Nokia, η δόξα και η πτώση του ιστορικού brand [infographic]

Όπως έχουμε ξαναπεί σε παλαιότερο post, η Nokia ξεκίνησε ως μύλος πολτοποιημένου ξύλου στο Tammerkoski Rapids στην Φινλανδία. Λίγα χρόνια αργότερα, μπήκε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό. Η Nokia κατάφερε να γίνει top-of-the top και το brand της πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο.

Μέσα στη δεκαετία του 2000 κυκλοφόρησε μερικές από τις πιο πετυχημένες συσκευές της όπως Nokia 3310, Nokia 3650 (το πρώτο Nokia με video recording), Nokia 6650 (το πρώτο 3G phone στον κόσμο) και Nokia 7710 (το πρώτο Nokia με οθόνη αφής).

Στη συνέχεια όμως ήρθαν τα προβλήματα, οι πωλήσεις πήραν την κάτω βόλτα ενώ το Android κυριάρχησε την αγορά. Φτάνουμε στο σήμερα όπου το τμήμα mobile της Nokia πουλήθηκε στη Microsoft η οποία με τη σειρά της εξαφάνισε το ιστορικό brand από τα smartphones. Πλέον εμφανίζεται μόνο σε feature phones όπως το πρόσφατα ανακοινωμένο Nokia 215.

Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι η πορεία της Nokia θα ήταν αυτή. Δείτε το παρακάτω infographic με την πορεία του ιστορικού κατασκευαστή από τη δόξα μέχρι την πτώση κάνοντας ζουμ πάνω στην εικόνα.

Κάντε κλικ πάνω στο infographic για μεγέθυνση
nokia infographic, Nokia, η δόξα και η πτώση του ιστορικού brand [infographic]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
RigoMS

Αργά η γρήγορα θα επιστρέψει εκει που ανήκει….

Panos7GR

Οταν δεν πιάνεις γρήγορα τον παλμό της αγοράς, η αγορά σε αφήνει πίσω. Νόμιζαν ότι το brand Nokia δεν είχε να φοβηθεί από εκείνα των Apple, Samsung κτλ και ότι το Android ήταν ένα ακόμα αποτυχημένο project της Google για να μπει στην εν λόγω αγορά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ακόμα χρησιμοποιώ το nokia 5800 xpressmusic!!!!Είναι παλιό αλλά καλό.

Αλέξανδρος

Ας έρθει στο android και θα σου πω εγώ που θα φτάσει πάλι. Απλά όπως λέει και ο φίλος παραπάνω όσο και δυνατό όνομα και να είσαι όταν χάνεις τον παλμό της αγοράς (και το βλέπεις, είναι μπροστά σου) κανείς δε σου φταίει.
Όλοι πιστεύω από την γενιά του 80 γουστάρουμε τη Nokia γιατί δεν είναι μια εταιρεία που κοροϊδεύει τον καταναλωτή-πελάτη της απεναντίας ακόμη και στα wp ποιοτικές συσκευές και χαρακτηριστικά.
Τώρα με το symbian που μιλάμε και με φίλο μου προγραμματιστή, καλό λογισμικό και με χαμηλές απαιτήσεις αλλά πονοκέφαλος για τους προγραμματιστές. Σε Java που είναι και της εποχής λένε και φίλοι του προγραμματιστές πολύ πιο εύκολα τα πράγματα.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι να ανέβει και πάλι αλλά με tablet μόνο δε γίνεται δουλειά αλλά η microμαλακή της έβαλε τα πόδια σε ΜΙΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΑ και δε ξέρω κατα πόσο είναι δυνατό να βγάλει κινητό με το όνομα της αλλά και την ποιότητα της.

Αναμένουμε λοιπόν και εύχομαι τα καλύτερα.

Enzo

Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα στην τεχνολογία. Ποιος θα φανταζόνταν πριν 5 χρόνια ότι δεν θα υπήρχει σήμερα η ΝΟΚΙΑ. Είναι σαν να λέμε σήμερα το ίδιο για την Samsung…

Προσωπικά ουδέποτε κατάλαβα γιατί ποτέ η ΝΟΚΙΑ δεν εβγαλε κινητό με android.

