Οθόνες: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η οθόνη είναι το ήμισυ του παντός. Όσοι παίζουμε παιχνίδια ή βλέπουμε ταινίες υψηλής ποιότητας (HD και άνω) γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η οθόνη είναι ένα εργαλείο κι όχι αξεσουάρ. Ειδικά, όσοι είχαμε CRT οθόνη που χωρούσε και δε χωρούσε στο γραφείο μας, ξέρουμε πολύ καλά τι πάει να πει κακή ποιότητα απεικόνισης και κατά πόσο σημαντική είναι η προσφορά καλύτερης.

Σήμερα όμως, κυκλοφορούν οι λεπτές, TFT LCD οθόνες και LED σε διάφορα μεγέθη, με ή χωρίς bezel για τοποθέτηση σε σειρά.

Αρκετοί είναι από αυτούς που όταν ξεκινούν με το budget τους για αγορά ολοκληρωμένου συστήματος αφήνουν τελευταίο “αξεσουάρ” την οθόνη. Γνώμη μας είναι ότι η οθόνη είναι ακριβώς όπως η κάρτα γραφικών, όσο πλούσια χαρακτηριστικά έχει, άλλο τόσο αποδίδει. Επομένως, τα λεφτά σας θα πιάσουν γρήγορα τόπο, από το πρώτο δευτερόλεπτο θέασης.

Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι για οθόνη ένα πολύ καλό εύρος τιμής (άσχετα από προσφορές, εκπτώσεις κλπ) είναι 150-220 ευρώ. Σε αυτό το εύρος αγοράζετε μια οθόνη Full HD με υψηλή απόκριση, αντίθεση και ρυθμό ανανέωσης. Ας αναλύσουμε όμως τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά οθόνης.

Το βασικότερο όλων είναι να σας ικανοποιεί σε όγκο και μέγεθος οθόνης. Ουσιαστικά να χωράει εκεί που θα την τοποθετήσετε και να είναι τόσες οι ίντσες όσες μπορεί να καλύψει το οπτικό σας πεδίο. Το μάξιμουμ μέγεθος είναι στις 22 ίντσες αλλά και ως 24 ίντσες σε απόσταση γραφείου (περίπου 30-40 εκατοστά). Παραπάνω μέγεθος οθόνης είναι υπερβολή και δύσκολο στη θέαση, αν και οι οθόνες 4Κ φτάνουν και ξεπερνούν τις 28 ίντσες.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη σας την ανάλυση της οθόνης. Καλώς ή κακώς κυκλοφορούν οθόνες με χαμηλές αναλύσεις και καλύπτουν μαθητές, επιχειρήσεις, υπάλληλους γραφείου, σχολεία και διάφορες ΔΕΚΟ (με windows xp ή ακόμα και windows 98). Αυτές οι οθόνες ουσιαστικά είναι για το νεκροταφείο, αλλά κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα σαν οικονομικές λύσεις με ανάλυση 1280×1024 (ελαφρώς καλύτερο από HD Ready) για μεγέθη 15, 17 και 19 ίντσες σε 4:3 αναλογία.

Σε περιπτώσεις Widescreen φτάνει ως και τις 21 ίντσες σε αναλογία 16:9 και η διαφορά τιμής με μια Full HD είναι περί τα 20 ευρώ αν όχι, λιγότερα. Παραπάνω βρίσκεται η ανάλυση Full HD, 1920×1080, που έχει κατακλύσει την αγορά δικαίως. Σε αυτό το επίπεδο οι οθόνες παρουσιάζουν πληθώρα από 21 ίντσες ως και 32 ίντσες με πολλαπλές θύρες για σύνδεση περισσότερων του ενός συστήματος και ακόμα 3D προβολή.

Για παράδειγμα μια οθόνη με δύο θύρες HDMI μπορεί να χρησιμεύσει για να παίξετε με τον υπολογιστή και το Playstation σας εναλλάξ. Στο αμέσως επόμενο επίπεδο βρίσκονται οι Ultra Wide. Εδώ η ανάλυση εξωκείλει από το φυσιολογικό κατά πολύ λόγω του ιδιαίτερου πλάτους, με αναλύσεις 2560×1080, 2560×1440 και 3440×1440. Δεν είναι ούτε Full HD, είναι κάτι περισσότερο κι ονομάζονται WQHD. Σε αυτές τις αναλύσεις η οθόνη μπορεί να είναι αρκετά πλατιά ή/και αρκετά κοντή, επομένως σε περιπτώσεις που ακούτε 34 ίντσες (μεγέθη από 25 ως 34 ίντσες) μην περιμένετε κανέναν ογκόλιθο, αφού σε ύψος μπορεί να είναι όσο μία των 21 ιντσών ενώ σε πλάτος σαν δύο των 19 ιντσών.

