Τροφοδοτικά υπολογιστών: Αγοράστε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε

Αντιλαμβανόμαστε ότι με το τίτλο του άρθρου σας προκαλούμε σύγχυση και παίζουμε με ξένες τσέπες, αλλά η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε για τα τροφοδοτικά των υπολογιστών (PSU) είναι αυτή: να αγοράσετε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε. Το γιατί θα το αντιληφθείτε διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν.

Τα τροφοδοτικά δεν είναι ένα τμήμα του υπολογιστή που μπορείτε να μη λάβετε σοβαρά υπόψιν σας. Είναι εξίσου σοβαρό με την επιλογή μητρικής και επεξεργαστή. Το hardware δε δουλεύει σωστά αν το τροφοδοτικό δεν είναι το κατάλληλο. Αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν απότομα shut down του υπολογιστή τους ή μη εκκινήσεις συστήματος, γιατί η ισχύς που απαιτούταν ήταν περισσότερη από όση είχε διαθέσιμη το σύστημα. Ναι, αν έχετε τροφοδοτικά 500W ≤ και επιλέξετε μια gaming κάρτα γραφικών, ίσως να πρέπει να αλλάξετε και τροφοδοτικό (σκεφτείτε ότι μια GPU για παιχνίδια έχει κατανάλωση 250W και πάνω).

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nikos7

πολυ ωραιο αρθρο και παλι, αν και θα πρεπει να διαφωνησω στο κομματι “παρτε απο πριν καλο τροφοδοτικο αν σκοπεθετε να κανετε αναβαθμιση στο Pc σας στο μελλον”. Να φανταστω οτι αν ενα τροφοδοτικό γραφει 700w τοτε τοσα ειναι και τα W που καταναλωνει σε ρευμα.. εγω προσωπικα που αγορασα pc το 10, πηρα ενα τροφοδοτικο crossair 550w για να κανω την δουλεια μου μαζι με μια γραφικων του 1GB. αν ειχα πραξει οπως εσεις λετε και ειχα αγορασει ενα των 700, σε αυτα τα 5 χρονια που το χρησιμοποιω, με μεσο ορο λειτουργιας του pc 5 ωρες την μερα, η διαφορα πιστευω θα ηταν τριπλασια, απο την αγορα μεχρι και του καλυτερου τροφοδοτικου σημερα.. Δηλαδη πιστευω οτι ειναι vfm να αγορασεις ενα μικρο τροφοδοτικο για τωρινη χρηση του συστηματος σου μεχρι και για 3 χρονια πχ, που θα ειναι στη “μοδα” και με την οικονομια που θα εχεις κανει στο ρευμα τοσο καιρο, να πας να αγορασεις ενα καινουριο, αναλογα την αναβαθμιση που θα θες να κανεις.. και αν τα βαλετε κατω, ενα pc ανοικτο για τουλαχιστον 5 ωρες, που δεν ειναι τιποτα για εναν gamer, με μετριο τροφοδοτικο 500-600w ειναι ισο με ενα φουρνο να ψησεις φαγητο 2… Συνέχεια »

Fotis

Nikos7
Ο υπολογιστής σου θα καιει μονο οσα βατ καταναλωνει που συνηθως ειναι πολυ λιγα οταν δεν κανεις τιποτα. Και 1500 βατ τροφοδοτικό να εχεις αν απλα ακους μουσικη θα σου τρωει καμοια 100 βατ. Αν θες να δεις ποσο τραβάει ο υπολογιστής σου τοτε βαλε ενα μετρητη στην πριζα του

inblx

Αμα δεν περισσεύει δεν φτάνει, που λέγαν…

Darth

cpu: fx9370
mb: gigabyte 990fxa-ud5
ram: corsair dominator 4 x 4 gb 2133 mhz clocked
HDD: Wd caviar geen 4tb x 4 + plextor m6e 128 gb ssd pcie
vga: msi gf 970 4 gb
τροφοδοτικό: corsair hxi 850i full modular 80+ platinum
υπερβολή?