Νίκος

Γιατί απλά η Nokia, σαν σοβαρή εταιρία που είναι απαιτούσε πάντα και το ανάλογο λειτουργικό σύστημα για τα κινητά της. Και δεν ήτανε και τόσο πάτος, η Microsoft αν δεν κάνω λάθος, μετά απο πολλά χρόνια την ανέβασε στην 3η θέση σε πωλήσεις μετά το iPhone και την Samsung. Είχε βγάλει σχετικό θέμα και το techblog πρίν απο 1-2 εβδομάδες, αν ψάξετε πίσω. Απλά κάποιοι εκεί μέσα σκεφτήκανε την εύκολη λύση του Android και της Κινεζικής πλακέτας. Μην περιμένετε την παλιά καλή Nokia, μας άφησε χρόνους. Εγώ πάντως με Android δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσω, και άμα η Microsoft δεν διορθώσει σύντομα τα προβλήματα του Store της (γιατί είναι εμφανές ότι περιμένει μέχρι να βγούνε τα Windows 10), με βλέπω να το γυρνάω σε κανά μεταχειρισμένο iPhone 5.

Panos7GR

Ειλικρινά ούτε εγώ φίλε Enzo.
Η Samsung έπαιξε και παίζει σε όλα τα γήπεδα μπάλα. Είχε Windows Mobile, πήγε Android, προσπάθησε με το δικό της Bada OS, πήγε ξανά με Microsoft όταν βγήκαν τα Windows Phone 7 και ξαναπροσπαθεί πάλι με δικό της λειτουργικό το Tizen.
Η τότε πανίσχυρη Nokia δεν είχε τη δύναμη να παίξει παράλληλα και με άλλα OS πέρα των Windows Phone; Είχε το καλύτερο λειτουργικό το Symbian και το άφησε να αργοπεθαίνει χωρίς προσπαθήσει να το εκσυγχρονισει. Έκανε μια προσπάθεια με το πάρα πολύ ελπιδοφόρο θυμάμαι τότε MeeGo και το σκότωσε πριν καν βγει το N9. Άλλα κι άλλα! Όλα για τα μάτια της Microsoft…

Sot11

Η βλακεία ειναι που δεν συνέχισε με το meego! Αυτό με σωστή υποστήριξη θα έπιανε σίγουρα αλλα… Για μένα πάντως ακόμα μέχρι και σημερα το Nokia n9 ειναι το καλύτερο με διαφορά!

qwerty

Δεν αμφιβάλλω ότι το Meego ηταν καλό και το N9 ένα πολύ ωραίο τηλέφωνο αλλά από που και ως που θα έπιανε, με τι υποστήριξη με τι χρηματα και με τι store. Εδώ ξαναγοράζουν android αυτοί που έχουν φάει ήδη τα μούτρα τους με δαύτο και θα έπιανε το meego ουρανοκατέβατα. Δεν ξέρω τι θα έκανε αν από την πρωτη στιγμη πήγαινε με android αλλα τη Nokia η Microsoft την έσωσε

Νίκος

Δηλαδή για να καταλάβω, θεωρείτε ότι η Nokia με την Microsoft απέτυχε; Έχετε πάει σε κανένα κατάστημα να δείτε τι γίνεται με τα Nokia Lumia ή μπά; Αν τύχει να περάσετε, για ρωτήστε αν υπάρχει κινητό σε απόθεμα. Φανταστείτε να τα προωθούσαν και οι καταστηματάρχες που με το πιστόλι στον κρόταφο προσπαθούν να σε “αναγκάσουν” να αγοράσεις Android, πάς για WP και αναγκαστηκά φεύγεις με Samsung ή LG. Η Microsoft έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις, μέρα με την ημέρα ανεβάζει μερίδιο στην αγορά και το μεγάλο μπάμ θα γίνει σε 10 μήνες απο τώρα με την έλευση των Windows 10.

ΥΓ.Που να το φανταστώ ότι τώρα στα γεράματα θα με κάνανε και υποστηρικτή της Microsoft, ήμαρτον κύριε. Αντί να χαιρόμαστε που υπάρχει ανταγωνιστής που πουλάει φθηνά και στηρίζει τις συσκευές της όσο κανένας άλλος, που προσφέρει υποστήριξη σε κινητά με 512 μνήμη, τους θάβουμε και απο πάνω. Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση, στην Σοβιετική Ελλάδα των μονοπωλείων δεν ζούσανε τόσα χρόνια; Λογικό..