Στην κορυφή έρχεται η ανάλυση 4K, εμπορική καθαρά ονομασία. Η σωστή της ονομασία είναι Ultra HD και έχει ανάλυση δύο φορές το μήκος και δύο φορές το ύψος μιας Full HD, ουσιαστικά 4 φορές το Full HD. Σε αυτές τις οθόνες, το μέγεθος ξεκινάει από τις 28 ίντσες και σαν περίπου νέα τεχνολογία δε γνωρίζουμε που θα φτάσει.

Τρίτο, θα πρέπει να προσέξουμε τον χρόνο απόκρισης της μεταφοράς από G2G (gray to gray), όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ο χρόνος που απαιτείται από ένα pixel να αλλάξει από το ένα χρώμα στο άλλο. Το πιο χαμηλό, το καλύτερο. Λιγότερο ghosting, περισσότερο καθαρή προβολή. Σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές υπολογίζονται σε millisecond (ms) και το εύρος τους είναι 1ms ως και 12ms με πιο mainstream τα 5ms για απλές οθόνες και τα 2ms για gaming και multimedia επεξεργασίες.

Τέταρτο, αλλά πολύ σημαντικό για τα μάτια σας και το χρόνο που αφιερώνετε συνολικά, είναι ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης. Δυστυχώς στις οθόνες υπολογιστών ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει τα 60Hz, για 3D τα 120Hz και με το G-Sync ή Free-Sync από Nvidia και AMD αντίστοιχα ως και τα 144Hz.

Εδώ είναι αρκετά σημαντικό η τιμή να φτάνει στο όσο δυνατόν μεγαλύτερο, αφού ο ρυθμός ανανέωσης αφορά πόσες φορές θα αναβοσβήσει η οθόνη για να προβάλει την εικόνα και την κίνηση, επομένως αυτό που βλέπετε τελικά είναι κίνηση χωρίς θολούρες και χωρίς να αφήνει ίχνη. Για τις τηλεοράσεις το True Motion είναι στο καθαρό 200Hz, όχι MCI και κάτι άλλα που κυκλοφορούν, όπου πραγματικά η ποιότητα και η κίνηση της εικόνας είναι αρκετά ξεκούραστη για τα μάτια.

Σαν πέμπτο χαρακτηριστικό θα σας αναφέρουμε τη δυναμική αντίθεση, που αφορά τους χρωματισμούς λευκού και μαύρου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της αντίθεσης τόσο πιο φωτεινό είναι το λευκό και τόσο πιο σκούρο είναι το μαύρο. Επομένως, ανάλογα το φωτισμό του χώρου μπορείτε να δείτε καθαρά την τελική απεικόνιση με φυσικά χρώματα.

Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η συνδεσιμότητα. Εδώ έχουμε πολλά να σκεφτούμε. Πρέπει να έχουμε κάρτα γραφικών που πιάνει τη μέγιστη ανάλυση της οθόνης, να έχει τις απαραίτητες θύρες να συνδεθεί καθώς και τα καλώδια, μιας και υπάρχουν ελάχιστες απώλειες και δυσφορία όγκου με τους αντάπτορες, αν η οθόνη έχει ηχεία θα ήταν καλή η σύνδεση μέσω HDMI και να προσέξετε ιδιαίτερα αν αγοράσετε 4K, αφού θα πρέπει να έχετε καλώδιο displayport, θύρες κάρτας γραφικών displayport για να πάρετε και τα 60Hz του ρυθμού ανανέωσης, αφού με το HDMI μόνο τα 30Hz επιτυγχάνονται.

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις θα προσέξετε τεχνολογίες με διάφορες ονομασίες, τεχνολογίες εξοικονόμησης ρεύματος που συνήθως είναι πολυτέλειες για μια οθόνη και ποικίλουν ανά κατασκευαστή.

Συμπληρωματική βοήθεια επιλογής:

1.Μην εμπιστεύεστε ό,τι βλέπετε στα καταστήματα αφού χρησιμοποιούν τέλεια βίντεο σε μέγιστες αναλύσεις, δε σημαίνει ότι θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σπίτι σας. Μια οθόνη Full HD, για να δείξει Full HD πρέπει και το βίντεο να είναι Full HD. Ειδάλλως κατά την εφαρμογή ανάλυσης απλά τα pixel προσαρμόζονται στην λεπτομέρεια των 1920 pixel ανά σειρά, με σύνολο 1080.

2.H χρήση θυρών USB και διάφορες άλλες τεχνολογίες είναι απλά περιττές, αφού η χρήση της οθόνης είναι μοναδική, για υπολογιστή, που αναπαράγει σχεδόν τα πάντα με τα κατάλληλα προγράμματα.

3.Η επιλογή λεπτών μπέζελ είναι η καλύτερη για να στήσετε οθόνες σε σειρά.

