Jonathan Ive, Συνέντευξη για την Apple και το ρόλο του στην εταιρεία

Ο Jonathan Ive, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Design στην Apple, έδωσε συνέντευξη στη Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου και ρίχνει φως στην ιστορία και το μέλλον της Apple μέσα από τα δικά του μάτια αναφορικά με το σχεδιασμό των συσκευών που τόσα χρόνια έχει χαρίσει σε εκατομμύρια χρήστες και έχει κάνει πολλούς από εμάς να περάσουμε πάρα πολλές ώρες μπροστά με τις συσκευές που ο ίδιος σχεδίασε.

Στα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του Design της Apple, έχουμε όλοι μας λίγο πολύ χειριστεί τις καινοτομίες του υλοποιημένες όπως τον iMac, iPod, iPad και iPhone, συσκευές που άλλαξαν, κατά πολλούς, τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία αλληλεπιδρά με τις καθημερινές μας εργασίες και ανάγκες. Η σχεδιαστική του τελειομανία σε συνδιασμό με το όραμα του Steve Jobs για την Apple, εκπληρώνει κάθε χρόνο το στόχο της εταιρείας, να κάνει τους κατόχους των προϊόντων της, χαρούμενους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα προϊόντα της.

Jonathan, Ive, Apple, interview, Jonathan Ive, Συνέντευξη για την Apple και το ρόλο του στην εταιρεία

Ξεκινώντας αναφέρεται στο γεγονός πως θεωρεί τον εαυτό περισσότερο σα δημιουργό παρά σχεδιαστή σημειώνοντας πως τα αντικείμενα και ο τρόπος που κατασκευάζονται είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και συμπληρώνει πως καταννούμε ένα προϊόν όταν καταλάβουμε το πως δημιουργήθηκε. Επιπλέον, αναφέρει πως για να φτάσει στο να αρχίσει να σκέφτεται πως θα πρέπει να είναι εμφανισιακά ένα προϊόν, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τη χρησιμότητά του, το πως θα λειτουργεί και από τι θα αποτελείται η κατασκευή του.

O Jonathan Ive είναι άμεσα επηρρεασμένος από τον πατέρα του ο οποίος ήταν χειροτέχνης ασημιού και στην ουσία “κληρονόμησε” το χάρισμα αυτό, δίνοντας παραδείγματα από όταν ήταν σε νεαρή ηλικία όπου έπαιρνε κάθε αντικείμενο του σπιτιού για να το αποσυναρμολογήσει και να το συναρμολογήσει ο ίδιος, ακριβώς όπως είχε κατασκευαστεί. Η δεξιοτεχνία του Ive σε συνδιασμό με την “αγάπη” για δημιουργία που είχε μαζί με τον Steve Jobs, βοήθησαν την Apple να μεταμορφωθεί από μια εταιρεία κοντά στη χρεωκοπία στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία, μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια.

Αναφορικά με το Steve Jobs, αναφέρει πως μαζί δούλευαν μήνες επί μηνών πάνω σε κάποιο προϊόν το οποίο κανένας δε γνώριζε ότι υπήρχε μιας και η μυστικότητα για συσκευές που πρόκειται να κυκλοφορούσαν στην αγορά, ήταν μέχρι κάποια χρόνια πριν επτασφράγιστο μυστικό για όσους εργάζονταν στη δημιουργία αυτού, μιας και τα τελευταία χρόνια η “μόδα” των διαρροών έχει διασπάσει το μανδύα του αποκρυφισμού για πολλά από τα προϊόντα της Apple.

Η καριέρα του στην Apple ξεκίνησε σαν σύμβουλος, και είχε αποτυπώσει στο χαρτί τα πρώτα του σχέδια για ένα φορητό υπολογιστή που αποδείχτηκε πως ήταν το PoweBook εν έτει 1991. Φτάνοντας στο σήμερα, σαν επικεφαλής του σχεδιασμού των προϊόντων της Apple, έχει συγκροτήσει μια ομάδα 15 συνεργατών από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, με τους οποίους συνεργάζεται για 15-20 χρόνια και μοιράζονται την ίδια αγάπη και σεβασμό για τη δημιουργία.

Η εμμονή του στη λεπτομέρια φαίνεται και στην προσέγγισή του για το σχεδιασμό κάθε συσκευής μιας και, όπως αναφέρθηκε, είχε συνεργαστεί με ζαχαροπλάστες για να τελειοποιήσει το σχεδιασμό του πρώτο iMac. Επίσης, είχε ταξιδέψει στη Νιιγκάτα στη Βόρεια Ιαπωνία για να παρατηρήσει πως οι κατασκευαστές μετάλλου έφτιαχναν το μέταλλο τόσο λεπτό έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει το PowerBook από τιτάνιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός πως κάθε προϊόν που δημιουργεί, πάντα διερωτάται για το εαν θα μπορούσε να το είχε δημιουργήσει καλύτερα, δείχνοντας το πόσο σημασία δίνει στις λεπτομέρειες που κάνουν κάθε προϊόν ξεχωριστό.

Στην ερώτηση για το αν ο Steve Jobs ήταν όπως τον περιέγραφαν, ο Ive αναφέρει πως πολλά από όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς δεν είναι αληθή. Οι αλήθειες έχουν να κάνουν πως ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε εμμονή με τη λεπτομέρεια σε μεγάλο βαθμό, που έφτανε σε σημείο να γίνεται κάπως “ενοχλητικό”. Ήταν άνθρωπος που ρωτούσε σχετικά με το κάθε τι αν είναι αρκετά καλό, αν λειτουργεί σωστά και οι ιδέες του ήταν εκπληκτικές. Στην περίπτωση που κάποια ιδέα δεν πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση και παρουσίαζε δυσκολίες, είχε την πεποίθηση πως τελικά θα προκύψει κάτι υπέροχο από αυτό και πως η “ομορφιά” βρίσκεται στο να υλοποιήσουν την ιδέα αυτή.

