AMD Radeon GPUs: Η σειρά R9 400 θα φτιαχτεί στα 14nm

Αν και η AMD αυτές τις μέρες ετοιμάζεται για την άφιξη των νέων της GPU σε αυτό το τρίμηνο του έτους, φήμες θέλουν να κάνει το βήμα μπροστά με το σχεδιασμό των ακόμα πιο νέων καρτών γραφικών της.

Οι νέες GPU της σειράς Radeon R9 300 θα κυκλοφορήσουν το προσεχές καλοκαίρι σε όλο των κόσμο. Η αναμενόμενη αυτή σειρά GPU έχει κάνει τον κύκλο του κόσμου με τις φημολογίες για καλύτερο gaming στα Windows 10, ακόμα και συγκριτικά με τα μεγάλα θηρία της Nvidia.

Η αρχιτεκτονική της είναι στα 28nm, αν και ο στόχος ήταν αρχικά τα 20nm. Δυστυχώς σύμφωνα με τους κατασκευαστές της εταιρείας αυτού του είδους η τεχνολογία έχει υψηλό κόστος.

Η AMD φεύγοντας από τα τροπικά νησιά, κινούμενη από νησί σε νησί, έβαλε στόχο να αποδημήσει σε πιο ψυχρά κλίματα το 2016. Η νέα σειρά AMD Radeon R9 400 έρχεται με ονομασία “Arctic Islands”. Η συνεργασία της AMD με την Global Foundries, της δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία FinFET στα 14nm, προσπερνώντας εντελώς τα 20nm.

Κι όμως, δεν είναι αυτό απαραίτητα το highlight των νέων της AMD. Αναφέρεται πως η κάρτα γραφικών ναυαρχίδα της σειράς αυτής, με ονομασία “Greenland” θα χρησιμοποιεί μνήμη HBM δεύτερης γενιάς που θα έχει ταχύτερο εύρος ανάγνωσης γραφικών και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Σύμφωνα με τη Hynix που είναι ο συνκατασκευαστής αυτής της τεχνολογίας, η HBM2 μνήμες γραφικών θα προσφέρουν 57% περισσότερο bandwidth γραφικών στο 48% της κατανάλωσης των GDDR5.

Αυτό σημαίνει ότι η AMD θα συνεχίσει να κατασκευάζει δυνατές κάρτες γραφικών, όπως έκανε και πριν, αλλά με στόχο τη χαμηλότερη κατανάλωση και την βελτιωμένη μνήμη γραφικών, τόσο σε χωρητικότητα αλλά και σε ταχύτητα. Κι αν η σειρά R9 300 σας έκανε κάποια έκπληξη στο παρελθόν σε συγκρίσεις με αντίπαλες κάρτες της Nvidia, ειλικρινά δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί με τη σειρά R9 400.

amd radeon gpu 14nm, AMD Radeon GPUs: Η σειρά R9 400 θα φτιαχτεί στα 14nm

amd radeon gpu 14nm, AMD Radeon GPUs: Η σειρά R9 400 θα φτιαχτεί στα 14nm

Πηγή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Νωντας

Παιδες μια απορια..Εχω ι5 750 στα 3.5 και 8 γιγα ραμ και σκεφτομαι για gtx970 τωρα ή να περιμενω λιγο για 380,380Χ..Τι λετε?Βασικα ποια καρτα θα εχει καλυτερη συνεργασια με τον επεξεργαστη που εχω για να παιζω παιχνιδακια??

mimis13

@Νωντας, για να είμαι ειλικρινής, για σένα το πλοίο πέρασε. Κάποια κάρτα της σειράς 500 ή 600 μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά όχι και τόσο πολύ. Έχεις επεξεργαστή 2009-2010, θα φας τρελό μπουκάλι με κάτι καινούργιο.

dimmis

@Νωντας είχα τον ίδιο αλλα τον έτρεχα στα 4.0 είναι πολυ δυνατός.
Ακόμα και με gtx 970 Θα έχεις πολύ μικρή απώλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.