Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

Είμαστε προ των πυλών για να υποδεχτούμε τα Windows 10 το καλοκαίρι και το πιο σημαντικό τους κομμάτι, την DirectX 12 API που θα φέρει σε άλλη διάσταση το Gaming. Οι εταιρείες AMD και Nvidia κονταροχτυπιούνται για το ποια την έχει μεγαλύτερη… την κάρτα γραφικών.

Τα δεδομένα στο 3D Mark έχουν δώσει ένα ελαφρύ προβάδισμα στην AMD και η Nvidia δε θέλει να το βάλει κάτω. Έτσι, κρυφά, αποφάσισε να επενδύσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τα κέρδη της πολύ πετυχημένης κάρτας γραφικών της, GTX GeForce 970 3.5GB, στην Intel για την ανάπτυξη ενός επεξεργαστή που θα ανεβάσει κι άλλο τις επιδόσεις των GPU της.

, Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

Η Intel έχει στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό τη νέα της CPU αρχιτεκτονικής DDR4 με κωδική ονομασία ScarFace LGA 1255, απόγονος του Skylake. Η ομάδα επεξεργαστών θα αποτελείται από τέσσερεις Intel Core i7 των 16 φυσικών πυρήνων και θα έρχεται με την τεχνολογία Ultrathreading, που είναι ο απόγονος του Hyperthreading, φτάνοντας συνολικά τους 32 πυρήνες. Η αρχιτεκτονική της θα είναι στα 22nm και η συνολική ισχύς του μικρότερου επεξεργαστή θα φτάνει τα 8GHz με TurboBoost στα 8.5GHz. To cache της θα είναι στα 16MB και η TDP της θα φτάνει τα 200 watt με μέση θερμοκρασία τους 80°C. Η κάρτα γραφικών της θα είναι η Aphrodite 7500. Για να μπορέσει να αποδώσει η CPU, στη συσκευασία θα έρχεται με προρυθμισμένη υδρόψυξη.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο CFO της Intel, Nomani Nohani, παραθέτοντας: «Σκοπός μας είναι να βγάλουμε στην αγορά ένα προϊόν που θα κάνει τους καταναλωτές να το αγοράσουν. Με τα λεφτά όλα είναι δυνατά».

, Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

Η AMD, από την άλλη μεριά, μιας και είχε προβλέψει τις κινήσεις της Nvidia, αποφάσισε να διαρρεύσει κατά λάθος φωτογραφίες από τη νέα της σειρά επεξεργαστών αρχιτεκτονικής DDR4, με την κωδική ονομασία Devastator ΑΜ4++. Η νέα αυτή σειρά επεξεργαστών θα αποτελείται από τέσσερεις επεξεργαστές των 24 φυσικών πυρήνων, με αρχική ισχύ στα 10GHz και κάρτα γραφικών R11 415. Το cache θα φτάνει τα 24MB και η κατανάλωση θα είναι περίπου στα 350 watt. Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 120°C και για την ομαλή της λειτουργία η CPU θα έρχεται με προρυθμισμένη αζοτόψυξη.

, Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

Όπως βλέπουμε και από τις δύο εταιρείες, δε λείπουν οι πολλοί πυρήνες. Είναι επόμενο, λοιπόν, λόγω της αυξανόμενης απόδοσης του Hardware με το DirectX 12 όταν στο PC υπάρχουν περισσότεροι των τεσσάρων πυρήνων. Πραγματικά μιλάμε για μια νέα εποχή στον κόσμο των υπολογιστών, με την εικονική πραγματικότητα να έχει αρχίσει να γίνεται υλοποιήσιμη και το hardware να προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο για να την υποδεχτεί.
Άγνωστο είναι βέβαια πόσο θα κοστίσουν οι CPU όπως άγνωστο ακόμα είναι ποιες θα είναι οι μητρικές που θα τις φορέσουν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα κυκλοφορήσουν το πέμπτο τρίμηνο του 2015.

, Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

, Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

, Intel vs AMD: Νέες CPU το Q5 2015

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιάννης

Το πέμπτο τρίμηνο; Τον 13ο, 14ο ή 15ο μήνα;

Βασίλης

Νομίζω ότι κάποιος υπερβάλει δεν βγαίνει ο πολλαπλασιασμός.

Giorgos

Χαχα καλή πρωταπριλιά!

mimis13

Βασίλης, σε μια ανεπίσημη μελέτη που διάβασα είδα ότι ο Intel i7 6760 βγάζει 120 fps στον ναρκαλιευτή έναντι του AMD FX 9850 που βγάζει μόλις 100 fps, ενώ στην πασιέντζα αράχνη και το μαχγιόνγκ η AMD κερδίσει με 133 fps έναντι της Intel που βγάζει 127fps. Μικρές οι διαφορές, αλλά ανάλογα τι παίζεις επιλέγεις…. κι αυτά τώρα με τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών. φαντάσου με τις κάρτες τι έχει να γίνει.

Nikolas

Πολύ καλό πρωταπριλιάτικο αστείο!!!! Να είσαι καλά Κώστα….χαχαχαχα
Του χρόνου γράψε για ένα νέο μέταλλο που ανακαλύφθηκε σε αστεροειδή, εφαρμοζόταν πειραματικά και κρυφά για χρόνια και τα προϊόντα με αυτό το υλικό βγαίνουν σε λίγες βδομάδες

naxxxman

εξαρχής κατάλαβα πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά το διάβασα.
ωραιο παντός.
σε λιγα χρόνια παίζει να δουμε τίποτα τέτοιο, και να κοροϊδέψουμε τα παλιά πρωταπριλιατικα ποστ

killbillgr

Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 120°C και για την ομαλή της λειτουργία η CPU θα έρχεται με προρυθμισμένη αζοτόψυξη.
Χαχαχαχα καλό πολύ καλό μπράβο 👏

wrangler10

το 5ο τρίμηνο ?χαχαχαχ

aek4ever

Ποια την έχει μεγαλύτερη… την κάρτα γραφικών. χαχαχα ωραίος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.