Πέμπτη
24/02/2011

Salar de Uyuni Βολιβία, Η μεγαλύτερη ποσότητα Λιθίου για τις μπαταρίες μας

Στην περιοχή Salar de Uyuni της Βολιβίας στην Νότιο Αμερική βρίσκονται οι μεγαλύτερες αλυκές του κόσμου καλύπτοντας μια επιφάνεια πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλίομετρα. Το αλάτι εκεί έχει συσσωρευτεί από τους αρχαίους χρόνους όταν αποξηράνθηκαν λίμνες με θαλασσινό νερό και η περιοχή είναι τόσο επίπεδη που εκεί πραγματοποιείται η βαθμονόμηση (calibration) των υψομετρητών των δορυφόρων παρατήρησης της γης.

Το Salar de Uyuni δεν φιλοξενεί μόνο τα πανέμορφα πουλιά Φλαμίνγκο, κάτω από το παχύ στρώμα αλατιού και σε βάθος 2 με 20 μέτρα βρίσκονται οι μεγαλύτερες ποσότητες Λιθίου 5,4 εκατομμύρια τόνοι ή το 50% των γνωστών αποθεμάτων της γης! Το Λίθιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή σχεδόν όλων των επαναφορτιζόμενων μπαταριών που χρησιμοποιούμε στις ηλεκτρονικές μας συσκευές και φυσικά έχει ξεκινήσει να έχει μεγάλη ζήτηση και από την αυτοκινητοβιομηχανία για τα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα.

Ας ελπίσουμε ότι το Salar de Uyuni θα παραμείνει μια περιοχή εξαιρετικού κάλους και φυσικής ομορφιάς και δεν θα λεηλατηθεί για τις ανάγκες σε Λίθιο των ανεπτυγμένων χωρών. Διαβάστε περισσότερα για την περιοχή στο Wikipedia.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni
Salar de Uyuni
Salar de Uyuni
Bolivia South America

Μάθε για:

Συντάκτης: .


4 Σχόλια

 1. Ο/Η jek λέει:

  Ωραίο!!Μαθαμε και κάτι.!!

 2. Ο/Η Αλέλανδρος Αντωνιάδης λέει:

  Ναι οντως πολυ ομορφο και χρησιμη πληροφορια..αλλα κατι μεσα μου,μου λεει πως σιγα σιγα μαζι με τον αμαζονιο……:-/

 3. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Καλομελέτα και έρχεται, αν όντως οι αυτοκινητοβιομηχανίες γυρίσουν σε παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 10-15 χρονάκια δεν θα υπάρχει η τοποθεσία αυτή!!

 4. Ο/Η Panos λέει:

  σπουδαια ανακαλυψη αλλα πολυ φοβαμαι οτι όπως είπες: «θα λεηλατηθεί για τις ανάγκες σε Λίθιο των ανεπτυγμένων χωρών»

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.