Αρχιτεκτονική επεξεργαστή

, Αρχιτεκτονική επεξεργαστήΗ καρδιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή χτυπάει μέσα στον επεξεργαστή. Εκατομμύρια λιλιπούτεια τρανζίστορ έχουν χωρέσει σε μερικά εκατοστά σιλικόνης, αλλάζοντας τον τρόπο που διασκεδάζουμε, που εργαζόμαστε, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η τάση στους επεξεργαστές είναι η «τοποθέτηση» πάνω του ενός πυρήνες. Σήμερα διατίθενται επεξεργαστές με έως και δύο πυρήνες (dual core), ενώ σύντομα αναμένονται υλοποιήσεις με περισσότερους. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Λανθάνουσα μνήμη:
Εσωτερική μνήμη που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διεργασιών του επεξεργαστή. Τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν 1MB L2, ενώ τα ισχυρότερα τα συναντάμε και με έως 4MB.

Αρχιτεκτονική nm:
Όσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο καλύτερα! Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής μπορεί να είναι ταχύτερος και λιγότερο ενεργοβόρος από αντίστοιχα μοντέλα με παλαιότερη αρχιτεκτονική. Το wafer, η επιφάνεια-υλικό, που κατασκευάζονται οι επεξεργαστές, μπορεί να δεχθεί περισσότερους αφού μικραίνουν τα nm (νανόμετρα) κατασκευής .

GHz:
Παλαιότερα η ταχύτητα ήταν το παν για όλους. Οι κατασκευαστές όμως γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι όσο ανέβαινε η αυτή (και η συχνότητά της, GHz) τόσο αυξανόταν και η παραγόμενη θερμότητα. Γι αυτό το λόγο, ανέπτυξαν διάφορες έξυπνες τεχνικές ώστε ακόμα και με μικρές συχνότητες να επιτυγχάνετε υψηλή αποδοτικότητα.

Socket-βάση:
Κατά τη διαδικασία επιλογής επεξεργαστή, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας τον τύπο της βάση του, ώστε να μπορείτε να διαλέξετε στη συνέχεια τη μητρική που θα τον δεχθεί. Σήμερα, τα socket-βάσεις είναι τα τύπου LGA775 για επεξεργαστές Intel και τα 939 και ΑΜ2 για επεξεργαστές ΑΜD.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.