Alex

@Νικος: πες τα Χαραλαμπε! (Νικο) Εμενα το ονομα νοκια (το θυμαμαι απο πιτσιρικι, οταν τα Ericsson πουλουσαν παντου) παντα μου θυμιζει ποιοτητα, ομορφο ντιζαϊν και παντα, μα παντα καλο λογισμικο.. Η μονη αισθητη πτωση σε ποιοτητα ήταν με την γραμη Χ (Χ3, Χ6, Χ7 κτλ) που ηταν κολλημενα με μυξα. Εχουν περασει παμπολα Νοκια κινητα απο τα χερια μου και μπορω να πω οτι το 5800 ηταν το καλυτερο κινητο που ειχα ποτε.. Απιστευτη ποιοτητα βιντεο και ηχος (για την εποχη του), τελεια ηχεια στο πλαϊ που δημιουργουσαν υπεροχο στερεο, γραφιδα( σταϊλους), υπεροχο κλειδωμα απο το πλαϊ, και πολυ γρηγορο λογισμικο. Η νοκια ειναι απο τις λιγες εταιριες που εχει τα κοτσια να φτιαξει κατι καινουργιο, κατι μοναδικο, κατι ομορφο.. Σαν καταναλωτης, εγω βλεπω οτι η Νοκια οταν βγηκαν τα WP7, ειπε ”σκευτειτε αυτο το φουτουριστικο λογισμικο, να ηταν μεσα στα κινητα μας” Ετσι και εγινε, πουλησανε νταλικες πανεμορφα Lumia κινητα, την αγορασε η Microsoft, ξυνισανε τα αμερικανακια που δεν ειχαν ιδεα απο νοκια και ως εκ τουτου το ονομα νοκια εξαφανιστηκε απο τα κινητα.. Εγω παντως ειμαι υπερηφανος κατοχος NOKIA Lumia 630 και το επομενο κινητο μου θα ειναι το NOKIA Lumia 930. Παντα ηθελα οι υπεροχες συσκευες της… Συνέχεια »

Dabadabadoo

Nokia 7110 ηταν το πρωτο μου κινητό.

Sot11

Qwerty αυτό λέω ότι με την κατάλληλη υποστήριξη θα έκανε μια σωστή αρχή και λέω ότι θα έπιανε σίγουρα διότι το meego συνδύαζε την απλότητα του ios και την ελευθερία του android! Υπέροχο ui, gestures, το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν κουμπιά και εννοείται το τρελό multitasking με 1gb ram το οποία κανένα λειτουργικό δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα! Τελος κάποιες απο τις βασικές εφαρμογές τις είχε και με λίγο προώθηση και υποστήριξη θα είχε δημιούργησει ένα ικανοποιητικό store! Εγώ που το είχα κάνει και root το n9 είχα σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες με του android και του ios σε κάποια πράγματα! Αυτα.

Panayiotis

Η νοκια καηκε γιατι ειχε για ceo τον Stephen Elop ο κυριος κατεφερε σε 5 χρονια να εξαφανισει την νοκια απο την αγορα και αυτος να βγαζει εκατομυρια απο τα μπονους.Μακαρι να επιστρεψει αλλα δυσκολα καθως το τμημα που ασχολουταν με τα κινητα το πηρε η Microsoft μακαρι να παει καλα το ταμπλετ της και να δουμε και καποια στιγμη και κινητο νοκια με αδροιδ.

Νίκος

Σας ενδιαφέρει να πάει καλά η Nokia, απο αγάπη και αλληλεγγύη ή σας ενδιαφέρει να πάει καλά η Nokia με Android; Αν σε ενα χρόνο απο τώρα που μιλάμε, η Nokia περάσει στην πρώτη θέση των πωλήσεων με Windows Phone 10, δεν νομίζω να χαρούνε και πάρα πολλοί εδώ μέσα. Αντιθέτως αν βγάλει συσκευές, κινητές και ταμπλέτες με Android λειτουργικό, και στην τελευταία θέση να είναι, θα έχει μια καλή και αξιοπρεπή παρουσία και θα έχει μπεί για τα καλά στο παιχνίδι. 😛

Panos7GR

Ναι δεν της έφτανε το Android ήθελε τα Windows Phone 7 που ήταν πιο άγουρα ακόμα και από το MeeGo που σκότωσε ο Elop. Άλλα κι άλλα, το ξαναλεω! Η Microsoft στο μόνο καλό που έκανε στη Nokia, ήταν που τη βοήθησε να μην εξαφανιστεί τελείως το brand της και πως την εξαγόρασε αυτή και όχι καμμία κινέζικη εταιρεία και την “ατιμάσει”. Κατά τα άλλα απ όσο θυμάμαι μονοψήφια ποσοστά είχαν τα WP στην αγορά, συνεπώς και τα Lumia. Η Nokia επί Lumia εποχή δεν μου έδειξε καμμία πρόοδο. Τι καινούριο είδαμε μετά την συνεργασία με τη MS; Το Pure View; Που ήταν αποτέλεσμα της ομάδας του Symbian; Το υπέροχο κατά τα άλλα design αλά N9; Που η Microsoft της “πούλησε” και η πρώτη συσκευή με WP8 που παρουσιάστηκε και βγήκε στην αγορά ήταν της Samsung; Που την ανάγκασε να δώσει τις καλύτερες εφαρμογές της σε όλα τα WP8 και την εξισωσε με τις υπόλοιπες εταιρείες που εμπορεύονταν τα WP, αλλά δεν πρόσφεραν τίποτα σε αυτό; Τι να πω… Μόνο συγχαρητήρια στον κ.Elop! Τα κατάφερες μεγάλε πήρες μια καλή θέση στη Microsoft μετά την καταστροφή της Nokia!! 😉 @qwerty: Το MeeGo ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Δεν ηταν… Συνέχεια »

