Η μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία σε 100 τράπεζες με λεία 300 εκατ. δολάρια

Μέσα στο 2013 ένα ATM στο Κίεβο ξεκίνησε να μοιράζει λεφτά στους περαστικούς θεωρητικά σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς αιτία. Τότε θεωρήθηκε ατυχές συμβάν για την τράπεζα, αλλά ευτυχές για τους περαστικούς. Στη συνέχεια η ουκρανική τράπεζα προσέλαβε τότε την ρωσική Kaspersky Lab για να διερευνήσει το γεγονός με το ATM και οι έρευνες έδειξαν ότι τελικά αυτό ήταν το λιγότερο.

Οι έρευνες αποκάλυψαν την μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία τραπεζών η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 τράπεζες σε 30 χώρες ανά τον κόσμο με λεία 300 εκατομμύρια δολάρια. Οι τράπεζες βρίσκονται σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα που οργάνωσε την επίθεση -περιλαμβάνει Ρώσους, Ευρωπαίους και Κινέζους- εγκατέστησε ιούς στους υπολογιστές των υπαλλήλων των τραπεζών και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους για να τις μιμηθούν έτσι ώστε όταν έπαιρναν τα χρήματα να φανεί ως φυσιολογική ενέργεια και να μην τους υποπτευθεί κανείς. Για πολλούς μήνες μετέφεραν χρήματα σε λογαριασμούς που βρίσκονται σε άλλες χώρες χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα, άρα η ομάδα ήταν πολύ καλά οργανωμένη.

Η Kaspersky δεν μπορεί να γνωστοποιήσει ακόμη τα ονόματα των τραπεζών, αλλά ανακοίνωσε πως έχει ενημερωθεί ο Λευκός Οίκος και το FBI για το γεγονός, το οποίο είναι δύσκολο να εξιχνιαστεί και να βρεθεί που πήγαν τα χρήματα.

Ειδικοί που ονομάζουν την επίθεση “Carbanak cybergang”, αναφέρουν ότι ίσως αυτή είναι η πιο περίπλοκη και καλοσχεδιασμένη επίθεση που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η προετοιμασία πήρε σχεδόν 2 χρόνια, αλλά η μεταφορά χρημάτων χρειάστηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 2-4 μήνες. Η Kaspersky αναφέρει ότι ένας από τους πελάτες της έχασε 7.3 εκατομμύρια δολάρια μόνο μέσω αναλήψεων από ΑΤΜ.

κυβερνοεπίθεση σε τράπεζες, Η μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία σε 100 τράπεζες με λεία 300 εκατ. δολάρια

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
silentb0b

Αντε…και καλή τύχη μάγκες!

xQwerty

hacking..η μεγαλυτερη δυνατοτητα στον κοσμο…

Johngo

Θεωρω την κλοπη μια πολυ ανεντιμη πραξη, οταν ομως μιλαμε για κλοπη απο τραπεζα χωρις την χρηση Βιας ειναι αποδεκτη respect

parastas

Αν νομίζετε ότι κλέβοντας μια τράπεζα βλάπτεται η τράπεζα ή οι μεγαλοκαταθέτες, με αυτό το πλευρό να κοιμάστε. ΠΆΝΤΑ την πληρώνουμε εμείς την νύφη.

George

Κριμα που δεν ετυχε να περασω και γω απο κεινο το ATM…

alexis touba

Μια φορα να μου κατσει τετοιο πραγμα τι στο κοσμο..Τα λεφτα μαλλον ηταν απο ανθρωπους που δεν εχουν αναγκη εκατομυριουχους.Βγαλτε κιαλαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Kaspersky

Threads: Έντονη δραστηριότητα απάτης γύρω από το νέο κοινωνικό δίκτυο

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Internet Kaspersky

Προσοχή! Νέα εκστρατεία phishing με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων

Η εκστρατεία παρουσιάζει τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απήχηση των κρυπτονομισμάτων.

Internet Crypto Kaspersky

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε μόλις ένα έτος

Το 2022, τα anti-phishing συστήματα της Kaspersky απέτρεψαν 5 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Internet Kaspersky Microsoft

Κατακόρυφη άνοδος επιθέσεων μέσω του Microsoft SQL Server

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι hackers που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του Microsoft SQL Server, όπως προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Kaspersky.