Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή!

Η RAM είναι ίσως και το πιο σημαντικό φιλαράκι του επεξεργαστή σας. Προτού βιαστείτε να πείτε ότι με 2GB-3GB είστε καλυμμένοι, διαβάστε τις παρακάτω γραμμές. Ευτυχώς για όλους υπάρχει ένας πακτωλός από επιλογές σε όλα τα γούστα, μοντέλα, εταιρείες, χρονισμούς, καθυστέρηση του cache, φωτισμό, ψύξη, σχεδιασμό.

Η ουσία, όμως, είναι μία: χρειάζεστε αρκετή, αλλά πόση;

Υπάρχει η περίπτωση της παρωπίδας όπου απλά μπαίνετε σε ένα κατάστημα αγοράζετε ένα module των 4GB, όποιας μάρκας αγαπάτε, με ή χωρίς ψύχτρα, στα 1600MHz, CAS 9-9-9 και τυπική τάση 1.5V. Άλλωστε, όποια μητρική κι αν έχετε τεχνολογίας DDR3 η συγκεκριμένη μνήμη θα ταιριάξει απόλυτα. Το σωστό είναι από το manual του επεξεργαστή και της μητρικής να επιλέξετε την καλύτερη περίπτωση με βάση τα χαρακτηριστικά τους.

Κυκλοφορούν ελάχιστα module πλέον των 2GB και θα βρείτε σίγουρα των 4GB, 8GB ή ακόμα και 16GB. Τους ίδιους αριθμούς μπορείτε να επιτύχετε και με συνδυασμούς των 2 module, των 4 ή και των 8 σε πιο ακραίες περιπτώσεις hi end μητρικών.

Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή!, Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή!

Το τυπικό προφίλ χρήστη ίντερνετ υπαγορεύει περίπου 4GB RAM σε 64bit λειτουργικού συστήματος όπως και του απλού υπαλλήλου γραφείου που χρησιμοποιεί εφαρμογές τύπου office, internet και εκτυπώσεις. Το προφίλ όμως ενός gamer, αν και μπορεί να κάνει τη δουλειά του και με 4GB, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις θεωρεί πως η ύπαρξη και 8GB μνήμης RAM δεν είναι αρκετή και οι ανάγκες να ανεβεί στα 12GB ή 16GB αυξάνονται με το χρόνο. Νέο παιχνίδι, νέο hardware. Για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη αυτή, προτείνεται η επιλογή μητρικής πολλών socket για τη δυνατότητα προσθήκης ισάριθμων module, ξεκινώντας με 1x8GB με προοπτική για περισσότερα module αργότερα.

Οι περιπτώσεις των 32GB και των 64GB αφορούν τους enthusiasts, μικρούς servers (μνήμες με τεχνολογία ECC) και υπολογιστές που προορίζονται για ιδιαίτερη επαγγελματική χρήση. Μετατροπή ή κατασκευή οπτικού υλικού και ενίοτε rendering. Σε αυτές τις ποσότητες αρκετοί μάλιστα έχουν τιμήσει προγράμματα RAMDisk, όπου καταχωρείται μια ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης και μετατρέπεται σε αποθηκευτικό δίσκο που έχει τις ταχύτητες ενός SSD. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία ή προγράμματα που έχετε καταχωρήσει εκεί μέσα αποκτούν ταχύτητες που στον κανονικό σας HDD δε θα έφταναν ποτέ. Λεπτομέρειες στο επόμενο άρθρο που θα αφορά τους σκληρούς δίσκους.

Κι αφού μιλήσαμε για όγκο, να έρθουμε και στο ζήτημα της αναγραφόμενης συχνότητας. Η συχνότητα που λειτουργούν οι περισσότεροι επεξεργαστές είναι τα 1600MHz. Κάποιοι FX της AMD λειτουργούν στα 1866MHz και καλό θα ήταν να προτιμηθούν και να ενεργοποιηθούν τα XMP προφίλ τους από το bios για την καλύτερη λειτουργία του συνολικού συστήματος.

Βεβαιωθείτε διαβάζοντας το manual της μητρικής και του επεξεργαστή ότι ταιριάζουν οι συχνότητες προτού επιλέξετε τις συχνότητες που θα αγοράσετε. Έχετε πάντα κατά νου ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές 1866MHz με 2133MHz είναι αρκετά μικρές και αν επιθυμείτε να overclockάρετε στο σύστημά σας, καλό θα ήταν να επιλέξετε εκείνες με τη μεγαλύτερη τιμή, αφού βέβαια δείτε αν ταιριάζει με το σύνολο. Πολύ καλή επιλογή για OC είναι οι RAM που στις προδιαγραφές τους αντέχουν τις υψηλές συχνότητες και αλλαγές στο Voltage. Ενδεικτικά ρίξτε μια ματιά στις Beast της Kingston.