petros

χρήστης iphone,χρήστης samsung και γενικά εναλλαγές πολλές.πρίν 20 μέρες πήρα το 930.σαν τηλέφωνο φοβερό.σαν κατασκευή φοβερό.αύτο με το store όμως θέλει βελτίωση γρήγορα….περιμένουμε…εφαρμογές πρωτοκλασάτες πολύ πίσω…βελτίωση γρήγορα…

Νίκος

Πέτρο υπάρχουνε πολλές εφαρμογές και παιχνίδια, απλά κλασικά στην αναζήτηση η Microsoft είναι εκατό χρόνια πίσω. Βγαίνουνε καθημερινά καινούρια πράγματα και ειδικά παιχνίδια (αυτά που θέλουνε πχ 1GB και εσύ έχεις 512, δεν θα στα εμφανίζει, πχ Fifa, Mass Effect, Brother In Arms κτλ) αλλά θα ενημερώνεσαι απο App Social και απο το ίντερνετ, πχ το Windows Central. Γιατί στο Store της η Microsoft ακόμα στίς νέες αφίξεις έχει την πρώτη θέση τον Talking Tom το γατάκι. Δυστηχώς δεν υπάρχει μια σειρά με αυτά που κυκλοφόρησαν πρίν 1 ώρα, χθές, προχθές κτλ να σε διευκολύνει.

Νίκος

Και εντάξει, κάθε πλατφόρμα έχει και τα δικά της, μην περιμένεις αντιγραφές και εσύ. Όποιος θέλει Itunes Store πάει σε iPhone, είναι σαν να αγοράσεις Xbox One και να απαιτείς Uncharted και God Of War, δεν γίνεται, παίρνεις Playstation και τελείωσες. Το σχόλιο μου αφορά τις “πρωτοκλασάτες”, όπως πιθανός να το εννοείς εσύ, δηλαδή μεταφορά της microSD του iPhone σου στο Store, γιατί πρωτοκλασάτες έχει και μάλιστα πολλές και αποκλειστικές. Γιατί αυτό νομίζω είναι το πρόβλημα με εμάς τους Έλληνες, σε αντίθεση με το εξωτερικό, εμείς εδώ δεν βλέπουμε κάθε προσπάθεια, στο οτιδήποτε, σαν νέα προσπάθεια, αλλά την συγκρίνουμε μονίμος με την παλιά και απαιτούμε να επιστρέψουμε στην παλιά, δεν γίνεται. Το Store σίγουρα έχει πολλά προβλήματα ακόμα να λύσει, όχι τόσα όσα προσπαθούνε – χωρίς να γνωρίζουνε – να μας πούνε οι Haters, αλλά να μην ζητάμε και αντιγραφές. Γιατί εδώ μέσα έχω διαβάζει μέχρι και στα Windows 10 να αντικατασταθούνε τα πλακάκια και τα Tiles με αυτά του KitKat και να κάνει σκρόλ αριστερά δεξιά επειδή έτσι είχανε συνηθίσει στο Android. Αυτά τα πράγματα δεν στέκουνε.

petros

Νίκο ότσν λέω πρωτοκλασάτες εφαρμογές εννοώ για πχ. το twitter.σε σχέση με τα άλλα είναι πάρα πολύ πίσω.αυτό με τα gb που λές έχω 2gb εκτός αν δεν το λές για μένα.στο ξαναλέω είμαι πολύ ευχαριστημένος και είναι φυσικό να κάνεις σύγκριση άμα σε κάτι που είχες δούλευε καλύτερα.παιχνίδια δεν παίζω οπότε δεν με πολυενδιαφέρει.Δεν θέλω να είναι ίδια με iphone εφαρμογές που αναφέρεις αλλά αυτές που υπάρχουν να δουλεύουν καλά.περιμένω τις ανανεώσεις και βλέπουμε.αλλά στο ξαναλέω σαν τηλέφωνο είμαι πολύ ευχαριστημένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.