Τρίτη
30/10/2012

ORNL Titan Supercomputer, Ένας υπερ-υπολογιστής τούμπανο

Λατρεύουμε υπερυπολογιστές εδώ στο Techblog. Μας ενθουσιάζει η τεχνολογία και όποτε ακούμε νέα για κάποιον από αυτούς σπεύδουμε να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας μαζί σας. Η νέα πηγή χαράς για εμάς είναι η παρουσίαση του Titan, που χρησιμοποιεί το Oak Ridge National Laboratory (ORNL) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος είναι ικανός για 20.000 trillion υπολογισμούς κάθε δευτερόλεπτο, ή αν προτιμάτε 20 petaflops!

Αυτό είναι εφικτό με τη χρήση graphic processing units, που κάνουν τον Τιτάνα 10 φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο σύστημα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος φορέας. Το τέρας θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Στο εσωτερικό του συστήματος Cray XK7 υπάρχουν 18.688 nodes, κάθε ένα από τα οποία είναι εξοπλισμένα με έναν 16πύρηνο AMD Opteron 6274 και ένα NVIDIA Tesla K20 graphics accelerator. Ο Τιτάνας έχει πάνω από 700 terrabytes μνήμης, ενώ χρησιμοποιεί τους 299.008 πυρήνες CPU για προσομοιώσεις, με το κύριο βάρος της επεξεργαστικής ισχύος να πέφτει στα GPUs της NVIDIA.

To τέρας χρειάστηκε δύο χρόνια προετοιμασίας και τώρα είναι έτοιμο να μας καταπλήξει με τις δυνατότητές του. Καλωσήλθες Titan!

ORNL Titan Supercomputer, Ένας υπερ-υπολογιστής τούμπανο

Πηγή: 1,2

Συντάκτης: .


4 Σχόλια

 1. Ο/Η Apo-delirium λέει:

  Ω ρε multitasking…

 2. Ο/Η spyros λέει:

  Και εψαχνα μηχανημα για ναρκαλιευτη

 3. Ο/Η Αλέξης λέει:

  Πόσες εφαρμογές έχει το app store?????

 4. Ο/Η Staf λέει:

  Ωραιο το μηχανημα..Ετοιμη η παγκοσμια ηλεκτρονικη διακυβερνηση…

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.