Η ΙΒΜ φτιάχνει chip εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Τα τελευταία έξι χρόνια επιστήμονες από την IBΜ έψαχναν τον τρόπο να αναδημιουργήσουν την δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου ως έναν επεξεργαστή ηλεκτρονικού υπολογιστή, και από ότι φαίνεται κατάφεραν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το IBM Research Blog ανακοίνωσε ότι μια ανακάλυψη ορόσημο για την δημιουργία ενός μηχανήματος που θα αντιγράφει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, θα χρηματοδοτηθεί από την DARPA’s Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics, ποιο γνωστή ως SyNAPSE.

Το synaptic supercomputer παλάμης, θα είναι κατασκευασμένο από το δεύτερης γενιάς chip, γνωστό ως Truenorth, και θα αναπροσδιορίσει ποιες είναι οι δυνατότητες computers εμπνευσμένων από την θαυμαστή λειτουργία των ανθρώπινων εγκεφάλων. Η νέα γενιά θα οδηγήσει σε βελτιωμένα computers όσον αφορά στο μέγεθος, στην αρχιτεκτονική, αποδοτικότητα και τις τεχνικές σχεδιασμού.

Μετά την ολοκλήρωση του “φτωχού” single core prototype, πριν τρία χρόνια,η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα chip με 1 εκατομμύριο νευρώνες, 256 εκατομμύρια συνάψεις και 4096 παράλληλους πυρήνες, και όλα αυτά σε ένα chip στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Αλλά όσο εντυπωσιακό και να είναι ακόμη απέχει από το να το χαρακτηρίσεις ως “εγκέφαλο”.

Ο Chief Scientist Dr. Dharmendra S. Mohda αναφέρει ότι δεν κατασκεύασαν κάποιο εγκέφαλο, αλλά έναν υπολογιστή εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι παραδοσιακοί επεξεργαστές καταναλώνουν όλο και περισσότερη ενέργεια για να επιτύχουν μεγάλες ταχύτητες, την ώρα που ο Truenorth καταναλώνει 70 milliwatts, το ισοδύναμο που καταναλώνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας.

Οι επιστήμονες αυτού το project πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να φτιάξουν computers ισχυρά όσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέχρι το 2020.

ibm chip ανθρωπινος εγκέφαλος, Η ΙΒΜ φτιάχνει chip εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ryu

Skynet up and running in 2020!!!!!!!!!!!!!

ioannhs

ότι και να λένε ένας επεξεργαστής ασχολείται με μια διεργασία τη φορά απλά είναι γρήγορος και μας φαίνεται ότι είναι multitask καμία απολύτως σχέση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν καταφέρουν να φτιάξουν ένα επεξεργαστή που πραγματικά θα ασχολείται με πολλές διεργασίες ταυτόχρονα τότε θα πούμε ότι κάτι κάνανε

mixalhs

Έρχεται το matrix ετοιμαστείτε! Πόσο μπροστά αυτή η ταινία τελικά…

afe

@ioannhs
Θα ηθελα να μου πεις γιατι οι επεξεργαστες εκτελουν μια διεργασια τη φορα γιατι συμφωνα με τις δικες μου γνωσεις οι συγχρονες αρχιτεκτονικες επιτρεπουν την παραλληλη εκτελεση εντολων με αναθεση σε διαφορετικους πυρηνες.Αν καποιος διαβασει και κατανοησει την αρχιτεκτονικη ενος multicore cpu θα το διαπιστωσει ευκολα.

ioannhs

Σωστά τα λες .
Είχα μείνει πίσω νόμιζα ότι οι πυρήνες συνεργάζονταν για την ολοκληρώσει της ίδια διεργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.