Οι μνήμες που ξεπερνούν τα 2133MHz (πάντα για DDR3) είναι περισσότερο ακριβές, χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά. Επομένως αν διαλέξετε κάποια μνήμη στα 2400MHz, δε θα αποκτήσετε κάποιο όφελος, εκτός αν χρησιμοποιείτε κατά κόρον ενσωματωμένα γραφικά και όχι κάρτα γραφικών. Αρκετές φορές και να είστε σίγουροι γι’ αυτό, όταν η μητρική προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα του συστήματος σε αυτήν την τιμή συχνότητας της RAM, έχετε απώλειες στις επιδόσεις.

• Σημείωση 0: δεν αναφέρονται DDR2 μνήμες γιατί η τεχνολογία έχει καταργηθεί. Η πληθώρα μητρικών σήμερα που κυκλοφορεί για DDR2 μνήμες αντέχει ως 4GB εκτός από μερικές περιπτώσεις που αγγίζουν τα 8GB. Είναι ασύμφορη όποια αναβάθμιση.
• Σημείωση 0.5: δεν αναφέρονται ούτε οι DDR4 καθώς δεν είναι mainstream προϊόν και στη χώρα μας θα βρείτε extreme επιλογές συστημάτων και hardware που είναι πολύ ακριβά. Μετά το καλοκαίρι και την κυκλοφορία των Skylake επεξεργαστών ίσως βρείτε διαθέσιμες επιλογές σε καλές τιμές.

Σημειώσεις:
• Σημείωση 1: αν ο επεξεργαστής σας διαβάζει μνήμες 1866MHz και βάλετε μνήμη 1600MHz θα δουλέψει κανονικά.
• Σημείωση 2: Αν έχετε μέσα μία μνήμη 1866MHz και βάλετε μία 1600MHz, τότε θα ρίξετε την πρώτη στα 1600MHz της και συνεπώς και το προφίλ της όσον αφορά το CAS. Πάντα ο χρονισμός γίνεται με το μικρότερο ποσό συχνότητας των εγκατεστημένων RAM.
• Σημείωση 3: Και δύο διαφορετικές εταιρείες να επιλέξετε, δεν έχετε κανένα πρόβλημα, αρκεί για δικό σας όφελος να έχουν όμοια χαρακτηριστικά χρονισμού, συχνότητας και τάσης.
• Σημείωση 4: αν για τον οποιονδήποτε λόγο γεμίσει όλη η μνήμη RAM σας, τότε ο υπολογιστής θα χρησιμοποιήσει χώρο από τον σκληρό σας δίσκο (HDD) για την λειτουργία της τυχαίας πρόσβασης και θα κάνει τον υπολογιστή σας χειρότερο από Pentium III με windows 7.
• Σημείωση: 5: η καλύτερη επιλογή για CAS είναι 9-9-9, αν επιλέξετε κάτω από 9, είναι ακόμα καλύτερα για εσάς, ίσως όχι για την τσέπη σας.
• Σημείωση 6: η RAM δεν είναι και τόσο αναλώσιμο προϊόν, καθώς οι περισσότερες έρχονται με εφ’ όρου ζωής εγγύηση, που μεταφράζεται 25 χρόνια εγγύηση.
• Σημείωση 7: ένας διπύρηνος επεξεργαστής όση μνήμη και να του προσθέσετε δε θα γίνει πιο γρήγορος αλλά θα λειτουργεί πιο ξεκούραστα.

Επεξηγήσεις:
• RAM – (Random Access Memory): μνήμη τυχαίας πρόσβασης, είναι συστήματα προσωρινής αποθήκευσης που επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση».
• Η RAM των 1600MHz, CAS 9-9-9 και τυπική τάση 1.5 Volt είναι η καλύτερη επιλογή και η πιο κοινή στην αγορά. Ταιριάζει σε όλα τα DDR3 συστήματα και θα κάνετε αξιόπιστα τη δουλειά σας.
• ECC – (Error-correcting code memory): είναι μνήμες διόρθωσης σφαλμάτων όπου στα συστήματα στα οποία χρησιμοποιούνται δεν υπάρχει το περιθώριο ανοχής αλλοίωσης των εσωτερικών δεδομένων.

Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή!, Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή!

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Sotiris

Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο. Συγχαρητήρια, ελπίζω να δημοσιευθούν και άλλα παρεμφερή με σκοπό την ενημέρωση – εκμάθηση και βελτίωση των γνώσεων μας.

