Intel Centerton, Ο νέος Atom μπαίνει και σε servers

Η Intel ανακοίνωσε τον πρώτο της επεξεργαστή Atom για microservers. Ο νέος Atom πήρε την κωδική ονομασία Centerton και είναι της κατηγορίας system-on-a-chip, που του επιτρέπει να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τους προηγούμενους επεξεργαστές Atom.

Η κάλυψη ισχύος του Centerton, αυτό που στην βιομηχανία ονομάζεται TDP (thermal design power), είναι 6 watts. Αν και η ποσότητα των 6 watts δεν είναι τόσο χαμηλή όσο του Atom που χρησιμοποιείται σε smartphones, παραμένει χαμηλό μέγεθος σε σχέση με τους περισσότερους mainstream επεξεργαστές της εταιρείας. Αυτοί οι τελευταίοι επεξεργαστές έχουν κάλυψη ισχύος της τάξης των 15 watts ή υψηλότερα. Μέχρι σήμερα οι Atom χρησιμοποιούνται σε «μικρές» συσκευές όπως notebooks και tablets.

Ο Centerton αναφέρθηκε σε ομιλία της αντιπροέδρου της Intel, Diane Bryant, κατά τη διάρκεια του Intel Developer Forum, στο Πεκίνο. Ο νέος Centerton θα ενσωματώνει δύο πυρήνες επεξεργασίας και θα είναι διαθέσιμος από το δεύτερο μισό του 2012. Φυσικά, η νέα CPU αποτελεί ευθεία απάντηση στον ανταγωνιστικό ARM. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο η Hewlett Packard δήλωσε ότι θα παρουσιάσει μοντέλα server που θα βασίζονται στον επεξεργαστή ARM, σε συνεργασία με την Calxeda, στέλνοντας κύματα πανικού στην βιομηχανία παραγωγής servers.

, Intel Centerton, Ο νέος Atom μπαίνει και σε servers

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
madrocker

Μπράβο τους. Εγώ χρησιμοποιώ ένα netbook για file server (samba) στο τοπικό μου και είμαι σούπερ χαρούμενος που με λιγότερο από 15-20 Watt κάνω κάτι που σε άλλη περίπτωση θα ήθελα 150+.

Θοδωρης

Δεν ισχυουν αυτα τα νουμερα πλεον αν μιλαμε για onboard vga και τελευταιας γενιας πλατφορμες οπως οι sandy bridge.
Εχω εναν i3 24/7 για κατεβαστηρι,stream server και τα συναφη…
Τις περισσοτερες στιγμες εχει καταναλωση μολις 16-17w παρ οτι το τροοδοτικο ειναι 620w…
Μακαρι να προχωρησουν σε server γιατι εκει ειναι ακομα πισω… 130w καιει ο server που εχουμε στο γραφειο και ειναι 2 ετων.. οχι κατι παλιο..

Yakuza

->Θοδωρης
Με πιο πρόγραμμα μετράς την κατανάλωση;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.