NSA, Κατασκοπεύει μέσα από iPhone και εξοπλισμό HP, CISCO, Dell, Huawei κ.ά

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της NSA (National Security Agency) που εξέτασε το γερμανικό Der Speigel και που μοιάζουν με… προϊοντικό κατάλογο, αποδεικνύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν τα μέσα και τα εργαλεία για να μας κατασκοπεύουν ακόμα και μέσα από προστατευμένους υπολογιστές και συσκευές. Επίσης μπορούν να μας κατασκοπεύουν “ρίχνοντας” τις άμυνες firewalls, servers και σχεδόν κάθε αρχιτεκτονικής ασφαλείας που έχουν επινοήσει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Πως γίνεται αυτό; Όταν το κατασκοπευτικό εργαλείο είναι στρατηγικά τοποθετημένο σε επίπεδο hardware, BIOS ή firmware, λειτουργεί “κάτω από την μύτη” (έχει backdoor access) οποιασδήποτε σχεδόν σουίτας ασφαλείας, firewall κ.α. Σύμφωνα με το Der Spiegel, ένα τμήμα της NSA που έχει την ονομασία ANT, διαθέτει όλες τις διασυνδέσεις και έχει αναπτύξει τα εργαλεία, για να κατασκοπεύει μέσα από δικτυακό εξοπλισμό, κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές, ενώ επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να επεμβαίνει και στα δεδομένα που διακινούνται.

Το Apple iPhone, που χρησιμοποιούν εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες αλλά και εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, είναι μία από τις συσκευές που χρησιμοποιεί το τμήμα ANT για να κατασκοπεύει. Ένα εργαλείο, ένα εμφύτευμα spyware με την ονομασία DROPOUTJEEP έγινε γνωστό ότι αναπτύχθηκε για την πρώτη γενιά iPhone το 2008, ωστόσο αγνοείται η τύχη του σήμερα.

Με το DROPOUTJEEP, το τμήμα ANT μπορούσε να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση και τον έλεγχο της συσκευής μέσω SMS ή μέσω των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Κατά αυτό τον τρόπο είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, voicemails, στα δεδομένα που γίνονταν upload ή download, στα δεδομένα τοποθεσίας του κινητού, και όλα αυτά κάτω από την μύτη του χρήστη κ.α.

Το iPhone ωστόσο δεν ήταν ο μόνος στόχος της NSA και του τμήματος ANT, αφού σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν στα χέρια των δημοσιογράφων του Der Spiegel, η NSA είχε ευμφυτεύσει κατασκοπευτικό λογισμικό (σε επίπεδο BIOS ή firmware) ή hardware (σε επίπεδο chip π.χ) σε servers Proliant της HP, σε servers της Dell, στον δικτυακό εξοπλισμό και στα hardware firewalls της CISCO, στα routers της Huawei καθώς και σε αναρίθμητες συσκευές Windows.

Ένα άλλο “πρόγραμμα” της NSA και του τμήματος ANT (πιθανόν να σημαίνει Advanced Network Technology) πραγματοποιούσε επιθέσεις στο firmware των σκληρών δίσκων κατασκευαστών όπως οι Western Digital, Seagate, Maxtor και Samsung. Σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Der Spiegel, οι εταιρείες παραπάνω απάντησαν ότι δεν γνώριζαν ή δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων ή επεμβάσεων στο hardware των συσκευών τους.

NSA κατασκοπείας iPhone HP CISCO Dell Huawei, NSA, Κατασκοπεύει μέσα από iPhone και εξοπλισμό HP, CISCO, Dell, Huawei κ.ά

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
manolis tsagkarakis

πέφτω από τα σύννεφα!!! δεν το περίμενα ποτέ!!! :p

Chris

Ayto to jerame idi… to thema einai ME PIO DIKEOMA kanoun tetio pragma…!

vkrd

Απίστευτο! Θα τους κανω μήνυση!

jonjon

Έλα δεν το πιστεύω!!!

