Η Ελλάδα αποκτά τον δικό της υπερ-υπολογιστή

Από τον επόμενο μήνα, οι οι ερευνητές όλων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας θα έχουν στην διάθεσή τους έναν υπερ-υπολογιστή ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της έρευνας. Ο νέος υπερ-υπολογιστής έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι.

Οι δυνατότητες του νέου αυτού συστήματος θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ερευνητές όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η νέα υποδομή θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα» υπερ-υπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου και να ενισχύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες, είναι ενδεικτικά ορισμένα επιστημονικά πεδία που μπορούν να αξιοποιήσουν τον υπερ-υπολογιστή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο. Το σύστημα θα διαθέτει και σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και “σουίτες” επιστημονικών εφαρμογών.

Η Ελλάδα αποκτά τον δικό της υπερ-υπολογιστή, Η Ελλάδα αποκτά τον δικό της υπερ-υπολογιστή

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

27 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Στυλιανός Βασίλης

Επιτέλους να πάμε μπροστά

giannis

Που βρήκαν και αυτοί τα λεφτά για υπερυπολογιστη από το στιγμή που χρωστάμε παντού;

silentb0b

Να τον βάλουμε να κανει bitcoin mining και να λύσουμε το πρόβλημα μας 🙂

silentb0b

@giannis
Εντάξει, μπορει να τον πήρανε με δόσεις!

Περα απο την πλακα μαλλον ειναι μεσω fp7

Aparetitos

Ορίστε βρε βρήκαμε πως να πάρουμε κι άλλες μίζες!

χμμ

γνώση; έρευνα; παιδεία; Ε ΟΧΙ! Κουκουλοφόροι άμεσα ντουυυυυ

9gag

και οι πασιεντζες θα παρουν φωτια!!!

θα δημιουργηθει το ΤΟΥ.ΠΑ.ΓΡ.ΕΛ.
( ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΣΙΕΝΤΖΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ )

τα φυλλα…θα εχουν μηδεν LAG…και στο τελος..αχχχ το τελος…τα φυλλα θα γεμιζουν την οθονη με τοσο χαρη…και με μηδεν LAG ξαναλεω!!! (για να μην ξεχνιομαστε)

ΑΝΕΡΓΟΣ ΙΔΙΩΤΗΣ

Μήπως να αντικαταστήσει τους 300 κλπ,κλπ μπάς & δούμε φως στο τούνελ

stelioskyr

Αραγε τι εχουν στην εφορια (ΤΑΧΙΣΝΕΤ) και κρεμαει συχνα πυκνα το συστημα τους .PENTIUM μονοπυρηνα ?

Θάνος

Κλασσικός Έλληνας…. αν η γκρίνια ήταν εργόχειρο… θα είχαν κάνει μια προίκα μερικοί…..

ΈΛΕΟΣ πια…. έγινε κάτι θετικό για τη χώρα σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την έρευνα…. το λιγότερο, πείτε κάτι θετικό, κάτι καλό…. και όχι ειρωνικά σχολιάκια.

Ναι η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολα…. σε πολλούς άν όχι σε όλους τους τομείς. Όταν όμως γίνεται κάτι σωστό, καλό είναι να μην το μαυρίζουμε.

Εύχομαι να αξιοποιηθεί σωστά και να πιάσει τόπο ένα τόσο ωραίο μηχάνημα και να βοηθήσει όλους όσους το χρειάζονται.

AntonisK

Το επόμενο στάδιο θα ονομάσουν το σύστημα Skynet και στην πόρτα του υπουργείου σας περιμένει ο Arnold με την μορφή του Τ-101. Αντε καλορίζικο!!! 😆

Πέτρος Π

@Θάνος : +1.000!! Συμφωνώ απολύτως φίλε!! Ο κλασσικός, ο σάπιος ο Έλληνας… Δεν μπορεί να διαχωρίσει το καλό από το κακό, το χρήσιμο από το άχρηστο και την ουσία από την ανοησία… Μόνο να κράζει ξέρει και να το παίζει έξυπνος επί παντώς επιστητού, χωρίς καν να έχει ιδέα περι τίνος μιλάει… Η διαπίστωση αυτή πάει γενικά σε πολλές συμπεριφορές, και δυστυχώς τα περισσότερα σχόλιο στο συγκεκριμένο άρθρο την επιβεβαιώνουν πανηγυρικά…
Μερικά πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ…

Στο θέμα μας, το μηχάνημα πρέπει να είναι super, και θα βοηθήσει πολύ τον τομέα της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια! Εύγε!!

παπαροκάς tiamat

στο ικα δαφνης που πηγα πεφτει συνεχεια το συστημα τους και επιπλεον μοιραζουν χειρογραφα χαρτακια προτεραιοτητας .

Υπερυπολογιστης κ κλαιν μαην!Τι λεφτα βρηκαν να φανε παλι….

