Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) συνεχίζει να υποχωρεί, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, όπως άλλωστε συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 71,5 μονάδες το α΄ τρίμηνο 2010 έχοντας χάσει σχεδόν τις μισές μονάδες σε σχέση με μια διετία πριν.

– Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα της επιχείρησης συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με τις μισές επιχειρήσεις να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους. Νέα υποχώρηση σημειώθηκε και στην τρέχουσα ζήτηση, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν έντονα απαισιόδοξες.
– Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύονται οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, με τα αποθέματα να παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ επανεμφανίζεται αισιοδοξία στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες.
– Στη Βιομηχανία ΤΠΕ ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης, καθώς υπάρχει ραγδαία επιδείνωση στο τρέχον επίπεδο παραγγελιών και διόγκωση των αποθεμάτων.
– Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία επίσης επηρεάζει το γενικό δείκτη κλίματος ΤΠΕ, παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων του τομέα ΤΠΕ, όπως συμβαίνει και σε όλους τους κλάδους διακατέχονται από αβεβαιότητα. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας και η επιβολή των νέων φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων ήταν αναμενόμενο ότι θα επηρεάσει τη ζήτηση, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Παρόλα αυτά, αναμένεται τους προσεχείς μήνες να υπάρξει πιο αισιόδοξο κλίμα για τους κλάδους Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων/ έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπου προβλέπονται ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις και θα τονώσουν την αγορά ΤΠΕ.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο γενικότερο δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη συνεχίζεται η ανοδική πορεία για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Τα στοιχεία που προκύπτουν για το α’ τρίμηνο του ‘10 από τη μέτρηση και ανάλυση των επιμέρους δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών ανά τομέα, έχουν ως εξής:

Νέα επιδείνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ διαμορφώνεται στις 69,8 μονάδες το α΄ τρίμηνο ΄10 από τις 75,2 το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Η πτώση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και τη συνεχώς καθοδική πορεία της ζήτησης. Ωστόσο, απαισιόδοξες παραμένουν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο τρίμηνο. Εξαιρετικά δυσοίωνο εμφανίζεται το κλίμα στις Υπηρεσίες ΤΠΕ με τις επιχειρήσεις να διακατέχονται από πλήρη αβεβαιότητα.

Το δυσοίωνο κλίμα διαφαίνεται και στο σύνολο του τομέα Υπηρεσιών. Έτσι, το α΄ τρίμηνο ΄10 τόσο το σύνολο του κλάδου των υπηρεσιών, όσο και οι υπηρεσίες ΤΠΕ πλήττονται από την αρνητική οικονομική συγκυρία.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ εμφανίζει μικρή άνοδο και διαμορφώνεται στις 78,7 μονάδες το α΄τρίμηνο ΄10, από τις 66 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Εάν και συνεχίζεται η επιδείνωση στις τρέχουσες πωλήσεις των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ΤΠΕ και τα αποθέματα παραμένουν αμετάβλητα, διαφαίνεται ότι αρχίζει να επανακάμπτει δειλά η αισιοδοξία για την εξέλιξη της ζήτησης, η οποία σαφώς επηρεάζει το δείκτη δίνοντάς του μικρή ώθηση προς τα πάνω. Το κλίμα βεβαίως συνεχίζει να παραμένει υποτονικό, εφόσον οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της οικονομίας.

Το κλίμα στο σύνολο του Λιανικού Εμπορίου επιδεινώνεται αισθητά, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης λιανεμπορίου ΤΠΕ να βρίσκεται και πάλι, εάν και οριακά, σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ καταγράφει σφοδρή επιδείνωση το α΄ τρίμηνο ΄10, φθάνοντας τις 57,8 μονάδες από τις 72,9 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας με τη σειρά του ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Το γεγονός οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς εκτιμήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων ΤΠΕ για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης, που έχει ως αποτέλεσμα και τη διόγκωση των αποθεμάτων. Οι προβλέψεις για την πορεία και των παραγγελιών και της ζήτησης παραμένουν αρνητικές.

Στο σύνολο της Βιομηχανίας, καταγράφεται οριακή πτώση των προσδοκιών, με τον αντίστοιχο δείκτη να παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο των επιχειρήσεων ΤΠΕ και με τη διαφορά να διευρύνεται αισθητά.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Thanasis

μα πόσα λαπτοπ να αγοράσει κανείς επιτέλους; Και καλά να αγοράζεις αναλώσιμα… αλλά πόσες φορές θα αγοράσεις οθόνη Η/Υ, νέο σταθερό σύστημα, κάρτα γραφικών, νέο μόντεμ κτλ…;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Internet Observatory

Ηλεκτρονικές Ταυτότητες Πολιτών, Η Ευρωπαϊκή εμπειρία

Στη νέα μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ παρουσιάζονται οι Ευρωπαϊκές τάσεις και καλές πρακτικές διαχείρισης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, προκειμένου να αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή εμπειρία στο πλαίσιο της επικείμενης υλοποίησης της ηλεκτρονικής ηλεκτρονικής ταυτότητας πολίτη στην Ελλάδα.

Μικρά νέα Observatory

Απαισιοδοξία για τον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, το δ’ τρίμηνο ‘09, να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 73,7 μονάδες από τις 95,6 που ήταν το γ’ τρίμηνο ‘09. Στην έντονη επιδείνωση συμβάλλουν κυρίως οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την πορεία […]