Darth

@chris με δικαίωμα του ισχηρωτερου και με δικαίωμα της νέας τάξης των πραγμάτων

Κώστας

Μην ρωτάτε με ποιο δικαίωμα το κάνουν αυτό και τα σχετικά…. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι νέο.

alex

Ωραία και οι εταιρίες δν ξερανε… Τότε πως τοποθέτησαν όλα αυτα τα spywares (bios firm hardware);;; κλέβανε τις νταλίκες που τα μετέφεραν και τις επανεμφανιζαν έχοντας σβήσει τις μνήμες των οδηγών ala men in black αφου πρώτα κάναν τις βρωμοδουλιες τους;;

Αποστόλης Ρόδος

Ρε παιδιά και που είστε ακόμα με τη νέα τάξη πραγμάτων… 😉
Νομίζετε τυχαία ο Αντωνάκης έταξε σε ανύποπτο χρόνο ΔΩΡΕΑΝ WIFI ΠΑΝΤΟΥ? … Θα είμαστε όλοι ελεγχόμενοι ανα πάσα στιγμή που βρισκόμαστε και τι κάνουμε. Το επόμενο βήμα και δωρεαν smartphone σε κάθε φορολογούμενο… ΄-)
Ήδη μας έχουν συλλέξει με τα social media και τις ενεργοποιησεις σε Android και iOS με google mail και Apple ID… 😉

Darth

@Αποστόλης Ρόδος +100 διναμη είναι πλέων γνώση + έλεγχος μαζών + έλεγχος πληθυσμού και γεννήσεων κλπ
είναι σαν να εχεις μερικά δις robot και είσαι χείριστης και προσπαθείς να τα διαχειριστείς για το όφελος σου (όποιο είναι αυτό)
πάντως εποχή όπου λεφτά = δύναμη περνάει και έρχεται εποχή οπου
γνώση + έλεγχος όλον = δύναμη

Δημήτρης

Ειμαι εργαζομενος η ανεργος ο οποιος πληττεται αφορητα μερα τη μερα.δεν ψαρωνω πλεον με οσα μου πλασαρουν στις ειδησεις οτι το κυριο προβλημα ειναι οι σπαταλες οι μεταναστες κλπ κλπ.θελω να ψαχτω να βρω τι μου φταιει.καπου εκει πεφτει στα χερια μου ενα βιβλιο για τη νεα ταξη πραγματων π.χ. Βλεπω και ενα ντοκιμαντερ λαι ξαφνικα νομιζω οτι ανακαλυψα τη μεγαλη αληθεια.μια αληθεια που με οδηγει σε αδιεξοδο…ποσο βολικο…μολις εγκλωβησαν τη συνειδηση μου πιστευοντας ενα περιτεχνο παραμυθι αφου δεν πιστεψα ολα τα υπολοιπα.στη χειροτερη τον περιπτωσεων πιστευω σχεδον τα παντα.αναγω ολα τα αποτελεσματα του κυριου προβληματος σε αιτια και εκει ειναι που μου εχουν κανει θριψαλα τη συνειδηση μου.πλεον αρνουμαι πεισματικα να δω το πραγματικο προβλημα γιατι πλεον δε βλεπω περα απ τη μυτη μου.δεν παιζει ρολο το χρημα;χωρις το χρημα,χωρις την ιδιοποιηση του κοινωνικου πλουτου απο μια χουφτα ατομα,δεν υπαρχει κινητρο του ελεγχου και της εκμεταλευσης του ενος ανθρωπου απ τον αλλο.ποιος κανει κουμαντο;οι κυβερνησεις;οι μασονοι;μπα….η απαντηση πανευκολη αν σκεφτεις καθαρα.αυτοι που κρατανε τα κλειδια της οικονομιας στα χερια τους.οι πολυεθνικες.γιατι μας παρακολουθουν;τους “ακινδυνους” για τις καταναλωτικες τους συνηθειες και απο εκει και περα σταμπαρουν οποιον παει να σηκωσει κεφαλι.παρακολουθουν και εχουν πληρη εικονα για να πραξουν αναλογως.γιατι;γιατι δε… Συνέχεια »

jimo

@ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΡΟΔΟΣ αν και δεν σε πάω μια και έχουμε μαλωσει στο παρελθόν στην συγκεκριμένη περίπτωση έχεις απόλυτο δίκιο και ήθελα και γω να αναφερθώ στην δήλωση Σαμαρα γιατι μόλις την ειχα ακούσει τοτε άμεσα αυτό ήρθε στο μυαλό μου ! οτι θα μας ελέγχουν παντού και όταν το συζήτησα με φίλους τους δεν όταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.