Apple, Δεύτερη δύναμη στους επεξεργαστές για mobile συσκευές

H Apple ακολουθεί κατά πόδας την Intel σε ποσότητα επεξεργαστών για φορητές συσκευές, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα της In-Stat. Τόσο η επιτυχημένη εμπορική πορεία του iPhone, όσο και το hit του iPad αποτελούν τους βασικούς λόγους που έχουν κάνει τους επεξεργαστές που χρησιμοποιεί η Apple να πατήσουν γκάζι.

Η έρευνα λέει ότι η ψαλίδα μεταξύ της Intel και της Apple κλείνει με γρήγορους ρυθμούς. Το 2011 η Apple έβαλε 176 εκατομμύρια επεξεργαστές στις iOS συσκευές της, κατακτώντας το 13,5% της παγκόσμιας αγοράς. Η Intel από τη μεριά της παρήγαγε 181 εκατομμύρια chips για mobile συσκευές, έχοντας δικό της το 13,9% της αγοράς.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά την κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου iPhone, ενώ η Intel έχει έτοιμο ήδη τον Atom Medfield επεξεργαστή της για smartphones και tablets. Πάμε για μάχη γιγάντων δηλαδή…

, Apple, Δεύτερη δύναμη στους επεξεργαστές για mobile συσκευές

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilis

Αρα no κατασκευαστης ειναι η Samsung λοιπον…

Max91

οι IOS συσκευές δεν φορανε επεξεργαστή που είναι δημιουργία της Samsung άρα πως έβαλε τόσους επεξεργαστές…. εκτός εάν εννοεί αυτούς της Samsung (πάντως εάν είναι έτσι καλή μαγκιά να διαφημίζεσαι σαν τρελή αγελάδα και τελικά το γάλα να’ναι εισαγόμενο καλοοο).

john

καλα η παραπληροφορηση παει συνεφο,νομιζα οτι η Samsung φτιαχνει τους επεξεργαστες της apple.

Kosmas Konstantakakis

Εδω η διαφημιση του iphone που παιζει στην TV προβαλει την υπεροχη camera της Apple που ειναι made by sony, στους επεξεργαστες θα κολλησουμε?! 😛

Nikos

Η Samsung τους έβγαζε με μια αλλη εταιρια και τους πουλούσαν στην apple. Tωρα ομως την αλλη εταιρία την αγόρασε η apple…

Nikos

η κάμερα είναι SONY και ο επεξεργαστής παράγεται από την Samsung και το κινητό συνθέτεται απο την Foxconn.. Ποιος το σχεδίασε? Πιστεύω ότι σε όλες τις συσκευές δεν είναι η ίδια εταιρία που κατασκευάζει όλα τα μέρη του προιόντος. Τζάμπα θέμα το κάνουμε.

mmike

Πω, πω παγκόσμια συνομοσία για να βγαίνει πάντα πρώτη η Apple! Φούσκα η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο! Οι άλλοι την έφτιαξαν! Πάντως, μου τη λύσατε κι΄ αυτή την απορία! Έλεγα κι΄ εγώ;

nick

Μην λέτε ότι νανε ρε παιδιά όλου οι επεξεργαστές τις Apple σειράς ΑX είναι SAMSUNG αυτό και η κουτσή Μαρία το ξέρει 🙂

dali13gr

Λένε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Και πόσο δίκιο έχουν…

Οι επεξεργαστές της Apple είναι σχεδιασμένοι από την ίδια την Apple, από το team που υπήρχε στην P.A Semi (Paolo Alto Srmiconductors) και την οποία η Apple εξαγόρασε το 2008. Για τα παραπάνω αρκεί μια αναζήτηση στην Wikipedia με τον όρο Apple A4 ή Α5 chip.

Η Samsung και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κατασκευάζει επεξεργαστές για την Apple είναι απλά κατασκευάστρια. Όπως η Qualcomm και η Ti π.χ. Άλλοι είναι οι επεξεργαστές που βγάζει η Samsung και βάζει στις συσκευές της ή πουλάει σε τρίτους.

Κράξτε κι άλλο τώρα.

