Σεισμός στην Ιαπωνία, Πόσο θα επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία το μυαλό μου πήγε πρώτα στους πληγέντες και αμέσως μετά στις καταστροφές που μπορεί να υπέστη τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρονικών. Μέχρι σήμερα το πρωί αναζητούσα πληροφορίες και δεδομένα για το πόσο θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών και βρέθηκα μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της εταιρείας IHS iSupply.

, Σεισμός στην Ιαπωνία, Πόσο θα επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με την IHS iSupply, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρονικών στην Ιαπωνία κάνουν το 13.9% του ετήσιου τζίρου παγκοσμίως. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για υπολογιστές, καταναλωτικά ηλεκτρονικά (τηλεοράσεις, dvd, κάμερες, φωτογραφικές κ.α.) και κινητή τηλεφωνία (σταθμοί βάσης, τηλέφωνα κ.α.). Το 2010, η Ιαπωνία παρήγαγε ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 216.6 δις. δολάριων Αμερικής.

Το 2010 οι Ιάπωνες κατασκευαστές ημιαγωγών (semiconductors) διατηρούσαν το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής. Εταιρείες με έδρα την Ιαπωνία έκανα τζίρο 63.3 δις. δολάρια Αμερικής κατέχοντας το 20.8% της παγκόσμιας αγοράς. Αν και όλα τα εργοστάσια παραγωγής των εταιρείων δεν βρίσκονται στην Ιαπωνία, ένα μεγάλο μέρους τους βρίσκεται εκεί.

Το πρόβλημα δεν εγκειται μόνο στην καταστροφή των εργοστασίων παραγωγής αλλά στην διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων θα δυσκολεύονται να αποκτούν ηλεκτρονικά εξαρτήματα για να κατασκευάσουν και να διαθέσουν τα τελικά τους προϊόντα (το πρόβλημα θα φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες).

Τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής μνημών DRAM δεν φαίνεται να έχουν προσβληθεί άμεσα από τον σεισμό. Εκεί που μάλλον θα υπάρξει το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στην παραγωγή LCD πάνελ για τηλεοράσεις.

Τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες-αναλύσεις που έχουμε σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρονικών στην Ιαπωνία και θα επανέλθουμε στο θέμα όταν θα έχουμε νεότερα.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άς είναι καλά οι άνθρωποι και ας πάνε όλα καλά με τους αντιδραστήρες και τη ραδιενέργεια και θα ανακάμψουν…Αυτό που προέχει είναι η Υγεία τους και οι περιουσίες τους και άμα λάχει ας μη ξαναγοράσω ηλεκτρονική συσκευή…

Βασιλης

ε ναι.ελεος.
η τοποθετηση σου ηταν λιγο αστοχη αν μου επιτρεπεις……
δηλαδη το τελευταιο που θα επρεπε να μας ενδιαφερει αυτη την στιγμη ειναι για την παραγωγη ηλεκτρικων συσκευω ή την παραγωγη TOYOTA που κ αυτη σταματησε να παραγει.

Βασιλης

βρε δε σου πα οτι εισαι αναισθητος,απλα χτυπαει λιγο ασχημα η αναρτηση σου.
αν το ανεφερες πχ σε καμια βδομαδα οταν θα εχουμε κατασταλαξει που οδηγητε αυτη η κατασταση στην Ιαπωνια,ισως ηταν καλυτερα.
προσωπικη μου γνωμη παντα κ χωρις διαθεση κοντρας 🙂

Alan

Όντως με τα εργοστάσια θα γίνει χαμός εκεί πέρα… Περιμένουμε νεότερα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Business Meizu

Η Meizu πουλάει αυτοκίνητα στους εκθεσιακούς χώρους τηλεφώνων της

Έναν ιδιαίτερο τρόπο για να προωθήσει την πώληση αυτοκινήτων επέλεξε η Meizu, καθώς τα τοποθετεί στους εκθεσιακούς της χώρους.

Business Business Wi-Fi

Η ασύρματη φόρτιση μπορεί σύντομα να είναι τόσο εύκολη όσο η σύνδεση με το Wi-Fi

Η ασύρματη φόρτιση είναι μια τεχνολογία που υπάρχει στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι καταναλωτές την γνωρίζουν λόγω των κινητών τηλεφώνων, πολλά από τα οποία μπορούν να φορτίσουν και χωρίς καλώδια.

Business Apple Business

Apple, 35η θέση στη λίστα με τις ιδανικότερες εταιρείες για απασχόληση

Στην ετήσια λίστα με τις “Καλύτερες Εταιρείες για Εργασία το 2014” που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Glassdoor, οι αναφορές από τους εργαζόμενους στην Apple την τοποθετούν στο νούμερο 35, μια θέση χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό έτος, στη λίστα με τις εταιρείες που θεωρούνται σαν ιδανικές για απασχόληση.

Business Business

Innovation Act, Νομοσχέδιο των ΗΠΑ κατά των patent trolls

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο, το Innovation Act, για την προάσπιση των εταιριών τεχνολογίας ενάντια στα patent trolls. Το νέο νομοσχέδιο, απαιτεί από τον ενάγων πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο εναγόμενος καταπατεί τις πατέντες του πρώτου. Επίσης αναγκάζει τον ενάγων να κατονομάσει όλες τις πλευρές που έχουν […]