Thodoris

Πολύ ωραίο άρθρο! Αξίζει να ανεβάζετε τέτοια ενημερωτικά κείμενα.

mimis13

@nikos7, όχι, δεν καταναλώνει σε idle ούτε το 20% των αναγραφόμενων ισχύων των εξαρτημάτων σου. Καταναλώνει τα minimum του hardware. Ο σκοπός που λέμε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, είναι για να μπορείτε να έχετε πάντα περιθώριο εξέλιξης, βελτίωσης και αλλαγής τεχνολογίας.

@Darth, και να ΄χα λεφτά τότε που το έπαιρνα το GS800 μου (140 ευρώ)… το δικό σου θα είχα που ήθελα πολύ ένα FM στο setup μου (220 ευρώ). Αλλά δεν είχα, το πισί το έφτιαξα σε φάσμα 6 μηνών, σταδιακά.

Gvirginia

@nikos7 Είναι περίπου όπως τα λέει ο Fotis. Όμως αν έχεις παρατηρήσει, τα τροφοδοτικά έχουν κατηγορίες (Bronze, Silver, Gold, Platinum). Το νόημα των κατηγοριών αυτών είναι ότι όσο ψηλότερα (πχ. Platinum) τόσο καλύτερα για τον λογαριασμό σου. Δηλαδή αυτές οι κατηγορίες σου δείχνουν την απόδοση του τροφοδοτικού.

Πχ. ένα 750W τύπου Bronze σε πλήρη φόρτιση θα τραβάει από την πρίζα 900W αλλά θα δίνει 750 στον Η/Υ. Ένα 750W τύπου Platinum θα τραβάει από την πρίζα 770W και θα δίνει 750 στον Η/Υ. (χάνονται W στην μετατροπή από AC σε DC και γίνονται θερμότητα)

Όπως λέει ο Fotis, καλύτερη “λύση” είναι να βάλεις μετρητές στην πρίζα.Το θέμα πάντως είναι να ξέρεις τι περίπου θέλεις. Αν ένας που θέλει να παίζει στο FB και στο Office πάρει 700W τροφοδοτικό, ε τότε του είναι αχρείαστο. Αν ένας gamer που θέλει στο μέλλον να κάνει SLI/Crossfire πάρει 450W τροφοδοτικό, ε τότε θα χρειαστεί να πάρει ΚΑΙ τροφοδοτικό στο μέλλον.
Αν έχεις παρατηρήσει, όσο περνάνε τα χρόνια τόσο κατεβαίνουν οι καταναλώσεις του hardware.

theo

ωραίο άρθρο αλλά θέλω να προσθέσω κάποια πραγματάκια που έμαθ αμετά απο έρευνα για το PC μου. 1. με τα ρεύματα στΗν Ελλάδα να είναι τόσο μπάχαλο το τροφοδοτικό ΣΙΓΟΥΡΑ θα χάσει ισχύ σε βάθος χρόνου. αυτό είναι δεδομένο. 2. αν η κάρτα γραφικών χρειάζεται για παράδειγμα 18Α στην έξοδο +12V και το τρφοδοτικό μας βγάζει 18/19Α παίρνουμε πάντα μεγαλύτερο. ο λόγος είναι ότι στην έξοδο +12V εκτός απο κάρτα γραφικών έχουμε συνδεδεμένους όλους τους δίσκους του συστήματος , cd/dvd roms, ανεμιστήρες, pci κάρτες (που χρειάζονται εξωτερική τροφοδοσία), led κουτιού κ.α. οπότε εκτός απο τα watt του τροφοδοτικού κοιτάζουμε και τα Amperes στην έξοδο +12V 3. υπάρχουν ουσιαστικά 3 κατηγορίες τροφοδοτικων. τα φτηνιάρικά, αυτά που βγάζουν την ονομαστική τους αξία σε full load και αυτά που βγάζουν περισσότερα απο την ονομαστική τους αξία σε full load. η πρώτη κατηγορία όπως γράφτηκε και στο άρθρο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς. η 2η και 3η κατηγορία μπορεί είναι καλές επιλογές αλλά αν το σύστημα χρειάζεται 500 Watt πάρτε μεγαλύτερο (ο λόγος το 1.). για να βρείτε πιο τροφοδοτικό ανήκει στη 2η και πιο στη 3η κατηγορία πρέπει να ανατρέξετε σε reviews στο ιντερνετ. συνήθως (αυτό δεν ισχύει πάντα) όσα έχουν silver h… Συνέχεια »

