Επεξεργαστές: Δεν έχουν σημασία οι πολλοί πυρήνες

Μιλώντας για επεξεργαστές υπολογιστών το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στον νου μας είναι το τρίπτυχο «απόδοση, ισχύς και τιμή». Ο επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή. Οπότε να έχετε κατά νου, ότι θα πρέπει να είναι το πιο ακριβό και πιο αποδοτικό εξάρτημα του υπολογιστή σας.

Για να μην είμαστε υπερβολικοί, λόγω ότι δεν έχουν διαθέσιμο το ίδιο budget όλοι οι άνθρωποι, η αγορά ενός Intel Core i7 των 320 ευρώ έχει τρομακτικές διαφορές από έναν Intel Core i3 των 120 ευρώ. Η αγορά όμως ενός extreme επεξεργαστή i7 των 900 ή και 1000 ευρώ δεν έχει και τόσο μεγάλες διαφορές από εκείνον των 320 ευρώ. Αν όμως τα διαθέτετε, go for it…

Σήμερα, πολλά προγράμματα βασίζονται στην πολυπύρηνη επεξεργασία που προσφέρουν η AMD και η Intel, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί αυτά που μπορούν να εκμεταλλευτούν μεμονωμένους πυρήνες επεξεργαστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και οι δύο αυτές εταιρείες εξακολουθούν να παράγουν επεξεργαστές με έναν ή και δύο πυρήνες. Ακόμα και για τους πολυπύρηνους επεξεργαστές τους, λόγω της ύπαρξης αυτών των προγραμμάτων κατασκεύασαν software για να επιταχύνουν τις διεργασίες αυτές. Η Intel το Turbo Boost και η AMD το Turbocore.

Επεξεργαστές: Δεν έχουν σημασία οι πολλοί πυρήνες, Επεξεργαστές: Δεν έχουν σημασία οι πολλοί πυρήνες

Πίσω στα 90s και στις αρχές των 00s, όσοι είχαν αγοράσει υπολογιστές, σίγουρα θα θυμούνται πως όταν έτρεχες σε έναν υπολογιστή πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, ο υπολογιστής «σερνόταν» και έκανε έναν θόρυβο σα να αγκομαχούσε για τη ζωή του. Σήμερα όμως αυτό έχει αλλάξει, οι επεξεργαστές είναι πολυπύρηνοι και τα λειτουργικά συστήματα μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα εργασίες μοιράζοντάς τες ανά πυρήνα (multitasking). Πάνω σε αυτό ακόμα μερικοί αναρωτιόνται «πόσοι τελικά πυρήνες χρειάζονται;» «Αν μια ποσότητα είναι αρκετή, η ακόμα μεγαλύτερη είναι καλύτερη;»

Όχι απαραίτητα. Το λογισμικό δεν μπορεί να βελτιστοποιηθεί για να εκτελεί λειτουργίες σε άπειρο αριθμό από πυρήνες, κι όσους πόρους κι αν αυξήσεις, τόσο πιο περίπλοκος γίνεται ο επεξεργαστής, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα. Μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας, βασισμένο στην αιτία για την οποία αγοράζεται ο υπολογιστής. Επομένως, αν κάποιος θέλει έναν υπολογιστή για περιήγηση στο ίντερνετ, γράψιμο στο word και χρήση email τότε οι περισσότεροι διπύρηνοι επεξεργαστές είναι αυτό που ψάχνει. Αλλά αν επιχειρήσει να κωδικοποιήσει τα βίντεο του για το τάμπλετ ή να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες από την DSLR κάμερά του, τότε πρέπει να προχωρήσει σε πιο mainstream hardware (προσθήκη GPU ή/και RAM).

Οι προγραμματιστές εδώ και χρόνια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συνολική επεξεργαστική ισχύ των πολλών πυρήνων, αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν και τόσο αισθητά όσο θα περιμέναν την εμπειρία με συστήματα άνω των τεσσάρων πυρήνων. Πόσο μάλλον στο πιο απαιτητικό τμήμα σήμερα, το gaming. Γι αυτό το λόγο άλλωστε η Intel, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών για υπολογιστές, έχει αφοσιωθεί πρωτίστως στη βελτίωση των τετραπύρηνων επεξεργαστών με αύξηση της αποδοτικότητας ανά πυρήνα. Eξ ου και οι περισσότεροι προτεινόμενοι gaming επεξεργαστές της είναι της σειράς Intel Core i5.

