Υπολογιστές με επιλογή από δύο λειτουργικά συστήματα

Ως γνωστών, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν διανύει την καλύτερη περίοδο, κυρίως λόγω της αυξανόμενης στροφής του καταναλωτικού κοινού στα smartphones/ tablets. Ελπίδα στην ύφεση αυτή έρχεται να φέρει η προσπάθεια δημιουργίας PC τα οποία θα τρέχουν δύο λειτουργικά συστήματα, Android και Windows.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν την δημιουργία υπολογιστών οι οποίοι θα μπορούν να εναλλάσσουν τα δύο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα με το απλό πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να χρειάζεται restart στον υπολογιστή – ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούν.

Αν και η ιδέα μπορεί να ακούγεται αρκετά υποσχόμενη, παρουσιάζονται κάποια προβλήματα πίσω από την υλοποίηση της. Τα Windows 8 έχουν προκαλέσει αρκετή σύγχυση στον κόσμο, και η προσθήκη των Android σε αυτά ίσως μπερδέψει ακόμα περισσότερο τους χρήστες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των υπολογιστών αλλά και την συμβατότητα των Android εφαρμογών, οι οποίες προορίζονται εν γένη για μικρότερες οθόνες και όχι για υπολογιστές.

“It’s too confusing a proposition with too much complexity” υποστηρίζει ο Neil Hand, υπεύθυνος του τμήματος των tablet στην Dell. “In the end, most customers care about their applications and data, not the OS behind it.”

Intel και AMD κάνουν ήδη λόγο για hybrid PCs, ενώ εταιρίες ανάπτυξης υπολογιστών όπως η Samsung και η ASUS έχουν παρουσιάσει συσκευές που υποστηρίζουν και τα δύο λειτουργικά συστήματα. Το Transformer Book Duet της ASUS θα είναι διαθέσιμο στα μέσα του έτους στην Αμερική, όμως δεν υπάρχει ακόμα πληροφόρηση για την διάθεση του Samsung Ativ Q.

Επιπρόσθετα, εταιρίες όπως η Lenovo και η Hewlett-Packard έχουν στραφεί στην χρήση Android στους υπολογιστές τους, καθότι όπως υποστηρίζουν, τα Windows 8 παρά την μεγάλη αλλαγής τους σε σχέση με παλιότερα, δεν έχουν ακόμα αρκετές βασικές εφαρμογές στο market τους, όπως για παράδειγμα το Spotify. Για αυτόν τον λόγο, ένας υπολογιστής με διπλό λειτουργικό σύστημα θα μπορέσει να καλύψει το υπάρχων κενό.

Όσον αφορά την Microsoft, έχει αρχίσει να ξανασκέφτεται το θέμα του διπλού λογισμικού, παρότι στην αρχή ήταν αντίθετη. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, κάνει προσπάθεια να πείσει τους κατασκευαστές κινητών συσκευών να δώσουν την δυνατότητα εναλλαγής Android και Windows Phone στις νέες τους συσκευές.

Οι εξελίξεις κινούνται με ταχείς ρυθμούς παρότι η δημιουργία dual OS υπολογιστών έχει ξανασυζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί. Αυτή την φορά ίσως είναι πιο έτοιμη η αγορά για να το υποστηρίξει.Τι λέτε;

, Υπολογιστές με επιλογή από δύο λειτουργικά συστήματα

, Υπολογιστές με επιλογή από δύο λειτουργικά συστήματα

, Υπολογιστές με επιλογή από δύο λειτουργικά συστήματα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
forneverarrow

Όμορφη σκέψη. Μακάρι να φτάσει η εποχή που θα μπορούμε να έχουμε την ευελιξία του Android (αν πω iOS θα ζητώ πολλά ε?) μαζί με την ισχύ των Windows σε ένα σύστημα.

Αντώνης Μαρίνος

Εγώ ξέρω ότι Android και Ubuntu κάθονται πάνω σε WinCE και Windows αντίστοιχα από το 2008…ποιος είναι ακριβώς ο προβληματισμός όλων των “επιστημόνων” ?

stelakos

ας κανει ο χρηστης restart δεν θα του πεσει ο πισινος 😛

vagg

Δεν μπορείς να δουλέψεις τα windows με touch και το android με ποντίκι. Τέλος!

