Cherry: Η εταιρεία θρύλος στα μηχανικά πληκτρολόγια

Η εταιρεία Cherry ως και σήμερα είναι η νο.1 εταιρεία στο σχεδιασμό και στις τεχνολογίες πληκτρολογίων. Αν και πλέον έχει αγοραστεί από την ZF Electronics το 2008, διατηρεί το όνομά της στις πατέντες της και στα προϊόντα της, έχοντας μια μεγάλη γκάμα από αισθητήρες, διακόπτες, περιφερειακά και συστήματα αυτοματισμών.

Η Cherry ιδρύθηκε το 1953 από τον Walter Cherry – κλασικά όπως κάθε άλλη εταιρεία από τις Η.Π.Α. – στο υπόγειό του και η ιστορία θέλει να είναι η πρώτη εταιρεία σε κατασκευή πληκτρολογίων (ισχυρισμοί της Cherry GmbH).

Όσο και η ιστορία της να έρχεται από πολύ μακριά, όσα προϊόντα κι αν έχει φτιάξει, είναι γνωστή για έναν λόγο, για τους MX διακόπτες της στα πληκτρολόγια. Οι Cherry MX διακόπτες είναι μια πατέντα από τα 80s και αναγνωρίζονται σήμερα από το χρώμα που έχει το κινούμενο στέλεχος κάτω από το πλήκτρο όταν πατιέται. Οι διακόπτες αυτοί χρησιμοποιούνται ως και σήμερα σε πληκτρολόγια gaming, υψηλής ποιότητας και κόστους από μεγάλες εταιρείες στο χώρο των περιφερειακών, όπως η Razer, η Logitec, η Coolermaster, η Gigabyte, η Roccat και πολύ προσφάτως η Corsair. Για να εισχωρήσουμε βαθύτερα στο θέμα μας, θα αναλύσουμε ανά χρώμα την κάθε λειτουργία και πεδίο χρήσης.

Ο μαύρος διακόπτης MX Black (Roccat Ryos MK Pro) έχει την πιο απλή λειτουργία, κινούμενος καθέτως πάνω και κάτω, χωρίς να κάνει μεγάλο θόρυβο. Εξ αιτίας της μεγάλης δύναμης που απαιτείται για να πατηθεί κάθε πλήκτρο, βοηθάει ώστε να μην πατηθεί κατά λάθος κάποιο διπλανό, κάτι που το καθιστά ιδανικό για gaming. Γι αυτό το λόγο σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται για πληκτρολόγηση κειμένων, καθώς κουράζει πολύ γρήγορα.

cherry, Cherry: Η εταιρεία θρύλος στα μηχανικά πληκτρολόγια

Ο κόκκινος διακόπτης MX Red (Corsair KK70 & 95) έχει την ίδια λειτουργία με τον μαύρο. Η διαφορά τους είναι ότι στον κόκκινο η δύναμη που απαιτείται για να πατηθεί είναι κατά 25% μικρότερη και δεν κουράζει τόσο όσο ο μαύρος, επιτρέποντας και πιο γρήγορες κινήσεις. Γι αυτό και οι κόκκινοι διακόπτες είναι πιο διαδεδομένοι για gaming.

cherry, Cherry: Η εταιρεία θρύλος στα μηχανικά πληκτρολόγια

Ο καφέ διακόπτης MX Brown (Coolermaster SGK 7000) ανήκει στην κατηγορία των σχετικά αθόρυβων απτών διακοπτών. Αυτό σημαίνει πως μόλις πιέσουμε το κουμπί, επιδρά αφού αντιληφθούμε ένα κτύπο στο τέρμα του διακόπτη. Είναι κατάλληλος και για gaming όσο και για πληκτρολόγηση κειμένων, αφού είναι εργονομικά πιο ελαφρύς (μαλακός) σχετικά με άλλους διακόπτες της εταιρείας.
cherry, Cherry: Η εταιρεία θρύλος στα μηχανικά πληκτρολόγια

Ο μπλε διακόπτης MX Blue (Razer Black Widow 2013) είναι ο πιο κοινός διακόπτης από την κατηγορία των θορυβωδών. Αυτοί οι διακόπτες είναι οι αγαπημένοι όσων επιθυμούν την πληκτρολόγηση κειμένων με τυφλό σύστημα, αλλά εχθροί για τους συναδέλφους τους, διότι σε κάθε πίεση πλήκτρου ο χρήστης ακούει και το «κλικ», αλλά και αντιλαμβάνεται τον κτύπο στο τέρμα. Το αρνητικό, πέραν από το θόρυβο, είναι πως λόγω της μεγάλης απαιτούμενης δύναμης που χρειάζεται και ότι πρέπει να τερματίσει σε βάθος, το να πατηθεί γρήγορα το ίδιο πλήκτρο δύο φορές είναι δύσκολο.

cherry, Cherry: Η εταιρεία θρύλος στα μηχανικά πληκτρολόγια

cherry, Cherry: Η εταιρεία θρύλος στα μηχανικά πληκτρολόγια

Δημήτριος Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
PIT

εξαιρετικο κειμενο. !!!

Nikolas

Thanks !

Ηρακλής

Πολύ καλό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.