Αδύνατη να φτάσει τον μισητό της αντίπαλο στην απόδοση ανά πυρήνα και τη συνολική κατανάλωση, η AMD πρώτα αντεπιτέθηκε βγάζοντας στην αγορά επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες για λιγότερα χρήματα. Η σειρά FX φέρει τετραπύρηνους, εξαπύρηνους και οκταπύρηνους επεξεργαστές. Οι επιπλέον πόροι είναι χρήσιμοι σε λειτουργίες που έχουν υψηλές απαιτήσεις στο νήμα επεξεργασίας, αλλά το μεγάλο χτύπημα της ήρθε με την επαυξημένη συχνότητα στα ρολόγια των επεξεργαστών της και τη διαθεσιμότητα του overclock σε όλη την Unlocked σειρά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος σήμερα που η AMD έχει γίνει και πάλι δημοφιλής στην κοινότητα των gamer.

To overclock είναι σημαντική ανησυχία για όσους επιθυμούν την αθόρυβη λειτουργία. Ουσιαστικά, όσο αυξάνεις την ισχύ, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις της ψύξης. Κι αυτό συνήθως σημαίνει πιο γρήγορους ανεμιστήρες, που κάνουν πιο πολύ θόρυβο και καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα. Φυσικά υπάρχει και η λύση της υδρόψυξης, αλλά δεν είναι και τόσο mainstream επιλογή ακόμα. Η τελευταία γενιά χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστών της Intel και της AMD έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην απόδοση / κατανάλωση. Οι εκδόσεις –S της Intel προσφέρουν μάλιστα χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας σε επεξεργαστές i7 και i5.

Συλλήβδην, αν έχετε εκτιμήσει σωστά τις ανάγκες σας, γνωρίζετε τα προγράμματα με τα οποία θα δουλέψετε, τότε είναι εύκολο να καθοδηγηθείτε στο προϊόν που σας τις καλύπτει.

Σημειώσεις:
• Σημείωση 1: το δημοφιλές πρόγραμμα της Autodesk, το Inventor, έχει διαφοροποιήσεις στις απαιτήσεις hardware. Η έκδοση 2015 συστήνεται για συστήματα με επεξεργαστές από 4 πυρήνες και πάνω, προτείνοντας μάλιστα Intel Core i7, ενώ η έκδοση 2010 λειτουργεί άψογα με έναν διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core2Duo ή AMD AthlonX2.
• Σημείωση 2: η αύξηση της θερμοκρασίας ενός επεξεργαστή αυξάνει και την κατανάλωση ρεύματος και το αντίστροφο. Επομένως όταν overclockάρεις (ανεβάζεις τη συχνότητα στο ρολόι του) έναν επεξεργαστή έχεις αυξημένες τιμές σε κατανάλωση και θερμοκρασία.
• Σημείωση 3: το overclock, όπως προαναφέραμε αυξάνει απλά τις τιμές του ρολογιού του επεξεργαστεί. Αυτό παραβαίνει τις λειτουργικές του παραμέτρους και η συνολική απόδοση δεν είναι τόσο ιδιαίτερη σε σχέση με τις σημερινές mainstream μεθόδους ψύξης. Η διαφορά θα φανεί με μια υδρόψυξη, αλλά δε θα είναι και τόσο σημαντική ώστε να επαληθεύει τα έξοδα.

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Νίκος 31

Αυτά να τα πείτε σε κάποιους εδώ μέσα, που νομίζουνε ότι επειδή τον έχουνε μεγαλύτερο τον ….αριθμό των πυρήνων τους, έχουνε και το καλύτερο τηλέφωνο 😀

Γι αυτό και η Apple + Microsoft επενδύουνε σε 4πύρηνους και έχουνε γρήγορα μηχανήματα, σε αντίθεση με κάτι άλλα σάπια 8πύρηνα StupidPhones.

Πάνω κάτω τα γνωρίζαμε αυτά, προσωπικά εγώ θα σταθώ σε αυτό:

“Η αγορά όμως ενός extreme επεξεργαστή i7 των 900 ή και 1000 ευρώ δεν έχει και τόσο μεγάλες διαφορές από εκείνον των 320 ευρώ.”

