Commodore C64x Extreme, Ο θρύλος αναβιώνει

Όλοι οι συνομήλικοί μου θα θυμάστε τον θρυλικό υπολογιστή Commodore 64 (C64), κάποιοι ίσως και να τον είχατε αποκτήσει (εγώ ξεκίνησα από Amiga 500). Η αμερικάνικη εταιρεία Commodore USA έχει αγοράσει τα δικαίωματα χρήσης του ονόματος και του λογότυπου Commodore και κατασκευάζει custom ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το σασί του C64.

Πιο πρόσφατο δημιούργημά της Commodore C64x Extreme με επεξεργαστή Intel Core i7 2.2GHz, μνήμη RAM 8GB, κάρτα γραφικών Intel HD 3000 και σκληρό δίσκο χωρητικότητας 2ΤΒ. Όπως καταλαβαίνουμε από τις φωτογραφίες χρησιμοποιείται ένα mini-ITX motherboard μέσα στο κουφάρι του παλιού Commodore 64 και φυσικά με το πληκτρολόγιο ενσωματωμένο!

Η τιμή του Commodore C64x Extreme με πλήρες configuration θα είναι 1499 δολάρια Αμερικής και θα είναι διαθέσιμος στα μέσα Δεκεμβρίου μέσα από την επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας. Επίσης θα πωλείται και σκέτο το σασί μόνο με το motherboard και το τροφοδοτικό με τιμή 349 ευρώ.

Η εταιρεία Commodore USA υποσχέθηκε ότι το σύντομα θα παρουσιάσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα το Commodore Vision OS που θα βασίζεται στο Linux για την απόλυτη retro εμπειρία!

, Commodore C64x Extreme, Ο θρύλος αναβιώνει

, Commodore C64x Extreme, Ο θρύλος αναβιώνει

, Commodore C64x Extreme, Ο θρύλος αναβιώνει

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
sokel

αν και ειχα το αλλο θηριο της εποχης ZX spectrum 48k θυμαμε οτι το Commodore C64 εκανε τρελες πωλησεις στην Ελλαδα εξαιτιας ενος παιχνιδιου ονοματι “elite” αν δεν με απατα η μνημη μου
ειχε προς το λευκο γκρι κουμπια και 8-bit με 64 ΚΒ μνήμη RAM
Κατά το βιβλίο των ρεκόρ Guiness ο C64 κρατά το ρεκόρ σε πωλήσεις παγκοσμίως
σε Commodore BASIC V2

tolism

Αχ τι μου θύμισες τώρα. Για την ακρίβεια εγώ είχα τον Commodore 128 ο όποιος με την εντολή go64 γινόταν ο 64. Όσο θυμάμαι το κασσετοφωνο του. Press play on tape λέμε.

Master Chief

Πωπώ…..κι εγώ ήμουν κάτοχος Spectrum….Τι φοβερές εποχές ήταν εκείνες…Θυμάμαι με τι αγωνία έψαχνα να βρω παιχνίδι, πραγματικά το χαιρόσουν. Τώρα πια υπάρχουν τα πάντα, παντού…..Αχ αγαπημένο Commando…..;)

Bakos360

πωω έφερες στην επιφάνεια αναμνήσεις τώρα!
ο πρώτος μου υπολογιστής!
6 χρονών πιτσιρίκι και είχα μάθει να φορτώνω τις εντολές (LOAD 8.1 blah blah blah αν θυμάμαι σωστά) για να παίζω games με το αθάνατο joystick!

Johnny

Spextrum Zx 48k… Τι μου θυμησεσ…δάκρυσαν τα ματιά μου… Λαστιχένια πλήκτρα, κασετόφωνο, μαγικός ήχος κατά την ατέλειωτη φόρτιση των παιχνιδιών… Dan dare! Τι παιχνίδι!

arhs

εγω ακομα εχω την amiga μου (Α500) 😀 που και που την ανοιγω για κανα shadow of the beast, και μερικα αλλα που μου υπενθυμίζουν νοσταλγικα τα ωραια τα χρονια ^_^

telas

gianna sisters, pun, robocop, mario, test drive και 100 ακόμη τίτλους! Έχω στο υπόγειο πακεταρισμένο πλήρες λειτουργικό commodore 64 μαζί με joystick κασετόφωνο, disk drive όλα κομπλέ!

