DOE supercomputer Sequoia, Με 1.6 εκ. πυρήνες και ταχύτητα 16 petaflops

Κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο γρήγορου υπερυπολογιστή στον κόσμο, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο θα κρατήσει τον τίτλο, μιας και οι εξελίξεις στην υψηλή τέχνη της Πληροφορικής τρέχουν με ασύλληπτους ρυθμούς. Ο εν λόγω υπερυπολογιστής ασχολείται με… πυρηνικά όπλα και έχει κατασκευαστεί από την IBM.

Στην εξέλιξή του έχει συντελέσει και το Department of Energy’s Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), το οποίο σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της IBM έχει καταφέρει να παρουσιάσει έναν υπολογιστή τούμπανο (που θα έλεγε και ο cVlachakis), με ικανότητα 16 χιλιάδων τρισεκατομμυρίων υπολογισμών το δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 16.32 petaflops. Αποτελείται από 96 racks, με 98,304 υπολογιστικούς κόμβους, 1.6 εκατομμύρια πυρήνες και 1.6 petabytes μνήμης… Υπολογιστική μαγεία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία του benchmarking έφτασε στην μέγιστη ταχύτητά του σε ένα τεστ 23 ωρών με κανένα πυρήνα να χαλά ή να αντιμετωπίζει το όποιο πρόβλημα.

, DOE supercomputer Sequoia, Με 1.6 εκ. πυρήνες και ταχύτητα 16 petaflops

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
alex M

Το καινούριο Call of Duty θα το σηκώνει??? Χαχαχαχαχα

venisk

Αν δεν έχει καλή κάρτα γραφικών και 200 εκ επεξεργαστές να έχει δεν θα το παίζει..Πεταμένα λεφτά για ΠΥΡΗΝΙΚΆ ΟΠΛΑ…κρίμα.

Timotheos

Τύφλα να χει το Skynet…!!!!!

Kritikos

…But Will it Blend? 😛

Κλασικος TechBlog user!

Τιμή ξέρουμε ?

Demis

Skynet και ξερό ψωμί :p

θανος

Τετοιο επεξεργαστη θα πρεπει να εχουν και τα κινιτα να ξεμπερδευουμε. Περιμενουμε το ι φον 5 και το γκαλαξυ 3. Βαζεις ενα 300 πυρινο και τελος 😛

Panos

το Pong το σηκωνει??????????????

Οαχαχαχαχχαχα

Haduuken!

Πεταμένα λεφτά , να βρει κάνα φάρμακο ; να λύσει τίποτα κάνα πρόβλημα ; τι μάπες που είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.