Είναι αυτό που λέμε, σε σχέση απόδοσης τιμής, οι διαφορές είναι τόσο ελάχιστες που δεν αξίζουνε την αγορά τους στήν τριπλάσια τιμή που κοστίζουνε.

theo

@Νίκος 31 όταν τα windows η ta apple κάνουν αυτά που κάνουν τα android την ίδια ώρα παράλληλα θα καταλάβεις γιατί 2 πυρήνες είναι λιγοι. το πιο σημαντικό όμως είναι να έχεις πυρήνες με δυνατή αρχιτεκτονική και καλά χρονισμένους.
όσο για τους extreme να δίνεις τριπλάσια λεφτά για να έχεις ένα οκταπύρηνο τέρας εκεί που υπόλοιποι είναι τετραπύρηνοι (μιλάω για intel) o οποίος μπορεί να γίνει overclock στα διπλάσια ghz, είναι ποιοτικά καλύτερος (μετά απο την πατάτα στην 3η γενιά κια μετά intel με την θερμοαγώγιμη πάστα) και το πιο σημαντικό γίνεται overclock το bus της μνήμης που είναι ddr4 (ενω οι υπόλοιποι ddr3) κάτι που δεν γίνεται με απλούς επεξεργαστές ε ναι αξίζει για όποιο γυρεύει αυτό. ότι πληρώνεις παίρνεις αν και οι διαφορές σε αυτούς του επεξεργαστές φαίνονται για αυτούς που ασχολούνατι με το overclock.

Panos

TL;DR

Panos7GR

Υπέροχο άρθρο! Απλό και κατανοητό για όλους. Μπαίνει στα Αγαπημένα μου και το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί για το τι επεξεργαστή για να αναβαθμισουν τον υπολογιστη τους ή τι laptop να πάρουν, θα είναι να στείλω να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

@Nikos 31: Μόνο η Apple επενδύει καθώς η ίδια σχεδιάζει δικούς της επεξεργαστές. Η Microsoft απλά αγοράζει έτοιμους όπως κάνουν οι περισσότεροι άλλοι.

Νίκος 31

Και εγώ ρε theo κάνω Overclock, αλλά προτιμώ να δώσω την διαφορά ωστέ να αναβαθμίσω ομοιόμορφα τον υπολογιστή μου με αντίστοιχες πχ μνήμες και όχι να τα δώσω όλα στον επεξεργαστή.

Πάνο, είσαι απο Κέρκυρα;

theo

δε λέω εγώ μαζί σου. αλλά σε κάποιους χρήσιμο. για παράδειγμα κάποιος που ασχολείται με επεξεργασία σήματος/εικόνας μέσω matlab αυτός ο επεξεργαστής θα του σώσει απίστευτες ώρες…
όπως επίσης ένας που κάνει game development και ο καυλωμένος gamer που θα στήσει ένα τέρας pc με ένα περίεργο extreme κουτί, αν έχει λεφτά πολλά, θα το πάρει. δεν απευθύνεται σε άτομα με περιορισμένο budget. απευθύνεται σε άτομα που κρατάνε… για όλα υπάρχει ζήτηση, αλλού μικρότερη, αλλού μεγαλύτερη. και για να κάνει overclock πάλι θέλεις λεφτά. θέλεις ένα intel k η amd black επεξεργαστή ,θέλεις ένα motherboard ακριβό με 5 φάσεις ρεύματος, θέλεις μνήμες που δέχονται overclock και θέλεις και μια custom ψύχτρα/υρόψυξη. αυξάνει το budget τουλάχιστο 300 ευρώ prin 3 χρόνια που το έψαξα και τελικά δεν το έκανα. και αυτά για απλο overcklocking 1.5 ghz πάνω απο το stock. απο κει και πέρα το χάος…

theo

και ξέχασα να αναφέρω τα περισσότερα mb cache που έχει ο extreme είναι ότι καλύτερο για video editing/tranccoding/encoding

mimis13

Kαλώς ή κακώς το hardware έχει ξεφύγει πολύ από το software και αρκετοί ακόμα πέφτουν στην παγίδα της αγοράς ισχυρού hardware χωρίς να αναλογιστούν αν θα το χρησιμοποιήσουν ή απλά θα το πληρώσουν. Ουσιαστικά δε σε κλέβει κανείς. ό,τι πληρώσεις παίρνεις, αλλά δυστυχώς δεν αποδίδει λόγω software. αν δείτε σε άλλα άρθρα μου για DX12 το γράφω απλά: αύξηση ως και 20% των συνολικών επιδόσεων. αυτό έγινε το 2015. το hardware κυκλοφορεί ήδη, τώρα κάπως το sofware άρχισε να συγχρονίζεται.

