχύει γιατί μπορεί να είναι απλά παιχνίδι η ανακοίνωση)

theo

παιδιά θέλω να σας πληροφορήσω ότι οι arm επεξεργαστές εδώ και λίγα χρόνια μπίνον κσι σε server. όχι αυτοι των κινητών αλλα άλλοι με καλύτερη αρχιτεκτονική. ο λόγος είναι κυρίως γιατί έχουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος και κατεπέκταση δουλεύουν σε χαμηλότερεσ θερμοκρασίες. γιαυτό πολλοί που στήνουν serversπροτημουν να βάλουν 2 arm αντ’ι ένα intel. και έτσι όπως εξελίσσεται τα τελευαία χρόνια η arm γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. σε ένα server δεν κοιτάς επεξεργαστηκή ισχύ ανα πυρήνα κοιτάς κυρίως τι ισχύ θα μου δώσει το σύνολο των επεξεργαστών και πόση κατανάλωση θα έχει.

Nio

alex vour τωρα παιζει με τετραπηρυνα κ οκταπηρυνα θηρια εννοεις.
ed η arm αρχιτεκτονικη ειναι το μελλον στους επεξεργαστες. Οπως κ να το δεις. Ειδικα για server κ αν κανουν. Αν συγκρινεις τους x86 με τους arm clock to clοck τοτε σκεφτεσαι λαθος.
Η αποδοση ειναι στο clock to watt κ εκει οι arm ειναι ασυγκριτοι.
Ειναι πειπου 15 φορες καλυτεροι σε αποδοση. Κ αν ειναι οι κολοσοι να γλιτωνουν κατι εκατομμυρια στο ρευμα σιγα μην κατσουν με τους παναρχαιους x86….
https://www.cnx-software.com/2012/06/19/arm-vs-x86-servers-benchmark-calxeda-energycore-ecx-1000-vs-intel-xeon-e3-1240/
Μακαρι να τους εδιναν δωρο στα δημητριακα……

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.