Kas

και εγω καθομαι εδω με 1 gb ddr([παει μονος του στην γωνια για να κλαψει)
με windows xp σερνοτανε λιγο αλλα τωρα του εβαλα linux και κατι κανει,δεν συμφερει να προσθεσω και αλλη ram γιατι η ddr1 ειναι ακριβη(λογικα επειδη δεν κυκλοφορει ποια)και πολυ αργη,για αυτο και βολευομαι με το 1-2 gb,καλο μου κουραγιο λοιπον χαχαχ

One

Ετσι που τα εχουν κανει θελουν να μας κανουν να αγοραζουμε υπολογιστη καθε 5 χρονια παρα να τον αναβαθμιζουμε. Αμα αλλαζουν συνεχεια τα socket και οι τυποι μνημης εκει το πανε το πραγμα.

mimis13

@One, δε συμφωνώ καθόλου. Το πρότυπο DDR3 είναι mainstream από το 2009 και έχουμε 2015 και μόλις το 2016-17 θα έχει γίνει mainstream το DDR4…

NtinosMD

Τουλαχιστον για την επομενη 2ετια ddr3 θα ειναι ακομα η κυαριαρχη RAM καθως οι ddr4 δεν προσφερουν ( ακομη ) ουσιαστικες αλλλαγες στον απλο χρηστη περα απο ενα μεγαλο κενο στη τσεπη του. Παντως ποτε δν καταλαβα γτ μερικοι τσιγκουνευονται να πανε απο τα 4 κατευθειαν στα 8gb σε νεα builds , ποσο μαλλον οταν η διαφορα ειναι στα 25-30 ευρω.

mimis13

@Ntinos MD, για τους gamer μιλάς; Γιατί σε άλλους η διαφορά είναι ανύπαρκτη…

Theodore.

Από τα 4 στα 8,υπάρχει διαφορά.Το ξέρω,γιατί πρόσθεσα 4Γιγα,και στο desktop,αλλά και στο λαπτοπ.Η διαφορά,είναι σαφής.

Μιχάλης Φ.

Πριν 4 χρονια, όταν έφτιαξα τον τωρινό μου υπολογιστή, έβαλα επάνω 8 γιγα μνήμη και εξαπυρηνο επεξεργαστή και έχω ήσυχο το κεφάλι μου.

Gagarin

Τα 8gb ειναι πλεον μονόδρομος για οτιδήποτε σύστημα κ αν θες να κανεις…gamer-office pc…
Δεν αξίζει για λίγα € να μην εχει το σύστημα 8gb…
Τωρα αν εισαι hardcore gamer θες 16 οπωσδήποτε!!!
Στην δίκη μου περίπτωση που θελω ενα σύστημα για Ίντερνετ,office,music movies,indie games,football manager τα 8 ειναι υπεραρκετά!!!

Theodore.

@ Μιχαλης.
Ποιός είναι 6πύρηνος;

Μιχάλης Φ.

@Theodore Ειναι επεξεργαστης της AMD δεν θυμάμαι ποιος, πρέπει να ανοίξω το PC για να το δω.

Theodore.

Εμένα,με τον i5,και την P7P55D,η αλλαγή από τα 4,στα 8 Γίγα,έδωσε θετική διαφορά.

Μιχάλης Φ.

Λογικό είναι, ειδικά αν παίζεις παιχνίδια ή το χρησιμοποιείς για απαιτητικές εργασίες. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, παίζει όμως ο ανιψιός μου και το μόνο αρνητικό είναι ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή όταν ανεβάζει θερμοκρασία.

Eaglos

Δυστυχώς η ποιό σημαντική πληροφορία είναι αυτή που δεν φαίνεται. Το τι τσιπάκι κρύβεται κάτω από το καπάκι κάθε μνήμης.

Κατά τα άλλα, more is better όσον αφορά τη μνήμη. Είναι η πιο σίγουρη επένδυση όταν χτίζουμε υπολογιστή. Δυστυχώς η τιμές έχουν πάρει τον ανήφορο…

ster

μπραβο και ξανα μπραβο.πολυ καλο αρθρο για γνωστες και μη του αντικειμενου.

dami

Ολα καλα και ολα ωραια,αλλα εχω μια απορια…καλυτερα δουλευει ο υπολογιστης με 2x4GB ή με 1x8GB στην περιπτωση που θελουμε πχ 8GB RAM? Εχω ακουσει και τις 2 αποψεις αλλα επειδη και οι 2 ειχαν επιχειρηματα,θα ηθελα να μαθω απο καποιον που ξερει οσο καλυτερα γινεται το συγκεκριμενο θεμα

pgetsos

Η διαφορα ειναι ελαχιστη (~4-5%) υπερ του 2χ4. Σε πραγματικες συνθηκες χρησης διαφορα δε θα δεις, και καλυτερα να γλυτωσεις αυτα τα 8-10€ και να πας σε 1χ8. Αν στο μελλον θες να πας στα 16, τοτε ακομα καλυτερα να πας στο 1χ8 ωστε μελλοντικα να το κανεις 2χ8.

Αν δε σε ενδιαφερει μελλοντικη επεκταση και δε σε πειραζουν αυτα τα 10€, πηγαινε σε 2χ4, στη τελικη καθε βελτιωση καλοδεχουμενη ειναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.