Nokia: Σήμερα γίνεται 150 χρονών και το γιορτάζει [video]

Σαν σήμερα στις 12 Μαΐου του 1865 ιδρύεται η Nokia και ξεκίνησε από τον Knut Fredrik Idestam ως μύλος πολτοποιημένου ξύλου στο Tammerkoski Rapids στην Φινλανδία. Το 1868 άνοιξε ένα νέο μύλο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Nokia στις όχθες του ποταμού Nokianvirta και αυτό ήταν που την ενέπνευσε να ονομαστεί Nokia το 1871.

Το 1967 πήρε την επίσημη ονομασία Nokia Coporation και δραστηριοποιείται σε 5 διαφορετικούς τομείς: καουτσούκ, καλώδια, δασοκομία, ηλεκτρονική και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα μετά την συμφωνία με τη Microsoft, έχουν απομείνει τρεις τομείς: Nokia Networks, HERE, και Nokia Technologies.

Η Nokia σε όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από διάφορα στάδια και για μια δεκαετία υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και το σύμβολο του τεχνολογικού θαύματος.

Η ιστορία της Nokia ξεκίνησε το 1865, με την παραγωγή χαρτιού. Πέρασε στην επεξεργασία καουτσούκ, στην κατασκευή ηλεκτρονικών και, τελικά, στις τηλεπικοινωνίες. Έφτασε να προσφέρει το 4% του ΑΕΠ της Φινλανδίας. Σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία έχει συρρικνωθεί κατά 80% και σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes που δημοσιεύσαμε εχθές, βρίσκεται στην θέση 347 ανάμεσα στις 2000 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη.

Το 1979 η Nokia συνεργάζεται με την επίσης φινλανδική Salora, και από τις γαλότσες περνά για τα καλά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η Nokia καταφέρνει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και όταν ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα, ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

Η κυριαρχία της ξεκίνησε το 1998 και κράτησε μέχρι το 2007, καταφέρνοντας να πουλήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο συσκευές. Το 2007 είχε αναγνωριστεί ως το πέμπτο πιο ισχυρό brand του πλανήτη.

Τελικά όμως από το 2007, το φιλόδοξο σχέδιο της Apple με το πρώτο iPhone να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, σε συνδυασμό με λάθη που έγιναν, η Nokia κατέληξε να παλεύει για να επιβιώσει. Μετά ήρθε η εξαγορά του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών από τη Microsoft και έκλεισε ένας τεράστιος κύκλος για ένα θρυλικό όνομα.

Προς το παρόν ακούγονται διάφορες πληροφορίες για το εάν θα μπει ξανά στην mobile αγορά, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μέλλον της και μπορεί να μην το γνωρίζει ούτε η ίδια. Ωστόσο εμείς θα της ευχηθούμε χρόνια πολλά!

Με αφορμή τα 150 χρόνια λοιπόν από την ίδρυση της, η Nokia έφτιαξε ένα νοσταλγικό video πέντε λεπτών για να γιορτάσει τα γενέθλιά της.

Δείτε το:

Nokia: Σήμερα γίνεται 150 χρονών και το γιορτάζει [video], Nokia: Σήμερα γίνεται 150 χρονών και το γιορτάζει [video]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Jorge

Μεγάλη ιστορία η Nokia. Και που πούλησε το mobile τμήμα ούτε με χάλασε. Θα ήθελα σίγουρα να είναι όπως ήταν κάποτε, ανεξάρτητη με το δικό της λειτουργικό. Πλεον όμως, δυστυχώς, όλη η mobile εμπειρία (προγραμματιστές, σχεδιαστές, ΔΣ) είναι στην Microsoft. Τώρα είναι μια νέα εποχή για την θρυλική Nokia. Ας ασχοληθεί με τις τηλεπικοινωνίες ας ανεβεί οικονομικά, ας έχει τα έσοδα της. Έχει μεγάλη εμπειρία στο ιστορικό της. Καλή της επιτυχία στον νέο τομέα που ακολουθεί και χρονια της πολλα!

ironmanmark40

Εμενω και επιμένω στο αγαπημένο μου Nokia 808 pureview το οποιο με καλύπτει απόλυτα, το θεωρώ αξεπέραστο και μακάρι η Νοκια να ξαναμπεί στα κινητά με ένα ανάλογο στολίδι. Χρονια πολλά λοιπόν Νοκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.