Qubits σε ημιαγωγούς, Μία επανάσταση της κβαντικής μηχανικής

Ως ιδέα υπάρχει εδώ και 22 χρόνια, αλλά μόλις τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να την κάνουν πράξη, φέρνοντάς μας μπροστά σε μία αναπάντεχη εξέλιξη της κβαντικής μηχανικής, η οποία και εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα σωρό από νέες προοπτικές για το μέλλον της Πληροφορικής. Τι κατάφεραν; Να βάλουν κβαντικά bits (ή qubits) μέσα σε ημιαγωγούς.

Τα κλασικά bits παίρνουν μία από δύο τιμές του δυαδικού κώδικα, σαν να απαντά κανείς σε ερώτηση τύπου “Ναι” ή “Όχι”, On ή Off και ούτω καθεξής. Η θετική απάντηση είναι το 1 και η αρνητική είναι το 0. Αυτή η μεταβολή στον ηλεκτρισμό που πρεσβεύει το 0 και το 1 κάνει την καρδιά του ψηφιακού μας κόσμου και των gadgets μας να χτυπά.

Τα κβαντικά bits (qubits) με τη σειρά τους δέχονται τις τιμές 0 ή 1, αλλά η διαφορά είναι ότι το qubit μπορεί να παίρνει ταυτόχρονα τις δύο τιμές και σε διαφορετικό ποσοστό, επομένως μπορούν να ανταποκριθούν σε πιο ευέλικτες καταστάσεις, περισσότερο αφηρημένες ερωτήσεις, για να γίνουμε πιο απλοί και να κάνουν έτσι τους υπολογιστές μας πιο έξυπνους και τις μηχανές μας πολύ πιο ισχυρές.

Το κακό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολο να γίνει ελεγχόμενη λειτουργία των qubits, αλλά η διάταξη των ερευνητών δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν και τα κβαντικά bits μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ημιαγωγούς, άρα να γίνει ο κβαντικός υπολογιστής πιο εφικτός…

, Qubits σε ημιαγωγούς, Μία επανάσταση της κβαντικής μηχανικής

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tzimakos

Πρακτικα αυτο τι μπορει να σημανει απο αποψης εξελιξης?

Για να κατανοησουμε καλυτερα και μεις οι πιο ασχετοι το μεγεθος αυτου του επιτευγματος..

chrislg

αναρωτιεμαι για τους αλγοριθμους που θα πρεπει να αναπτυχθουν για να υπαρχει μια στοιχειωδης ασφαλεια

pete

Και μςτά άντε και πάλι απο την αρχή !

ilias

Η αρχη των ανθρωποειδων ρομποτ ή ειμαι υπερβολικος?? 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.