ο κλασικος

@Θάνος , @Πέτρος Π , ο κλασικος Ελληνας καλα κανει και ειναι καχυποπτος σε αυτη την χαβουζα που ζει. Εσεις που κοιμαστε τον υπνο του δικαιου ονειρευτειτε την ιδανικη Ελλαδα που φερνει υπερυπολογιστη για πανεπιστημια και οχι για την συλλογη και καταγραφη προσωπικων στοιχειων. Τωρα που θα σου φερουν και πλαστικο χρημα ειναι οτι πρεπει. Ε ρε που ζουμε.. οι μισοι βλέπουν Λιακοπουλο και οι αλλοι μισοι δεν ξερουν που ζουνε.

Πέτρος Π

@κλασικός : Τώρα λογικά τρολάρεις, έτσι? Αν πιστεύεις οτι έφεραν τον υπερυπολογιστή για να σε κατασκοπεύει, να βλέπει τους φίλους στο Facebook, τι μουσική ακούς και τι ταινίες βλέπεις, τότε τι να πω, έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου!!

ο κλασικος

@Πέτρος Π οποιος επιασεν επιασεν.. Οι υπολοιποι καληνυχτα.

kefalianos

Το witcher 3 θα το σηκωνει?

Agnostos13

Το κραξιμο εχει γινει χομπι για αρκετους εδω.

Χρησιμη κινηση θεωρω και ελπιζω να αξιοποιηθει για να δουμε βελτιωσεις!

Agnostos4

Μπράβο χρειάζοντν ενα τέτοιο εργαλείο και συμπληρώνει τον πύθο και τις κυκλάδες.

Για αυτούς που κλαίνε, ξυδάκι και οποιος ζει σε χαβούζα να φυγει ρε μάγκες. Η πορτα ανοιχτη και τα σκυλια δεμενα.

kilplix

Ρε παιδες καλα τα λετε αλλα Minecraft θα μπορει να παιξει?

akis

έχουνε κάνει απίστευτη δουλειά… όση το δείτε από κοντά θα καταλάβετε για τι τέρας μιλάμε… 😉

Δnμnτρns

Παιδιά διαβάζω τα σχόλια κι απογοητεύομαι. Όχι γιατί δεν έχετε πιθανόν δίκιο για τα τρωτά σημεία της χώρας αλλά γιατί επικρίνετε που επικρίνετε αλλά όλοι σας το κάνετε μια χαρά από την καρέκλα σας με τον υπολογιστάκη ή το κινητάκι σας (που οι περισσότεροι έχετε πάρει τζάμπα από την εταιρία σας και κοστίζει 500€ τουλάχιστον), αντί να αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί για να αλλάξουμε την κατάσταση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πλέον ελλείψει ηγετών η κοινωνία αυτή που διαμορφώνεται είναι των ΠΟΛΙΤΩΝ κι όχι του εκάστοτε φορέα εξουσίας. Σε 4 μέρες εξετάζομαι πανελλαδικώς και αναρωτιέμαι σε τι κοινωνία θα βγω εγώ και οι άλλες 68.000 υποψήφιοι που αγνοούν τα παραπάνω γιατί ΕΣΕΙΣ τα αγνοείτε περισσότερο από όλους! Γι αυτό ας αναλογιστεί ο καθένας τι μερίδιο φέρει για την σημερινή κατάσταση κι ας προσπαθήσει να βλέπει με καλό μάτι τα βήματα προς τα εμπρός που γίνονται. Γιατί όντως γίνεται, αλλά -μην ξεχνιόμαστε- ή τα αγνοείτε ή τα επικρίνετε, λες και οι “άλλοι” φταίνε μόνο και εσείς έχετε τη φωλιά σας καθαρή.

Agnostos13

Δυστυχως το μπαχαλο και οι χυμα καταστασεις βολευουν αρκετους και υπο διαφορες συνθηκες!
Γι αυτο και ο “ωχαδερφισμος” και τα επικριτικα-ειρωνικα σχολια για καθε προσπαθεια οργανωσης απο ορισμενους. Μεγαααλη κουβεντα…

KostasB

Καλά όλα αυτά αλλά να κάνετε και καμιά βάση οπτικών ινών μπας κ δούμε άσπρη μέρα. Πληρώνουμε 24άρες κ ανάθεμα αν καταφέρνουμε να πιάνουμε τα μισα. 2015 έχκυμε και δεν φορτώνει ούτε σελίδα αν παίζει το youtube απο πίσω.

Ηλιας

Μονο εγω σκέφτηκα για Bitcoin mining? 😂

Κώστας Πειραιάς

Εγω την γουσταρω την Ελλάδα αναλογική…στην Αμερικη 5 ζόμπι έσκασαν μύτη και έμειναν απο ρεύμα και νερό…
Αργά και σταθερά… Και ας μην πάμε ποτε στο φεγγάρι αν βιάζεται ας έρθει αυτό εδώ.

αλιάκμων

Κάποτε, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, έφεραν στο ΑΠΘ έναν από τους πρώτους υπολογιστές στην Ελλάδα, έγραφαν πάλι τα ίδια κάποιες φυλλαδες. Ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε.. Κατι για “Αμερικανικό δάκτυλο”, “ύποπτα παιχνίδια” “έξω οι βάσεις του Θανάτου” (ωπ’ σόρρυ, το τελευταίο είναι από άλλο ανέκδοτο).

Η καχυποψία και γκρίνια, για να μην πω τίποτα άλλο, του Ελληνα σπάει @@.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.