Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Ο Αυστριακός Felix Baumgartner έγραψε ιστορία χθες, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, αφού ξεπεράστηκαν οι ανησυχίες από την προβληματική τροφοδότηση ενέργειας στη θερμαινόμενη επιφάνεια του κράνους του που περιόρισε την όρασή του, θέτοντας σε κίνδυνο την αποστολή. Ο Baumgartner άγγιξε την ταχύτητα των 1.342,8 χλμ/ώρα (1,24 Mach), με το άλμα του από τη στρατόσφαιρα.

Το γεγονός, μόλις επαληθευτεί επίσημα θα τον καταστήσει τον πρώτο άνθρωπο που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση, καταρρίπτοντας παράλληλα διάφορα άλλα ρεκόρ, προσφέροντας την ίδια στιγμή σημαντικά δεδομένα για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.

Μετά την άνοδό του σε ύψος 39.045 μέτρων (128.100 πόδια) με ένα αερόστατο ηλίου, ο Felix Baumgartner ολοκλήρωσε την Κυριακή το πρωί άλμα ρεκόρ από τις παρυφές του διαστήματος, ακριβώς 65 χρόνια αφότου ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου, πετώντας με ένα πειραματικό πυραυλοκίνητο αεροπλάνο. Ο 43χρονος αλεξιπτωτιστής από την Αυστρία, κατέρριψε άλλα δύο παγκόσμια ρεκόρ (ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο υψόμετρο, υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο), αφήνοντας αυτό της μεγαλύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτώσης στον μέντορά του, Joe Kittinger.

O Baumgartner προσγειώθηκε με ασφάλεια με το αλεξίπτωτό του στην έρημο του Νέου Μεξικό, μετά από πτήση διάρκειας 9 λεπτών και 3 δευτερολέπτων. Αφού εξήλθε από το διαστημικό θαλαμίσκο στα 39.045 μέτρα, επέστρεψε πίσω στη γη, αγγίζοντας μέγιστη ταχύτητα 1.342,8 χλμ/ώρα στο ιδαίτερα αραιό περιβάλλον της στρατόσφαιρας, πριν να ανακοπεί η ταχύτητά του στην ατμόσφαιρα, κατά την 4 λεπτών και 20 δευτερολέπτων διάρκειας ελεύθερη πτώση του.

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Σε κάποιο σημείο της καθόδου του, ο Baumgartner εισήλθε σε περιδίνηση, ωστόσο ανέκτησε τον έλεγχο άμεσα και λίγα λεπτά μετά, άνοιξε το αλεξίπτωτο την ώρα που μέλη της ομάδας ζητωκραύγαζαν και θεατές ανά τον κόσμο, ένιωσαν ανακούφιση.

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

«Ήταν μια μέρα γεμάτη σκαμπανεβάσματα, όπως ακριβώς και όλο το εγχείρημα», είπε ανακουφισμένος ο Baumgartner. «Στην αρχή ξεκινήσαμε με μια πολύ ομαλή απογείωση, αλλά μετά προέκυψε ένα πρόβλημα στην τροφοδότηση ενέργειας της θερμαινόμενης επιφάνειας του κράνους μου. Η έξοδος ήταν πολύ καλή, αλλά μετά άρχισα να στριφογυρίζω αργά. Πίστεψα ότι θα στριφογυρίσω μερικές φορές και εκεί θα τελειώνε το θέμα, όμως μετά άρχισα να αναπτύσσω ταχύτητα. Ήταν πολύ δύσκολες κάποιες στιγμές. Για μερικά δευτερόλεπτα φοβήθηκα ότι θα χάσω τις αισθήσεις μου. Δεν αντιλήφθηκα ηχητικό κρουστικό κύμα (φαινόμενο sonic boom) καθώς ήμουν αφοσιωμένος στο να ανακτήσω τη σταθερότητα μου. Πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε αν τελικά έσπασα το φράγμα του ήχου. Ήταν πολύ δυσκολότερο από ότι το περίμενα».

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Ο Baumgartner και η ομάδα του, αφιέρωσαν πέντε χρόνια στην εκπαίδευση και προετοιμασία της αποστολής που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στην κατανόηση της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος σε ακραίες συνθήκες, τόσο ψηλά πάνω από την επιφάνεια της γης. Ο Baumgartner υπέμεινε πολλές αναβολές εξαιτίας του καιρού, πριν τελικά απογειωθεί στον καταλάγανο ουρανό και σε συνθήκες άπνοιας το πρωί της Κυριακής.

, Red Bull Stratos, Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Λάμπρος

Πολλά συγχαρητήρια στο Felix για αυτό το επικίνδυνο άλμα του αλλά και για το θέαμα που μας προσέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Business Apple

Apple: Θέλει συμφωνία με το Photobucket για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συμφωνία με τη Photobucket για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ της.

Business Apple Apple Car

H Apple απέλυσε περισσότερους από 600 υπαλλήλους μετά την ακύρωση του Apple Car

Η Apple υπέβαλε μια απαιτούμενη ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μόνιμη απόλυση περισσότερων από 600 υπαλλήλων.

Business Apple iOS

Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Όταν ο μηχανικός της Apple έτρεχε στο διάλειμμά του στην τουαλέτα, το έκανε όχι γιατί τον καλούσε η φύση αλλά για να διαγράψει εφαρμογές,