Γιατί το iPhone έχει τεράστια σημασία για την Google

Η Google θέλει και επιχειρεί να ασχοληθεί με τα πάντα που έχουν σχέση με την τεχνολογία, από την ρομποτική μέχρι τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας έρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την διαφήμιση. Το 90% από τα 66 δισεκατομμύρια δολάρια που έβγαλε η Google το 2014, ήρθε από δραστηριότητες σχετικές με την διαφήμιση.

Η μηχανή αναζήτησης της Google, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν παύει να διαφημίζει κάποια αποτελέσματα βάζοντάς τα σε πιο περίοπτη θέση, με το αζημίωτο βέβαια. Αυτό ισχύει φυσικά και για το mobile search. Το 2014 το 18% των εσόδων της (11.8 δισ. δολάρια) προήλθε μόνο από τις mobile αναζητήσεις μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το 75% των εσόδων βασισμένων σε mobile συσκευές, προέρχεται από τα iPhone, αφήνοντας πίσω το Android με 25%. Αν σκεφτεί κανείς το μερίδιο αγοράς του κάθε mobile OS τότε αυτά τα ποσοστά θα φανούν εξωφρενικά.

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία δημοσιεύεται από τους New York Times,
όταν τα ποσοστά αυτά μετατραπούν σε χρήματα, βλέπουμε ότι οι iOS συσκευές φέρνουν 9 δισεκατομμύρια έσοδα στην Google, ενώ το Android μόνο 3 δισεκατομμύρια.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το Android είναι αποτυχημένο όσον αφορά στην διαφήμιση σε σχέση με το iOS και αυτό ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι χρήστες του iOS τείνουν να έχουν περισσότερα χρήματα και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται κερδοφόρο για την Google.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το γεγονός ότι η Google πληρώνει την Apple 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να παραμείνει προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iOS, φαίνεται λογικό. Αν η Apple άλλαζε την μηχανή αναζήτησης της Google από το Safari τα έσοδα της Google θα έπεφταν έως και 13%.

Γιατί το iPhone έχει τεράστια σημασία για την Google, Γιατί το iPhone έχει τεράστια σημασία για την Google

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Και να σκεφτεις οτι το Android εχει και google search bar widget στην αρχικη οθονη, καθως και chrome, gmail κλπ προεγκατεστημενα!

theo

@Agnostos13 μην ξεχνάς ότι ένας τεράστιος αριθμός adnroid phone έρχονται χωρίς google services. απο κει και πέρα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών με rooted συσκευές και adfree στα κινητά τους. browsers με adblock (η άλλα παρόμοια) add-ons… καταλαμβαίνεις γιατί η google δεν βγάζει τα λεφτά που βγάζει απο iphone που δεν υπάρχουν αυτά (απ’όσο ξέρω)

dimitrisdubai

@Agnostos13 Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες για τη σημασία των iphone για την google. Μιλάς για τεράστιο αριθμό που δεν έχουν google services. Που το έχεις διαβάσει? Και μάλιστα τεράστιος αριθμός? Αν υποθέσουμε πως μόνο η samsung πουλαει περίπου 40% των androids, μπορεί και παραπάνω, πόσο υποθέτεις πως είναι αυτό το νούμερο για να το χαρακτηρίζεις τεράστιο? Το ίδιο ερώτημα και για τα adblocs. Η αλήθεια είναι (και εξαιρώ την ελλάδα) πως στις αγορές που πουλάει το iphone τρελά, κυρίως Κίνα, Αμερική, Ρωσια και Δυτική Ευρώπη, όντως οι χρήστες τους είναι ενταγμένοι σε ένα σύστημα που έχει φταιχτεί πολύ καλύτερα από το google play στο να τους αρμέγει, και πολλοί από αυτούς σε αυτές τις χώρες προέρχονται και από πιο ισχυρά οικονομικά στρώματα ( κυρίως Κίνα).Άρα δεν νομίζω να είναι υπερβολικό το άρθρο.

Pit

Σωστός ο Δημήτρης. Ο λόγος είναι μάλλον προφανής, τον αναφέρει και το άρθρο και έχει να κάνει με τη σαφή συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ κατοχής iPhone και πλούτου-κατανάλωσης.

Agnostos13

Το οτι ξοδευουν περισσοτερη ωρα στη χρηση της συσκευης τους μου ακουγεται λογικο να επηρεαζει. Το εισοδημα τι σχεση εχει; Οποιος εχει μεγαλυτερο εισοδημα serf-αρει περισσοτερο;

@dimitrisdubai
Δεν εγραψα εγω κατι τετοιο! Τα μπερδεψες!

@theo
Στο iOS μπορεις απλα να προεπιλεξεις καποια αλλη μηχανη αναζητησης για το Safari αντι της Google (Yahoo, Bing κλπ) και τελειωσες…

Sokos

Τι με ενδιαφέρει έμενα τι κερδίζει κ πως η καθε εταιρία???
Και ναιι… σιγουρα το εχει ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ IPHONE H GOOGLE.. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η APPLE ΔΗΛΑΔΗ .. τι αλλο θα διαβασω παναγία μου αχχχ

Δεν το αλλάζει στο Safari γτ πολύ άπλα η google εχει καλύτερη μηχανή αναζήτησης.. άπλα πράγματα.

dimtirisdubai

@Agnostos13 κεκτhμένη ταχύτητα

Ναι μπορείς να αλλάξεις μηχανή αναζήτησης, αλλά κακά τα ψέμματα η google είναι πολύ καλή σε αυτό τον τομέα, τουλάχιστον για μένα. ( το yahoo είναι να χαμε να λέγαμε)

SEO In Greece

Στο mobile advertising κρίσιμη είναι η στάση των mobile network operators οι οποίοι έχουν απειλήσει με απαγόρευση των διαφημίσεων.

trackbytrack

Επισης μην ξαχναμε οτι πολλες android συσκευες ειναι χαμηλων χαρακτηριστικων που δεν βοηθανε και πολυ στο σερφαρισμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.