4.Αν στήσετε οθόνες σε σειρά, σας προτείνουμε να έχουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά τους ίδια ή να είναι ακριβώς η ίδια οθόνη.

Να θυμάστε ότι η οθόνη είναι δέσμευση. Την παντρεύεστε, δεν την αγοράζετε. Δεν μεταπωλείται εύκολα, όπως επίσης δεν αγοράζει σχεδόν κανείς που έχει Full HD ξανά μια Full HD.

Οθόνες: Όσα πρέπει να ξέρετε, Οθόνες: Όσα πρέπει να ξέρετε

Οθόνες: Όσα πρέπει να ξέρετε, Οθόνες: Όσα πρέπει να ξέρετε

Δημήτρης Μηλόπουλος

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Νταν iS6 plus

Απλα μεινετε μακρια απο σονι και σαμσουνγκ και τα υπολοιπα παλευονται
Καλημερα

afe

Για να μην μπερδευόμαστε:

Ultra-high-definition : 3840 × 2160
4K:4096 × 2160

O λόγος που μπερδεύεται ο κόσμος είναι οτι τα καταστήματα διαφημίζουν το UHD για 4Κ.
Οταν λοιπόν βλέπουμε ανάλυση 3840, δεν είναι πραγματική 4Κ.

wrangler10

Επιτέλους ένα ολοκληρωμένο άρθρο,πολύ καλός γενικός μπούσουλας,εύγε.(Αν και θα ήθελα να υπήρχαν αναφορές σε χρωματική ακρίβεια της οθόνης και τους τύπους εκδόσεων hdmi,sub,display port..κ.α. ,αλλά τα θεωρώ χρήσιμα για πιο προχωρημένους χρήστες )

Νικόλας

Καλησπέρα θέλω συμβουλή για οθόνη μέχρι 200 για gaming αλλά και tv monitor ή μήπως να επαιρνα μια τηλεόραση περιμένω γνωμες και συμβουλές Ευχαριστώ

nrallakis

@Νικόλας αν παιζεις παιχνιδια καλυτερα να μην παρεις τηλεοραση γιατι ο χρονος ανταποκρισης ειναι ΠΟΛΥ μεγαλυτερος απο τις οθονες.

Νικόλας

Ευχαριστώ αλλά έχουμε καμία πρόταση ?

manolinio7

Νταν iS6 plus το πιο ακυρο σχολιο που διαβασα σημερα.. το αναποδο ειναι το σωστο αλλα τοσα ξερεις τοσα λες..

Eaglos

Μόνο ως άθρο τρολιά/αφιέρωμα στα περιοδικά τεχνολογίας των 90s μπορώ να
το εκλάβω. Δεν γίνεται εν έτη 2015 να γράφουμε ένα κατεβατό για αναλύσεις,
χρόνο απόκρισης και τα εκατοστά απόστασης. Αυτά είναι πράγματα για μισή
παράγραφο.

Blacksheep

+1 @Eaglos. Maximum 22 inches? Γελάει ο κόσμος! Έχουμε πάει σε minimum 24 inches εδώ και 3-4 χρόνια και εσείς γράφετε άρθρο για άλλη εποχη. Τρολλία?? Θυμάμαι pc magazine του 99′ που έλεγε οτι παραπάνω απο 19 inches είναι overkill. χαχαχαχα. Μείνετε στο να αναπαράγετε είδηση για τηλέφωνα και αφήσε τα know how και τα educational για αυτούς που το κατέχουν.

mimis13

@Eaglos, έχεις ρίξει καμία ματιά στα προηγούμενά μου άρθρα; έχω γράψει για επεξεργαστές, μητρικές, ραμ, κάρτες γραφικών, σκληρούς δισκους και τώρα για οθόνες. Κάνω μια ολοκληρωτική ενημέρωση γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν πως να επιλέγουν τα εξαρτήματά τους. Δεν μπορείς να λες ότι σας κοροϊδεύω, ούτε να μειώνεις το έργο μου και το χρόνο που αφιέρωσα γι’ αυτό.

Αν παρ’ ολ’ αυτά, εσύ γνωρίζεις όλες αυτές τις πληροφορίες και νιώθεις ότι έπρεπε να μην έχουν γραφεί ή αφού γράφτηκαν, να είναι σε μια μόνο παράγραφο, αυτό που έχω να σου πω είναι, μην ξαναδιαβάζεις αυτό που από πεποίθηση ξέρεις ότι το γνωρίζεις καλά. Θα επιθυμούσα να είσαι πιο ευγενικός και να σου θυμίσω ότι στα 90s όχι μόνο δεν υπήρχε ποικιλία σε οθόνες, αλλά δεν υπήρχαν και καταστήματα να επιλέξεις. Πήγαινες σε ένα και είχε 3-4 με διαφορετικές ίντσες κι όλα τα άλλα ίδια, αφού η τεχνογνωσία τότε ήταν φτασμένη. Μόνο οι Flatron έβγαλαν κάτι νέο και οι Eizo, αλλά με τις τιμές τους ποιος άλλαζε οθόνη τότε αν δεν του καιγόταν;; Είπαμε την οθόνη την παντρεύεσαι.