Τρελές αναμνήσεις, δεν ξεκολλούσα !!!

REDODIN7

Εμενα το πρωτο που επεσε στα χερια μου ειναι το Amstrad CPC 464, μετα βεβαια ηρθε και η Amiga οπου με τον αξεχαστο Tomahawk μοχλο ελιωνα στο Super Frog και στο Sensible Soccer.

Αντώνης Μαρίνος

Βλέπω υπάρχουν αρκετοί “παλιοί”…εγώ, λόγω και ηλικίας, ίσως είμαι από τους “παλιότερους”, αφού είχα αγοράσει τον ZX το 1982, μόλις είχε πρωτοβγεί…ποιος θυμάται το γνωστό ελεεινό Kempston που έκαιγε την IO όταν τον είχες στα ποδαράκια τον Spectrum….μετά +, Plus, από Amstrad δεν πέρασα αλλά είχαν τα ξαδέρφια μου, μετά Atari STFM, και ακολούθως όλες οι γνωστές και μη εκδόσεις PC….

Σε όλα μου τα PC έχω πάντα ένα folder Emulators όπου έχω σεταρισμένο πλήρες Spectrum πακέτο…

okman

Δεν μου φαίνεται παράξενο πώς μία ιδιοφυία και ένας πανέξυπνος Κώστας Βλαχάκης να έχει ξεκινήσει από την Amiga 500 ! και αυτά που λέω δεν είναι κολακείες αλλά η πραγματικότητα ! αφού έχεις φοβερά specs και benchmarks ! Ξεκίνησα μέ τον θρυλικό commodore 64 όταν πήγαινα πέμπτη δημοτικού από μιά σχολή υπολογιστών μαθαίνοντας την γλώσσα basic. (για την ιστορία χρησιμοποίησαν τον commodore 64 γιά τα ηχητικά εφέ στην τριλογία του star wars!) Μετά από 5 χρόνια τον έδωσα και αγόρασα τον κορυφαίο υπολογιστή για την εποχή του Amiga 500 ( έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος υπολογιστής στις χρονιές 1991 και 1992 !) Οι 8-bitοι (spectrum, amstrad, commodore κ.α.) καθώς και οι 16-bitοι (atari,acord archimedes, Amiga κ.α.) home computers γράψανε την δικιά τους ιστορία και ώθησαν τις εταιρίες κατασκευής PC (Personal Computers) να φτιάξουν καλύτερες κάρτες γραφικών και ήχους κ.α., και να γίνουν πιό ανταγωνιστικές μίας και χρησιμοποιούνταν μόνο γιά επαγγελματική χρήση. Μπράβο Κώστα ! έπαθα ευχάριστο Σοκ βλέποντας πάλι τον commodore 64 με αυτές τις καταπληκτικές hardware δυνατότητες (τρέμε apple χαχαχα!), ελπίζω και πιστεύω σύντομα να κάνουν το ίδιο και καλύτερα με την Amiga 500 !!! Άντε με το καλό να δούμε και Amiga laptop, Amiga tablet, καί Amiga phone… Συνέχεια »

Ender

Πρώτο PC o Amstrad 6128 (νομίζω) και μετά IBM 8088….

Πόσο να πουλιούνται αυτά τώρα? lol

Παναγιωτης

ειμια του 1983 ειχε ο αδερφοσ μου Amiga 500 και μετα την ειχα εγω και εβαλα και μνημα 512 🙂
εμαθα πολλα απο αυτην και την εχω ακομα, το 1998 πηγα να παρω την 1200 magic pack αλλα πηρα το pentium 200 MMX, αν θα εχει καλο OS κατι μπορει να γινει τα εχει τα λεφτα του παντως…

marios40

Ειμαι φαν του ρετρο και πιστευω οτι σαν το αυθεντικό δεν είναι τιποτα.
Συνηθως αυτες οι προσπαθειες ειναι πιο πολύ για χρημα, αλλά μακαρι να ειμαι λαθος και να είναι αγνη η προθεση των εταιριων σε τετοιες κινησεις.

Ενα ελιναι το αυθεντικό :
https://www.retrocomputers.gr/mouseio/computer/a-e-computers/commodore-64
και πιστευω καλυτερα ο νοσταλγος να πάρει ο αυθεντικό απο ebay 😉

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.