AMD Zen: Νέα γενιά επεξεργαστών με αρχιτεκτονική 14nm

H AMD είναι μια εταιρία ιδιαίτερα αγαπητή ανάμεσα στις τάξεις των gamers, κυρίως για τις κάρτες γραφικών της, που παραδοσιακά αποτελούν την value for money πρόταση της αγοράς. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της για την νέα γενιά επεξεργαστών εχουν προκαλέσει αίσθηση αφού η προσπάθεια της να παραμείνει ανταγωνιστική είναι εμφανής.

Συνοπτικά οι φήμες που πρέπει να εστιάσουμε για τον νέο AMD Zen, οπως ονομάζεται ειναι οι εξής:

Αρχιτεκτονική 14nm
Με αυτήν την κίνηση η AMD εκσυγχρονίζεται από τις παρούσες αρχιτεκτονικές 28nm και 32nm, υιοθετώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά και τα προτερήματα της νέας μεθόδου.

Υποστήριξη DDR4
Πολυ σημαντική προσθήκη μιας και η νέα γενιά μνημών DDR4 που είχε ανακοινωθεί πριν κάποιο καιρό, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Εφαρμογή τεχνολογίας multi-threading
Η AMD έχει μια λύση στο οπλοστάσιο της που είναι διαφορετική (cluster multi-threading aka CMT) από αυτό που η Intel διαφημίζει εδω και χρόνια ως hyper-threading (simultaneous multi-threading aka SMT). Στην πράξη η λύση της AMD έιναι κατώτερη την ώρα η Intel μιλά για ποσοστά αύξησης απόδοσης που αγγίζουν το 20% στους επεξεργαστές της. Η AMD έτσι, στοχεύει στην δική της υλοποίηση του SMT στα τσιπ της, ψάχνωντας απάντηση στον συγκεκριμένο τομέα εδω και 15 χρονια, απο τοτε που η Intel ανακοίνωσε το hyper-threading.

Θερμική απόδοση μέχρι 95w
Ο σκοπός εδω ειναι η καλύτερη θερμική απόδοση των επεξεργαστών, ένας άλλος τομέας στον οποίο η εταιρία εχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Οι 8πυρηνοι επεξεργαστές της AMD σήμερα εχουν θερμική απόδοση 125 watt.

Κλείνοντας να τονιστεί ότι τα δεν υπάρχει κάποια φημολογία ούτε εχει γίνει λόγος για τις ενσωματωμένες GPU που θα φέρουν τα νέα τσιπ της AMD.

AMD Zen, AMD Zen: Νέα γενιά επεξεργαστών με αρχιτεκτονική 14nm

Πηγή

Θωμάς Μπίρης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.