ORNL Titan Supercomputer, Ένας υπερ-υπολογιστής τούμπανο

Λατρεύουμε υπερυπολογιστές εδώ στο Techblog. Μας ενθουσιάζει η τεχνολογία και όποτε ακούμε νέα για κάποιον από αυτούς σπεύδουμε να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας μαζί σας. Η νέα πηγή χαράς για εμάς είναι η παρουσίαση του Titan, που χρησιμοποιεί το Oak Ridge National Laboratory (ORNL) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος είναι ικανός για 20.000 trillion υπολογισμούς κάθε δευτερόλεπτο, ή αν προτιμάτε 20 petaflops!

Αυτό είναι εφικτό με τη χρήση graphic processing units, που κάνουν τον Τιτάνα 10 φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο σύστημα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος φορέας. Το τέρας θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Στο εσωτερικό του συστήματος Cray XK7 υπάρχουν 18.688 nodes, κάθε ένα από τα οποία είναι εξοπλισμένα με έναν 16πύρηνο AMD Opteron 6274 και ένα NVIDIA Tesla K20 graphics accelerator. Ο Τιτάνας έχει πάνω από 700 terrabytes μνήμης, ενώ χρησιμοποιεί τους 299.008 πυρήνες CPU για προσομοιώσεις, με το κύριο βάρος της επεξεργαστικής ισχύος να πέφτει στα GPUs της NVIDIA.

To τέρας χρειάστηκε δύο χρόνια προετοιμασίας και τώρα είναι έτοιμο να μας καταπλήξει με τις δυνατότητές του. Καλωσήλθες Titan!

, ORNL Titan Supercomputer, Ένας υπερ-υπολογιστής τούμπανο

Πηγή: 1,2

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Apo-delirium

Ω ρε multitasking…

spyros

Και εψαχνα μηχανημα για ναρκαλιευτη

Αλέξης

Πόσες εφαρμογές έχει το app store?????

Staf

Ωραιο το μηχανημα..Ετοιμη η παγκοσμια ηλεκτρονικη διακυβερνηση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.