Panos7GR

Να φανταστώ ότι λέγοντας στο άρθρο για H/Y, εννοούμε laptops ή υβριδικά (laptops με αποσπομενη οθόνη). Έτσι το συζητάμε, σε desktops ούτε καν!
Νομίζω η κίνηση της ASUS με το Transformer Book Duet είναι η κίνηση ματ. Καλή ιδέα, φοβερή υλοποίηση, πολύ βολικό. Για σοβαρές εργασίες έχεις το Windows 8 laptop σου και όταν θες να διασκεδάσεις ή να ξεκουραστείς εξαπλώνοντας στο κρεβατακι σου, βγάζεις την οθόνη και έχεις το Android tablet σου. Έτσι μάλιστα!

Βέβαια έρχεται δειλά δειλά το Ubuntu (τουλαχιστον με όσα είχα διαβάσει παλαιότερα) που θα ενώσει κάπως το smartphone, tablet και Η/Υ. Επίσης το Chrome OS παίζει να συγχωνευτει με το Android στο άμεσο μέλλον. Τα σημάδια αυτό δείχνουν τουλαχιστον. (O Sundar Pichai από διευθυντής του Chrome OS, ανέλαβε το Android και πρόσφατα η Google έδωσε εργαλείο να κάνουν port τα Chrome apps στο Android. Σίγουρα κάτι παίζει…)
Οπότε η αγορά των υπολογιστών σίγουρα θα ανακάμψει, αλλά με διαφορετικό πρόσωπο. Τα All-in-One PCs και τα υβριδικά laptops / ultrabooks θα εμφανιστούν περισσότερο και θα κυριαρχήσουν. Εδώ είμαστε και θα το δούμε! 😉

obi

Δηλαδή όλοι αυτοί που δεν ήθελαν τα Windows 8 γιατί έχουν touch interface προσανατολισμό και ταιριάζουν καλύτερα σε τάμπλετ, τώρα θα είναι ευχαριστημένοι με το Android στον ίδιο υπολογιστή ;….

geo123

εγώ ηδη τρέχω στο pc μου windows 8,android και ubundu

betalabs

Υποτίθεται ότι τα Windows 8 σχεδιάστηκαν με βαση την χρήση τούς σε οθόνες αφής,πολύ σωστότερα θα έλεγα “και για οθόνες αφης”!!!!.τώρα γιατί θέλουν να μας φορτώσουν συσκευές με 2 λειτουργικά;;;.Η η Microsoft απέτυχε με τα Windows 8,η οι εταιρίες ββρήκαν τρόπο να προωθήσουν ένα νέο είδος συσκευών!!!

X

Υπάρχει και η εναλλακτική να στρωθεί κάτω η MS να κάνει σοβαρή δουλειά με το Market της. περισσότεροι τίτλοι, Προσφορές σε εκπτώσεις, Free για λίγο διάστημα, κτλ. Στην ανάγκη ας το σπάσουν μόνοι τους το market εφόσον η πειρατεία στα Tablet και στα smartphones βοηθάει της αγορές όπως έχει δείξει και η ως τώρα εμπειρία (βλεπ. IOS, Android).

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιος άλλος λόγος υπάρχει να τρέχεις Android σε συσκευή με WIndows ;;; Μιλάμε πάντα για Full windows όχι RT και χαζά – τέλος εφόσον στην αγορά του PC υπάρχουν ήδη αμέτρητοι τίτλοι θα μπορούσε να κάνει κάτι με τη συμβατότητα τους σε Tablet Mode ας έφτιαχνε έστω remake τα παιγνίδια που έχει βγάλει η ίδια άσχημα θα ήταν να βλέπαμε Touch Age of empires ?, HALO, Mark Of ninja, Fable κτλ, Τουλάχιστον έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι INTEL, AMD και φυσικά Nvidia (λέγε με Κ1) οπότε λογικά θα βγει άκρη.

pantzos

Όντως θα ήταν ωραίο να έχεις ένα λάπτοπ και να έχει windows και androin σχεδιασμένο για τάμπλετ. Τώρα όσο αναφωρά το ios φίλε ( forneverarrow) πιστεύω ότι αν μπεί σε pc με dual boot θα ήταν ωραίο αλλά το ios που έχουν η (imac) οχι αυτό που έχουν τα ipad κατά τη γνώμη μου πάντα.

Μαριο

Πες και σε εμάς τους άσχετους πως τα κατάφερες. Είναι εύκολο?

sokel

2 λειτουργικά για ταμπλέτες να βάζανε και κανένα σοβαρό όπως linux μην το περνάμε μόνοι μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Smartphones ASUS Asus ZenFone

Asus Zenfone 11 Ultra: SD 8 Gen 3 και σύστημα τριπλής κάμερας για πρώτη φορά από το 2021

Το Asus Zenfone 11 Ultra έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την κύρια σειρά Zenfone της εταιρείας.