Tony Cool

Μην ξεχναμε και την οθονη που ειναι της lg.

alexis

πες τα ρε dali13gr,μπας και καταλαβει κανεις και σταματησουν τις θεωριες συνωμοσιας που γινονται εις βαρος της κακομοιρας και φτωχης samsung…!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παιδιά ο φίλος από πάνω έχει δίκιο πως η samsung απλά φτιάχνει τους επεξεργαστές της apple οι οποίοι είναι δικής της σχεδίασης(της apple).Ακόμα και έτσι από την στιγμή που έχει τόσα λεφτά ώστε να αγοράσει ολόκληρη Ελλάδα τότε γιατί να μην φτιάξει δικά της εργοστάσια;Γιατί να πληρώνει περισσότερα στους κατασκευαστές και να μην γίνει αληθινή κατασκευάστρια;Γιατί να καταλήγει ένα αριστούργημα όπως το iphone στα χέρια μας με 700€ ;Αν φτιάξει δικό της εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων και σταματήσει να “παίρνει απ’έξω” τότε απλά φανταστείτε μία apple χωρίς όρια και πάνω από όλα με φθηνότερα προϊόντα.

dali13gr

Δεν νομίζω πως είναι συμφέρον να κάνει δικές της εγκαταστάσεις. Η κάθετη παραγωγή δεν είναι επιτυχημένη σε τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις. Η Foxconn είναι κατασκευαστής για πολλές εταιρείες κι έτσι όλα τα κόστη της μοιράζονται. Ένα εργοστάσιο (πολλά για την ακρίβεια) θα ανέβαζε το κόστος παραγωγής αντί να το κατεβάσει. Γι αυτό και οι Samsung/LG, πέρα από κομμάτια για δικές τους συσκευές προμηθεύουν κι άλλους. Κάθετη παραγωγή για πολλά χρόνια είχε και το FIAT Group φτιάχνοντας ΚΑΘΕ εξάρτημα για τα αυτοκίνητά της και παραλίγο να κλείσει 😉

Γιάννης

@ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Εδώ μπαίνει ο οικονομικός όρος flexibility.
Κάθε επιχείρηση επιλέγει την οικονομική στρατηγική μεταξύ των σταθερών και μεταβλητών δαπανών. Πρωταρχικός στόχος για κάθε επιχείρηση είναι όσο το δυνατόν λιγότερα σταθερά έξοδα και μεταβλητές δαπάνες από οικονομικά συμφέρουσες αγορές.
Μέθοδοι που αναπτύχθηκαν από την αρχή της παγκοσμιοποίησης.

Και επειδή υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι πρέπει να υπάρχει ένας συντελεστής μεταξύ της διασποράς των παραγόμενων εξαρτημάτων.

Μπουρου μπουρου μπουρου μπουρου. Κλασσική βιομηχανική οικονομική πολιτική.

@@@@@@@@@@@@@@@

Στο θέμα μας τώρα, νομίζω πως δεν είναι αξιόπιστα τα μέτρα σύγκρισης γιατί η INTEL είναι παράλληλα και αποκλειστικά κατασκευάστρια εταιρία ενώ η apple όχι.

stavros

πολύς ντόρος για το τίποτα.όπως αναγκάστηκε στους mac να φορέσει επεξεργαστές και mobo intel για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική,το ίδιο θα κάνει αργά ή γρήγορα και στο mobile κομμάτι όπου υπάρχουν πολύ καλύτεροι επεξεργαστές.αυτό που κάνει καλά είναι το marketing σε συνδυασμό με την άγνοια και την αγελαδοποίηση του καταναλωτικού κοινού και έχει καταφέρει να πουλήσει τόσο πολύ.είναι αλήθεια ότι έβγαλε στην αγορά επαναστατικά προιόντα που άλλαξαν τη μουσική,τα κινητά κτλ αλλά απο εκεί και πέρα τίποτα.κοροιδεύει τον κόσμο με ακριβότερα προιόντα απο τον ανταγωνισμό με χειρότερο hardware και χαρακτηριστικά είτε πρόκειται για computing είτε για mobile συσκευές.είναι τυχαίο το ότι δεν βάζει sd slots στα προιόντα της για να σου πουλήσει τα έξτρα γίγα 100 ευρώ πάνω ενώ μια αντίστοιχη κάρτα δεν έχει πάνω απο 20 ευρώ.ίδιο UI απο το 2007,μόλις πριν 2 χρόνια ανακάλυψε την βίντεο κλήση και αυτή μόνο over wifi,κάτι που την κάνουν απαρχαιωμένα κινητά,vga κάμερα στο νέο ipad,μόνο η οθόνη του είναι κάτι το καινούριο.το ίδιο και στους υπολογιστές.2500 ευρώ για έναν imac τον οποίο δεν μπορείς να αναβαθμίσεις και σε 2 χρόνια τον πετάς απο το μπαλκόνι ενώ στα ίδια λεφτά στήνεις ένα pc με το λιγότερο διπλάσια επεξεργαστική ισχύ και αναβαθμίσημο και… Συνέχεια »

Max91

πω πω ηρθαν και οι appleάκιδες το iphone το ενα το iphone το αλλο, η apple οτι βγαζει σε κανει να νοιωθεις πως στο εκανε η μαμά με αγαπη… ρε παιδια χωρις παρεξηγηση αλλα τι ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ειναι αυτος με τα κινητα γενικοτερα και ΕΙΔΙΚΑ για το iphone εξαιτιας τετοιων αηδιαστικων fanboy τα εχει παρει και πανω της η apple μα και η καθε apple και πουλανε τα προιοντα τους σε τιμες να μη πω… ΚΙΝΗΤΟ ειναι το iphone οπως και το GALAXY S και ολα τα αλλα γιατι φινεται ολο αυτο..??? μαλλον για να εχουμε την καθε εταιρια να τα περνει πανω της και ολο να αυξανη τις τιμες της.