mimis13

@blacksheep, αν εσύ βλέπεις καθαρά τις 24 ίντσες με 30 εκατοστά απόσταση, δε σημαίνει ότι βλέπουν και οι άλλοι. αν εσύ γνωρίζεις κάτι, δε σημαίνει ότι γνωρίζουν και οι άλλοι. εγώ βλέπω ότι μας διαβάζεις, μας σχολιάζεις κι εδώ τριγυρίζεις. γιατί να κακολογήσεις; αφού κι εσύ εδώ είσαι στην παρέα. ευχαριστώ που με διαβάζεις πάντως.

NZ

Η αλήθεια τελικά βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση.
Με το θέμα των αναλύσεων θα μπορούσαν οι εταιρίες να κατασκευάσουν οθόνες με αναλύσεις ανάλογα τις ίντσες.
Αλλά πρέπει να σκεφτείετ και τον παράγοντα “ανθρώπινο μάτι”. Πόσο θα μπορέσει να καταλάβει τη διαφορά στο UHD και στο 4Κ

Chris

Μια χαρα αρθρο ειναι ειδικα γι’αυτους που δεν γνωριζουν..
οσο για το μαξιμουμ 22”- 24”συμφωνω στην περιπτωση του Full HD
γιατι απο 24” και πανω αρχιζουν να φαινονται ατελειες…
Εμενα δεν μου ειναι αρκετο θεωρω το ιδανικο μεγεθος γυρω
στις 27”-28” αν μιλαμε για 16:9 / 16:10 monitor παντα
βεβαια αυτο ειναι διαφορετικο στον καθενα ειναι αναλογα με τα γουστα του!
το τραγικο στις μερες μας ειναι οτι με 150-200 ευρω θα επρεπε να παιρναμε
μονιτορ με αναλυση 2K αντι να εχουμε μεινει τοσα χρονια στις Full HD
δεν εγινε ποτε mainstream το 2Κ το γιατι δεν μπορω να το ξερω φανταζομαι
ομως διαφορα σεναρια..

andy

Παιδιά σε όσους δεν αρέσει το άρθρο, και το κάθε άρθρο εδώ μέσα, καλό θα ήταν να μη το διαβάζουν για να μην σπάζοντε και να μην μπένουν στη διαδικασία να γράφουν ανούσια σχόλια για να μη σπαζόμαστε και εμείς που τα διαβάζουμε. Επίσης, όσοι θεωρούν ότι γνωρίζουν περισσότερα, ας συντάξουν αυτοί κάτι προς ανάρτηση, έτσι ο χρόνος που σπαταλούν θα έχει περισσότερη ουσία. Αυτά απο εμένα, φιλικά παντα.

agony

Να πω οτι μπορεις να εχεις 4κ 60 hz. Σε hdmi 2 . Επισης απο 28 ιντζες και πανω πλεον ειναι ορθο να εχει κάποιος οθονη δουλευω σε 32 στα 30 cm 3 χρονια ανετα εχει να κανει καθαρα με την ποιότητα τις οθονης.
Θα ηταν ωραια να αναλυσεις και τ πανελ + και – επισης γιατι λες δυστυχώς τα 60 καρε σε 3d σου φενονται λιγα? Εκτος του οτι σε ταινειες 24 και 48 ειναι αυτα που υπαρχουν σε gaming πανω απο 60 καρε ειναι υπερ αρκετα. Ασε που δεν υπαρχει τροπος να δεις over 60 fps 3d πουθενα επισημα και σε παιχνιδι και σε ταινεια. Ωραιο άρθρο.

manolinio7

27 με 32 ιντσες ειναι η καλυτερη επιλογη.. τωρα τι λεει ο καθε ενας τα ακουω βερεσε.. αυτοι που ξερουν απο gaming καταλαβαινουν τι εννοω.. και στο σαλονι μου παιζω ps4 σε 55 ιντσες και παλι την εχει συνηθισει το ματι μου.. αλλο πραγμα βεβαια αλλα με βαση την αποσταση που εχεις (στο σαλονι πχ 3μ και στο pc μισο μετρο) πανω κατω εχεις την ιδια θεαση..

Αριστείδης

@Νικόλας η προταση μου ειναι μια οθονη της ASUS.Η ονομασια του μοντελου που θα σου προτεινα ειναι VN289Q FULL HD BLACK 28″.Ειναι FULL HD και εχει πολυ καλο χρονο ανταπορισης (5ms)…!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.