Η συνέντευξη έπειτα στράφηκε και στα προϊόντα με τον Jonathan Ive να αναφέρει πως περιβαλλόμαστε από ανώνυμα και φτωχά κατασκευασμένα προϊόντα, ενώ πολλοί πιστεύουν πως οι καταναλωτές δεν τους ενδιαφέρει και τόσο αυτό, ενώ οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν ακολουθούν τη λογική αυτή. Η Apple δείχνει πως οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την ποιότητα και όχι μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα. Η εταιρεία, όπως αναφέρει ο Ive, κατασκευάζει προϊόντα σωστά και καλά κατασκευασμένα τα οποία είναι όμορφα. Η επιτυχία στην Apple είναι η νίκη για την καθαρότητα και την ακεραιότητα των συσκευών της.

Όσον αφορά τις υψηλές τιμές των προϊόντων της Apple, κάτι το οποίο έχει γίνει κατακριτέο από πολλούς κατά καιρούς, ο Ive αναφέρει πως το να δημιουργείς συσκευές τις οποίες δεν είχαμε φανταστεί μέχρι τώρα και οι οποίες αλλάζουν τη ζωή των καταναλωτών, κοστίζει πολύ. Το να κατασκευάσεις τις συσκευές αυτές με τον τρόπο που η Apple γνωρίζει και να ξεπερνάς τα όρια τα οποία περισσότερο από όσο χρειάζεται, κοστίζει ακόμα περισσότερο.

Έπειτα, έκανε μια “επίδειξη” της κατασκευαστικής λεπτομέρειας του iPhone τονίζοντας τα σημεία που το κάνουν μοναδικό, περιγράφοντας το σώμα του κινητού που είναι από αλουμίνιο, τις λεπτομέριες σε όλο το μήκος και πλάτος της συσκευής, το κάλυμα ζαφειριού στο φακό της κάμερας αλλά ακόμα και τις λεπτομέριες της υποδοχής της κάρτας sim, επισημαίνοντας στο τέλος της περιγραφής του πως έχουμε να κάνουμε με μια εξωπραγματική συσκευή.

Επιπλέον, τοποθετήθηκε στο θέμα της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν οι κάτοχοι συσκευών της Apple με τις συσκευές τους, λέγοντας πως οι συσκευές τις οποίες έχουμε στα χέρια μας, τις τοποθετούμε στο αυτί μας, τις βάζουμε στις τσέπες μας, είναι συσκευές οι οποίες είναι πιο προσωπικές από αυτές που έχουμε στο γραφείο μας. Στην Apple προσπαθούμε να κατασκευάσουμε δύσκολα και απαιτητικά προϊόντα τα οποία θα γίνουν απολύτως προσωπικά για τον κάθε χρήστη, και φαίνεται πως το καταφέρνουν, αφού όπως ο Ive σημειώνει, οι καταναλωτές έχουν μια πάρα πολύ δεμένη και προσωπική σχέση με τις συσκευές της Apple, κάτι το οποίο πολλές φορές δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Σχετικά με το θέμα των φημών για το iWatch, ανέφερε πως όντως υπάρχει η φημολογία αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψει το παραμικρό, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ η συνέντευξη έφτασε και στο θέμα του αν αντιγράφεται ο σχεδιασμός των συσκευών του από άλλες εταιρείες. Ο Ive αναφέρει πως είναι “κλοπή” γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την αντιγραφή του σχεδιασμού των συσκευών, αλλά τις χιλιάδες ώρες προσπαθειών, χρόνια επενδύσεων και “πόνου” για να κατασκευαστεί μια συσκευή και να έρθει μετά μια εταιρεία να αντιγράψει αυτό που με τόσο κόπο σχεδιάζαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ολοκληρώνοντας, ερωτήθηκε σχετικά με το τι θα έκανε στην περίπτωση που η Apple σταματούσε να κατασκευάζει καινοτόμα προϊόντα και να είναι δημιουργηκή, εκείνος απάντησε πως θα σταματούσε να εργάζεται στην Apple και θα έκανε κάτι για τον εαυτό του και τους φίλους του εργαζόμενος στο σπίτι του.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει μιας και η Apple βρίσκεται στην αρχή μιας σειράς σημαντικών προϊόντων που πρόκειται να κατασκευαστούν, και πως είναι η ίδια η τεχνολογία που ωθεί την εταιρεία στο να επεκτείνει τους ορίζοντές της ακόμα περισσότερο μιας και δεν υπάρχουν όρια. Τέλος, ανέφερε πως πιστεύει ότι τα καλύτερα ακόμα δεν έχουν έρθει στην Apple, αφήνοντας υποσχέσεις για το τι μας ετοιμάζουν εκεί στο Cupertino.

Jonathan, Ive, Apple, interview, Jonathan Ive, Συνέντευξη για την Apple και το ρόλο του στην εταιρεία

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vitalogy

Respect!!!!!!!!!

azriel84

Fan ή hater, respect στο μεγαλύτερο μυαλό του industrial design της εποχής μας.

Χρήστος

Μόνο αν τον δεις να μιλάει σε βίντεο, θα καταλάβεις οτι η απλότητα και ο σεβασμός είναι τα δυο σημαντικά χαρακτηριστικά του.

Τότε αποφασίζεις εσύ σαν καταναλωτής τη τεχνολογίας, αν σου ταιριάζει η apple (κατ’ επέκταση iPhone, mac, o/s) σαν συντροφιά για την υπόλοιπη ζωή σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.