Γιάννης

stavros δε θα συμφωνήσω μαζί σου.
Σκοπός των επεξεργαστών και των άλλων hardware είναι να δουλεύει ομαλά το σύστημα τόσο στη καθημερινότητα όσο και σε δύσκολες συνθήκες.
Τώρα αν η apple έχει καταφέρει να βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα με ανταγωνίστριες εταιρείες αλλά με παλιότερη τεχνολογία τότε μπράβο τους.
Μη ξεχνάμε ότι ο μέσος χρήστης θέλει να δουλεύει καλά το μηχάνημα του και όχι να κοκορεύεται για τα χαρακτηριστικά του.

+1 για το marketing. Αλλά αυτό που κάνει η apple απλά είναι να πουλάει κάθε προϊόν πακέτο με τη “φιλοσοφία” του (και καλά). Δεν είναι τυχαίο που στο site της apple θα δεις δίπλα από κάθε προϊόν και το αντίστοιχο βίντεο για το πόσο “αγάπη” έδωσαν σε αυτό — κάτι που δε θα δεις στις άλλες εταιρείες, ούτε καν στο andoid.com. Οπότε μη νομίζετε ότι είναι και τρελά τα λεφτά που δίνει στο marketing.

Για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι applefan απλά επειδή ασχολούμαι με το marketing και ενθουσιάστηκα με το αντίστοιχο της apple το έψαξα πολύ το θέμα.

Φιλικά πάντα.

dali13gr

Δυστυχώς, βλέπω ότι παρά την τεράστια πληροφόρηση που υπάρχει πλέον, ελάχιστοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν και να μάθουν και απλά βρίσκουν ευκαιρία να πουν την εξυπνάδα τους με “βαρύγδουπες” εκφράσεις. Φίλε Σταύρο, προφανώς και δεν γνωρίζεις ότι τον λόγο που η Apple επέλεξε την πλατφόρμα Intel όπως επίσης δεν γνωρίζεις πως οι επεξεργαστές που χρησιμοποιεί η Apple είναι αρχιτεκτονικής ARM, όπως και όλοι οι υπόλοιποι επεξεργαστές που προέρχονται από τους κατασκευαστές της λίστας, πλην Intel. Οπότε, δεν έχει κανέναν λόγο να επιλέξει κάποιον άλλο επεξεργαστή. Φυσικά και δεν θα σου αλλάξω την άποψη ότι τον μεγαλύτερο ρόλο σε ένα προϊόν τεχνολογίας και ειδικά στο mobile κομμάτι, δεν τον παίζει το hardware ή το software αλλά ο συνδυασμός αυτών. Optimization λέγεται και ξεκάθαρο παράδειγμα optimization είναι τα WP7 που σε μονοπύρηνους επεξεργαστές που πολλοί σνομπάρουν και κοροϊδεύουν, το λειτουργικό είναι ό,τι πιο γρήγορο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Στη μνήμη RAM καλύτερα να μην αναφερθώ γιατί κάποια λειτουργικά θα “κοκκινίσουν” από ντροπή. Στο κομμάτι UI, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εσύ θεωρείς όμορφο το Α, εγώ το Β και ο πιο πάνω το Γ. Το να συγκρίνεις μια κάρτα μνήμης με την ενσωματωμένη μνήμη μιας οποιασδήποτε συσκευής, είναι τουλάχιστον ατυχές, τόσο από πλευράς ταχύτητας read/write… Συνέχεια »

dali13gr

@Max91, σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο και αυτό είναι το σύνηθες φαινόμενο παντού: Οι fanboys όχι μόνο της Apple αλλά και του Android και του Mac OS X και του PS3 και του XBOX κοκ. Δεν είναι κακό να είναι κάποιος fanboy. Το θέμα είναι να υπάρχουν επιχειρήματα και λογική σε μια συζήτηση και όχι σχόλια του στυλ “Ουυυυυυυ 666” “Ουυυυυυυ 666” 🙂 Άμα δεις όλα τα σχόλια του άρθρου, μόνο fanboys της Apple δεν θα δεις. Εκτός από τα δικά μου, φυσικά 😀

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.