Επομένως, ένας 4core ή 8core CPU με 3.5GHz++ είναι σήμερα η gaming σωστή επιλογή. Είτε είναι i5, είτε FX8xxx… Από εκεί και πέρα ένας 12πύρηνος της Intel DDR4 τι μπορεί να προσφέρει σε ένα παιχνίδι που όπως ανέφερα στο άρθρο εκμεταλλεύεται την ισχύ ανά πυρήνα σε μάξιμουμ 4 πυρήνες; απολύτως τίποτα.

Impressive-Instant

Πολύ ωραία άρθρο και αρκετά διαφωτιστικό. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τα smartphone.

Darth

για των extreme έχετε ενα άδικο…… αν δοκιμάσετε των extreme σε raw video editing και βαρύ photo editing σε συνδυασμό με μια καλή vga κάνει παπάδες σε σχέση με το απλό i7

το ιδιο παιζει και με τα multicore της amd καπου θεριζουν και καπου χανουν……….

για απλό χρήστη πάω πάσο βέβαια εκεί άλλα πράγματα παίζουν

viel

τα λεμε καιροοοοο τωρα… αλλα κάποιοι απλα νομιζουν οτι εχουν 4 και 8 πυρηνες και εχουν τερας και κοροιδευουν τους διπύρηνους. τεσπα ωραιο αρθρο.

Έχει όμως ενα λαθος. λεει «Σήμερα όμως αυτό έχει αλλάξει, οι επεξεργαστές είναι πολυπύρηνοι και τα λειτουργικά συστήματα μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα εργασίες μοιράζοντάς τες ανά πυρήνα (multitasking).»
αυτο ειναι λαθος. το multitasking μπορει να γινει και με ενα πυρηνα. ο τροπος που γινετε ειναι οτι μια εντολη ενος block, χωριζετε σε πολλα μικρα κοματια, τα λεγομενα processes! αυτα ενας μονοπυρηνος τα διαχειριζετε ενα ενα απο καθε εφαρμογη που τρεχει και εχεις την ψευδεσθηση οτι οι εφαρμογες τρεχουν ταυτοχρονα. αυτο ειναι το πρωτο multitasking. τωρα με 2 πυηνες τα processes μοιραζονται και στους 2 οποτε εχουμε το true multitasking και οι εφαρμογες τρεχουν πραγματικα ταυτοχρονα. τωρα με το multithreading δηλαδη μια εφαρμογη να μοιραζει τα ιδια της processes σε ολους τους διαθεσημους πυρηνες ειναι και εξερετικα δυσκολο….

mimis13

@viel, ευχαριστώ για τη διευκρινηση, αλλά δεν κάνω κάποιο λάθος. Ορίστε κι ο ορισμός από παλιό pcw περιοδικό. Τον έχει και στη Wikipedia. Μultitasking = Πολυεπεξεργασία

“Πολυεπεξεργασία είναι η χρήση δύο ή περισσότερων κεντρικών μονάδων επεξεργασίας (CPU) σε ένα ενιαίο σύστημα υπολογιστή. Ο όρος αναφέρεται επίσης η ικανότητα ενός συστήματος να υποστηρίξει περισσότερους από έναν επεξεργαστές και τη δυνατότητα να αναθέτει καθήκοντα μεταξύ τους.”

viel

η λεξη multitasking πλεον εχει μια διαφορετικη σημασια στις μερες μας μιας και το ultitasking που λεω ειναι δεδομενο! το multitasking το πραγματικο ειναι αυτο που σου γραφω. ετσι ξεκινησε! αυτη ειναι ι ιστορια του. πλεον το να διαχηριζετε η cpu τα processes ανα πυρηνα ειναι standar και η λεξη multitasking εννοει τις πολλες διεργασιες προγραμματων. και φυσικα ειναι μια μεταφραση για τους απλους χρηστες ωστε να το καταλαβαινουν. το κανονικο multitasking ειναι η διαχειρηση των processes.

mimis13

@viel, δεν διαφωνείς ωστόσο μαζί μου. αυτό που ανέφερα ήταν για σήμερα και προφανώς συμφωνείς. ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου όμως.

