Tech how-to, Ετοιμάστε τα μηχανάκια σας για το καλοκαίρι

Με τον ερχομό των πρώτων ζεστών ημερών ήλθε στο προσκήνιο και ένα καθαρά καλοκαιρινό πρόβλημα, αυτό της υπερθέρμανσης των μηχανακίων του σπιτιού σας. Η σωστή ψύξη των ηλεκτρονικών γκάτζετ είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελείτε όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μάλιστα όταν η ψύξη αυτή είναι ενεργή μέσω ανεμιστήρων χρειάζεται να δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή και να μπείτε σε μία διαδικασία συντήρησης.

Συσκευές όπως PC, βιντεοπροβολείς, τηλεοράσεις πλάσμα, ενισχυτές, παιχνιδομηχανές, Home cinema και φορητοί υπολογιστές διαθέτουν έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες για την ψύξη τους. Έτσι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των εισαγωγών και των εξαγωγών αέρα για να μην καεί το μηχανάκι. Στην πιο απλή περίπτωση αγοράστε ένα σπρέυ πεπιεσμένου αέρα. Αν έχετε πολλά μηχανήματα και θέλετε κάτι πιο «επαγγελματικό», αγοράστε ένα μικρό ηλεκτρικό φυσητήρα. Το κόστος τους είναι μικρότερο από 20€ για τους ανώνυμους και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 200€ για τους επώνυμους, όπως οι Makita και Hitachi. Σε κάθε περίπτωση καθαρίστε τα μηχανήματα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και αν κατοικείτε σε «σκονισμένη» περιοχή μία φορά το εξάμηνο ή ακόμα και πιο συχνά.

Βέβαια όλοι οι καθαρισμοί του κόσμου δεν πρόκειται να βοηθήσουν όταν δεν είναι σωστός ο σχεδιασμός της ψύξης ή υπάρχει θέμα με ένα συγκεκριμένο εξάρτημα. Δεν θα ξεχάσω τον βιντεοπροβολέα της Sharp που πήρε την άγουσα για την ανακύκλωση μετά από δύο καμένες λάμπες στις 400 ώρες η καθεμία. Ούτε την γενιά των «καυτών» επεξεργαστών Pentium 4 της Intel που ήθελαν ψύκτρες-ψυγεία και ανεμιστήρες-ελικόπτερα για να δουλέψουν σωστά.

Ειδικά στα PC, καλό είναι το καλοκαίρι να προσέχετε όταν η θερμοκρασία δωματίου ανεβεί πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Το καλύτερο σύστημα ψύξης με αέρα ανεβάζει την θερμοκρασία τουλάχιστον πέντε βαθμούς πάνω από την θερμοκρασία δωματίου. Αν η θερμοκρασία δωματίου είναι 36 βαθμοί τότε στην καλύτερη περίπτωση τα εσωτερικά του PC έχουν 41 βαθμούς και τοπικά γύρω- γύρω από συγκεκριμένα τσιπ, πολύ περισσότερους. Αν κάποιο εξάρτημα είναι στα όρια του τότε η αυξημένη θερμοκρασία θα το βοηθήσει να «τελειώσει» μία ώρα αρχύτερα. Ποια είναι τα σημεία προσοχής; Τα τσιπ υποστήριξης και οι σκληροί δίσκοι. Ειδικά οι σκληροί δίσκοι σπάνια απολαμβάνουν ψύξης και «ευρυχωρίας». Χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε προγραμματάκι που αναφέρει την θερμοκρασία του δίσκου όπως αυτή αποτυπώνεται στις πληροφορίες SMART. Αν δείτε θερμοκρασία στο επίπεδο των 65 βαθμών Κελσίου και πάνω, κάντε μία άσκηση τοποθέτησης σε πιο ευάερο σημείο. Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν (δραστικά) πάρτε ένα αντίγραφο ασφαλείας και στείλτε τον στην ανακύκλωση. Έτσι θα τον προλάβετε πριν «σκάσει από την ζέστη». Ηθικό δίδαγμα. Εκτός από την συντήρηση και το ξεσκόνισμα των ανεμιστήρων δείτε λίγο και τα διαγνωστικά προγράμματα του PC σας τώρα το καλοκαίρι. Μπορεί να ανακαλύψετε το δικό σας «hot spot».

, Tech how-to, Ετοιμάστε τα μηχανάκια σας για το καλοκαίρι

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
el_mac

Thanks for the tips… 😉

Alexcyan

Κώστα, ένα πολύ καλό πρόγραμμα για αυτή τη περίπτωση είναι το γνωστό freeware speedfan.
Από εκεί αντλείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και μπορείς να επεμβαίνεις όπου εσύ κρίνεις σκόπιμο. Καλό Καλοκαίρι!!!

venisk

Μπράβο! Είδη έχω προλάβει 2 pc φίλων μου στο τσακ πριν ανατιναχθούν! το 1 έπεσε η θερμοκρασία 30βαθμούς κάτω από την σκόνη! Παιδιά προσέχετε τα pc σας δεν καθαρίζουν μοναχά τους!

Μανωλης

Πριν λιγες μερες μπηκα σε αυτη την διαδικασια γιατι ο επεξεργαστης ανεβαινε στους 65- 68 βαθμους. Αν και παλιο το pc με AMD Athlon x64 3800 + ειδα οτι αντεχει μεχρι 70-71 βαθμους και ειπα οκ λογικο ειναι. Οι αλλες θερμοκρασιες ηταν σχετικα οκ γιατι το κουτι εχει καλη ψυξη. Ετσι εκατσα με οδοντογλυφιδα και εβγαζα την σκονη που ειχε η ψυχτρα του επεξεργαστη. Αποτελεσμα μετα τον καθαρισμο? Max θερμοκρασια σε full load 58 βαθμους και το ανεμιστηρακι απο εκει που το max ηταν 5800 rpm τωρα φτανει μεχρι 6500. Ειναι υπουλη η σκονη 😛

PaCmAn30

Πολύ καλό και κυρίως επίκαιρο άρθρο! Καλό θα ήταν βέβαια να υπήρχαν και link από free προγράμματα τα οποία παρακολουθούν την θερμοκρασία του pc μας.

takis1994

Σε laptop τι μπορει να γινει;

Εννοω οσον αφορα τον καθαρισμο ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.