Το γραφένιο καταπολεμά τα ραδιενεργά απόβλητα

Έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Rice University του Χιούστον και στο Lomonosov Moscow State University δείχνει ότι οι νιφάδες του οξειδίου του γραφενίου έχουν μεγάλη ικανότητα να απορροφούν τα ραδιενεργά κατάλοιπα από το νερό. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον καθαρισμό ακόμα και μετά από καταστροφές όπως της Φουκουσίμα.

γραφένιο, Το γραφένιο καταπολεμά τα ραδιενεργά απόβλητα

Σύμφωνα με άλλη έρευνα ανακαλύφθηκε επίσης ότι έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη ημιαγωγών, βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.

Τα θαύματα του γραφενίου όμως δεν φαίνεται να σταματούν. Αφαλάτωση, εύκαμπτοι ημιαγωγοί, και τώρα, καθαρισμός των πυρηνικών αποβλήτων. Κυρίως χάρη στην μεγάλη επιφάνεια των νιφάδων του και σε σχέση με τον άργυλο του μπεντονίτη και του ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιούνται τώρα, το γραφένιο λειτουργεί καλά ακόμα και με την παρουσία ασβεστίου και νατρίου, υλικά που περιπλέκουν την διαδικασία γενικότερα.

Το μείγμα που συλλέγεται εξακολουθεί να είναι ραδιενεργό, αλλά μπορούμε να το διαχειριστούμε πολύ πιο εύκολα και να το καταστρέψουμε.

Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004 και ήταν το 2010 που οι Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ στην Φυσική, για τις εργασίες τους στο γραφένιο, ένα υλικό που πολλοί πιστεύουν ότι θα φέρει επανάσταση στα ηλεκτρονικά.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giannis Charp

Ενδιαφέρον άρθρο!
Τώρα σχετικά με τους ημιαγωγούς πως περιμένουμε να εξελιχθούν;Θα περάσουμε το νανόμετρο;
Όποιος μπορεί ας μας διαφωτίσει με περισσότερες πληροφορίες.

Βαγγέλης

Ο Άνθρακας θα είναι χρυσός στις επόμενες δεκαετίες. Πάντα είχε ζωτικό ρόλο στην βιολογία μας αλλα πλέον και στα ηλεκτρονικά.

Ο άνθρακας σε μοριακό επίπεδο είναι αρκετά μικρότερος απο το πυρίτιο αλλα το γραφένιο είναι διάταξη με μόρια άνθρακα. Οπότε δεν μπορώ να φανταστώ άμεσα την νανο κλίμακα. Σίγουρα όμως θα έχει καλύτερη ηλεκτρική αλλα και θερμική συμπεριφορά και ας παραμείνουμε στην ΄΄ιδια κλίμακα.

Πραγματικά είναι το μέλλον.

Gvirginia

@Giannis Charp Το πυρίτιο απ’ότι ξέρω έχει φτάσει στα όριά του γι’αυτό έχουμε πλέον πολυπύρηνους επεξαργαστές…Τώρα για το γραφένιο λένε κάτι για 1 νανόμετρο και συχνότητες 100GHz ψάξε να διαβάσεις κανένα άρθρο με τη χρησιμότητα του γραφένιου γιατί εδώ δε νομίζω να κάτσει κανείς να γράψει 3 σελίδες+…Υπάρχουν πολλά άρθρα για διαφορετικές χρήσεις,όπως λέει και αυτό,για επεξαργαστές ,για τα καλώδια κ.α.

Giannis Charp

@Gvirginia οπότε η πρώτη χρησιμότητα του γραφενίου στις cpu θα είναι να αυξήσει τα GHz κατά πολύ μάλιστα.Καλό ακούγεται 🙂
Εντάξει δεν θέλω να μας γράψει κάποιος 3+ σελίδες,μια περίληψη θα ήταν αρκετή η μερικά link.Δεν πειράζει όμως θα κάνω μόνος μου μια αναζήτηση.

Βαγγέλης

Έυχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες. Μια ένσταση για τις οπτικές ίνες που τρέχουν μέσα φωτόνια και όχι ηλεκτρόνια, πως θα φτάσεις τις ταχύτητες τους; Μιλάμε για κοντα στις ταχύτητες του φωτός.

Βέβαια μια ίνα απο άνθρακα δεν θα τσάκιζε οπως ο οπτικός σωλήνας των ινων. Σίγουρα θα εξαλείψη τα αρνητικά των οπτικών και θα διατηρήσει παρόμοια ταχύτητα.

Για όλα τα υπόλοιπα δηλώνω ενθουσιασμένος αν και γνώριζα κάποιες πιθανές εφαρμογές.

Giannis Charp

@Νιο ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες.Νασαι καλά!
Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα λοιπόν και από ότι φαίνεται η τεχνολογία θα αλλάξει ριζικά,ειδικά στο θέμα των μπαταριών και μεταφοράς ενέργειας.

Antonis

Αν έχετε πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω, όπου περιγράφει διάφορα applications στο μέλλον του γραφενίου καθώς και περιληπτικά τις ιδιότητες του:
https://www.nature.com/nature/journal/v490/n7419/full/nature11458.html

Επίσης μια ματιά στο wiki βοηθάει αρκετά
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω ότι το πάχος του γραφενίου είναι ~0.3nm καθώς είναι μόνο έχει πάχος ενός ατόμου άνθρακα. Δυστυχώς το γραφένιο δεν έχει band gap πράγμα που το καθιστά ακατάλληλο για ψηφιακά τρανζιστορς. Γι’ αυτό το λόγο η έρευνα αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται και σε άλλα 2D υλικά όπως το MoS2, WS2 etc όπως και στον συνδυασμό αυτών.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=dTSnnlITsVg
https://www.youtube.com/watch?v=3CoPVmWKraI

Antonis

Το γραφένιο δεν θα αντικαταστήσει τις οπτικές ίνες…Σε τηλεπικοινωνίες με χρήση οπτικών ινών, ένα απο τα μέρη του όλου συστήματος είναι ο οπτικός receiver όπου μέσω του φωτοηλεκτρικού φαινομένου μετατρέπει το σήμα φωτός σε ηλεκτρικό. Αυτό που έδειξε η παρακάτω μελέτη https://arxiv.org/abs/1107.4176 είναι πως συνδυάζοντας το γραφένιο με πλασμονικές δομές μπορούμε να έχουμε μέχρι και 20 φορές αύξηση της απόδοσης ενός ανιχνευτή φωτός βασισμένου στο γραφένιο και επομένως αύξηση της ταχύτητας της επικοινωνίας στο συνολό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.