nikos7

Ο συνδεσμος που εχει στο αρθρο για να βρεις περιπου ποσα W θελεις αναλογα τα εξαρτηματα που εχεις, μου βγαζει οτι θελω 339W οποτε πιστευω τα 550W ειναι καλη επιλογη αφου η καρτα γραφικων τρωει μονο 110. Συνηθως το pc ειναι σε multitasking ολες τις ωρες λειτουργιας του με explorer,skype,games,μουσικη κλπ οποτε σιγουρα καταναλωνει αρκετα.. θα κοιταξω μηπως βαλω μετρητη.. το τροφοδοτικο μου ειναι το corsair 550w cmpsu-550vxeu

θωμας

Που ειναι τα Platinum?Ειναι καλη αγορα?Ποια η διαφορα απο Gold?

mimis13

@nikos7, δεν είναι σταθερή αυτή η κατανάλωση. Και ναι τα 550W είναι υπεραρκετά αν δεν σκοπεύεις να αναβαθμιστείς ή να προσθέσεις επιπλέον κάρτες pcie στον υπολογιστή σου.

mimis13

@Θωμάς, ενώ έχεις δίκιο, ο λόγος που δεν έβαλα πίνακα με τα platinum, είναι επειδή έχουν μικρές διαφορές από τα gold, όπως επίσης και τα titanium αλλά οι τιμές είναι ασύμφορες εντελώς. Μιλάμε για ως και 2-3 φορές πιο ακριβά από τα Bronze, Silver και ιδιότητες ίδιες σχεδόν με τα gold.

Denis

Αν είναι να μου έρχεται ο κούκος αηδόνι ανοίγω μόνο το λάπτοπ κ τον πύργο μόνο σε περίπτωση hardcore gaming ή επεξεργασία προσωπικών βίντεο

gt-i9506

εγω παντως εχω ενα crossair550. ειχα ενα coolermaster 850 και μου καηκε σε 2 χρονια. Παντως ολα λειτουργουν τελεια καλα δεν εχει και τρελες απαιτησεις το συστημα μου
ι5 4690 – 8gb ram ddr3 1600 – MSI 560Ti 448 twin frozr iii – SSD 125Gb και εναν HDD sata 3 750gb

mimis13

@Denis, δε νομίζω ότι έχεις κατανοήσει ακριβώς τι λέμε. Το σύστημα όταν δε δουλεύει σε full δυνατότητες, αλλά κάνεις απλό browsing, δεν πλησιάζει καν το 40% της συνολικής κατανάλωσης. Ουσιαστικά είτε ανοίγεις το λάπτοπ, είτε τον πύργο είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα σε κατανάλωση αν κάνεις τις ίδιες διεργασίες. Τώρα, αν θες να κάνεις hardcore gaming ή transcoding που λες, ναι εκεί αλλάζουν τα ποσοστά. Αλλά στο ξαναλέω είναι το ίδιο πράγμα σχεδόν.

Νικος

και γω ειμαι της λογικής οσο μεγαλύτερο τροφοδοτικό τόσο καλύτερα.

ετσι πχ αν χρειάζομαι 400watt θα παρω απο 600-700watt και πανω, ο λόγος είναι απλός, όσο πιο χαλαρά δουλέυει ενα τροφοδοτικό τοσο λιγότερο φθείρετε
και δουλευεί λιγότερο το ανεμιστηράκι του-λιγότερος θόρυβος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.