Intel Atom, Νέα μοντέλα επεξεργαστών για netbook και nettop

H Intel ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές Intel Atom, οι οποίοι ενσωματώνουν το κύκλωμα γραφικών απευθείας στη CPU. Το χαρακτηριστικό αυτό βελτιώνει σημαντικά την απόδοση ενώ επιτρέπει την κατασκευή υπολογιστών με ακόμα μικρότερες διαστάσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, τόσο στην κατηγορία των netbooks νέας γενιάς, όσο και σε αυτή των επιτραπέζιων PC της εισαγωγικής κατηγορίας.

Μεγάλοι κατασκευαστές OEM έχουν ήδη δεσμευτεί για την παραγωγή συστημάτων βασισμένων στους επεξεργαστές και το συνοδευτικό chipset της νέας πλατφόρμας Intel Atom, η διάθεση των οποίων αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για χρήση σε φορητούς υπολογιστές, η νέα πλατφόρμα Intel Atom θα αποτελείται από τον N450, έναν καινούριο επεξεργαστή της οικογένειας Intel Atom και από ένα καινούριο chipset χαμηλής κατανάλωσης, το Intel NM10 Express Chipset. Για χρήση σε desktop υπολογιστές της εισαγωγικής κατηγορίας, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει είτε τον επεξεργαστή Intel Atom D410, είτε τον επεξεργαστή διπλού πυρήνα D510, ο οποίος θα συνοδεύεται, επίσης, από το chipset Intel NM10 Express. Ο επεξεργαστής Intel Atom σχεδιάστηκε εξαρχής για μικρές συσκευές και χαμηλή κατανάλωση και παραμένει το μικρότερο τσιπ της Intel, το οποίο κατασκευάζεται με τη διαδικασία παραγωγής 45nm high-k metal gate της εταιρείας. Ο αυξημένος βαθμός ολοκλήρωσης και η τεχνολογία επεξεργασίας στα 45nm επιτρέπουν στο συνολικό πακέτο, συμπεριλαμβανομένου του chipset, να έχει ακόμη μικρότερες διαστάσεις, γεγονός που επιτρέπει το σχεδιασμό μικρότερων, πιο compact συστημάτων, εξασφαλίζοντας χαμηλότερα κόστη για τους κατασκευαστές OEM και βελτιωμένη απόδοση.

Η Intel εξακολουθεί να βλέπει την ευρεία στήριξη που παρέχει η βιομηχανία στην πλατφόρμα Atom, καθώς ειδικά τα netbooks, σε μια χρονιά οικονομικής ύφεσης, αποδείχτηκαν hot sellers, χάρη στην προσιτή τους τιμή, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και το μικρό τους μέγεθος (οθόνες διαστάσεων από 7 έως 10.2 ίντσες). Εκτός αυτού, η Intel προσδοκά να δει την πλατφόρμα Atom να υιοθετείται σε μια σειρά από μικρούς επιτραπέζιους εισαγωγικούς υπολογιστές στη χαμηλή κατηγορία τιμής, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ultra-small υπολογιστές, με αρχιτεκτονική all-in-one, κουτιά μικρότερα του ενός λίτρου, ψύξη χωρίς ανεμιστήρες και μικρό κόστος.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση του ελεγκτή μνήμης και του υποσυστήματος γραφικών στη CPU, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη βιομηχανία των τσιπ x-86. Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα αποτελείται πλέον από δύο τσιπς (την CPU και το chipset), αντί για τα τρία της προηγούμενης γενιάς (CPU, chipset, I/O controller hub), έχει χαμηλότερο TDP, σημαντικά μικρότερο κόστος, μικρότερες συνολικές διαστάσεις (footprint) και κατανάλωση ενέργειας. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, η νέα πλατφόρμα Atom για τα netbooks παρουσιάζει βελτίωση της τάξης του 20 τοις εκατό, κατά μέσο όρο, όσον αφορά την κατανάλωση και τις διαστάσεις του κιτ. Αυτό σημαίνει συστήματα με μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες. Εξαιτίας της ενσωμάτωσης, η συνολική επιφάνεια που καλύπτει η πλατφόρμα των netbooks έχει μειωθεί συνολικά κατά 60 τοις εκατό, περίπου. Για τα δε επιτραπέζια PC της εισαγωγικής κατηγορίας η μείωση στο footprint φτάνει το 70 τοις εκατό, ενώ το TDP είναι περίπου 50 τοις εκατό χαμηλότερο από το αντίστοιχο μέγεθος της προηγούμενης γενιάς.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.