Μανωλης

Μια σημειωση, με το απλα να αυξησεις τα mhz του επεξεργαστη δεν ανεβαζει θερμοκρασια. Αυτο που την ανεβαζει ειναι αν αυξησεις τα volt ετσι ωστε να ειναι σταθερο το μηχανημα σε αυτα τα mhz.
Καθε επεξεργαστης ειναι διαφορετικος και μπορει πχ να βαλεις ενα 4790κ στα stock volt και να δουλεψει σε εσενα στα 4.6 σταθερα χωρις blue screen ενω σε εναν αλλο να μην μπορει να παει πανω απο 4.4 και να πρεπει να αυξησεις τα volt.
Aυτο ισχυει παντου με ενα rooted Android μπορεις να κανεις undervolt και να ειναι σταθερο. Με αυτο κερδιζεις σε μπαταρια και θερμοκρασιες. Αυτο που δεν καταλαβαινετε εσεις με την Αpple ειναι οτι δεν εχετε ευελιξια και το μονο που μπορειτε ειναι να αλλαξετε καμια θηκη κτλπ.

Kyrillos

@Nikos 31, τα “σάπια 8πύρηνα StupidPhones” που λες δεν είναι και τόσο σάπια όσο νομίζεις. Στα 8πύρηνα χρησιμοποιείται η τεχνολογία big.LITTLE, δηλαδή είναι “2 τετραπύνηνοι επεξεργαστές” αντί για έναν οκταπύρηνο, όπου ο ένας είναι για Power Save και ο άλλος για Performance. Κάτι το οποίο είναι πολύ καλύτερο από έναν μόνο τετραπύρηνο όχι μόνο σε επιδόσεις, αλλά και σε εξοικονόμηση ενέργειας.

mimis13

@Mανώλης, δε διαφωνώ σε αυτό που λες γιατί αυτό συνέβαινε στους παλιούς επεξεργαστές. στις νέες γενιές το oc το κάνει μόνος του ο κάθε επεξεργαστής. θέλω να πω πως αν τρέχει με 3.3ghz ένας i5 φτάνει και 3.8ghz μόνος του χωρίς αλλαγές στο voltage. για να το πας όμως στα 4.0ghz πρέπει να το αλλάξεις. συνεπώς ό,τι πειράξεις από μόνος σου ανεβάζει και θερμοκρασία. τώρα αν έχουν βγει μοντέλα που το πας και στο 4.0ghz χωρίς αλλαγή στο voltage, σκότωσέ με… χαχαχα… αλλά σίγουρα για να πάει στο 4.2ghz θα θέλει. δε γίνεται αλλιώς.

Μανωλης

@mimis13 Εννοειτε, απλα αυτο που θελω να πω ειναι οτι υπαρχουν παρτιδες επεξεργαστων που μπορεις να τους δωσεις 0.1 και 0.2 mhz χωρις να πειραξεις τα volt, δεν μιλαω να τον ανεβασεις 0.5 χωρις να πειραξεις volt δεν γινετε αυτο :).
Οσο για τα mhz μην σε τρομαζουν σου εφερα παραδειγμα τοn I7 4790κ που δουλευει στα 4.4 με τurbo apo την intel χωρις να πειραξεις κατι. Στα 4.5 overclock εμενα δουλευει χωρις να πειραξω volt σταθερα, στα 4.6 θελει ενα 0.05v παραπανω για να δουλεψει.
Υποψιν ο παραπανω επεξεργαστης δουλευει ηδη πολυ ψηλα volt απο την Intel και η θερμοκρασιες πανε στο θεο αμα εισαι με stock ψυξη ακομα και χωρις overclock.
Oλα ειναι θεμα τυχης στο θεμα αυτο, μπορει να σου κατσει επεξεργαστης που στα στοκ ρευματα να μπορεις να τον ανεβασεις αρκετα και ενας που για να τον πας απο 4.4 σε 4.5 να θελει να ανεβασεις volt.

mimis13

@Μανώλης, να είδες; είναι λεπτομέρειες ανά επεξεργαστή και δεν είναι δυνατόν να κάτσω να τους μάθω όλους γιατί αυτά τα μικρά δεκαδικά του GHz δεν αλλάζουν κάτι στη σύνθεση ούτε στη συνολική απόδοση.

Αυτό που με φοβίζει στην αύξηση των GHz είναι η αύξηση στροφών του ανεμιστήρα. Και μαζί και του θορύβου. Ανεπιθύμητη αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.